Lapte din nuci cu fructe de acai

De ceva timp incoace, imi place mult laptele din nuca. Are ceva deosebit in consistenta, onctuozitate si gust. Am baut o vreme indelungata lapte din seminte de floarea soarelui, apoi lapte din migdale, ocazional am mai facut si lapte din susan, dar se pare ca acum a venit randul nucilor.
Astazi am facut o combinatie intre un aliment si un superaliment, nucile si fructele de acai, care se completeaza reciproc si vizeza efecte comune. Ca o sincronicitate, astazi a aparut pe blogul "Retete cu gust", un articol despre fructele de acai, asa ca am sa fac trimitere la el ca sa aflati mai multe.
Proprietatile nucilor sunt multe, dar, printre cele mai importante se pot aminti urmatoarele:
- sunt foarte bune pentru sistemul imunitar, avand antioxidanti, prevenind astfel inflamatiile diverse din organism
- sunt bune pentru sistemul circulator, fiind bogate in acizi grasi polinesaturati, fibre alimentare, minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu), vitamine (A, E) si alti antioxidanti. Prin conţinutul lor, aceste fructe au proprietăţi de echilibrare a sistemului nervos şi de remineralizare
- consumul lor nu afecteaza greutatea corporala (nivelul glucidelor este modest) si ofera substante utile pentru multe organe esentiale din corp.
- tin sub control colesterolului negativ, deoarece nucile sint bogate in acizi grasi polinesaturati (72% din totalul acizilor grasi, acizii saturati nedepasind 8-10%).
- continut ridicat in proteine 15 %
Fructe acai, "una dintre cele mai nutritive si mai puternice superalimente de pe planeta":
- contine mari cantitati de acizi grasi esentiali omega-3, omega-6, la fel ca si acidul oleic mononesaturat omega-9
- bogata in pigmenti albastri antioxidanti. Acai are una dintre cele mai ridicate valori ORAC (Capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen ) din lume . Fenoli si antocianine (320mg la 100gr.), sunt antioxidantii responsabili de culoarea de albastru-inchis spre mov a acestei baci, jucand un rol critic in neutralizarea radicalilor liberi in organism si crescand longevitatea
- potrivit cercetarilor recente, acai are proprietatea de a ajuta in regenerarea si producerea celulelor stem. Celulele stem sunt embrionul tuturor celulelor, ele ne ajuta sa ne vindecam mai repede, ele devenind orice celula de care corpul nostru are nevoie. De exemplu, o celula stem poate deveni o celula sangvina alba, o celula musculara, o celula nervoasa- practic orice avem nevoie. Cu cat producem mai multe celule stem, cu atat corpul nostru se va regenera si va trai mai mult
- contine cantitati mari de steroli vegetali, in special beta sitosterol. Sterolii din plante inhiba absorbtia de colesterol provenit de la alimentele de origine animala in tractul gastro-intestinal.
- contine 19 aminoacizi diferiti care ajuta la formarea de proteine in corpul nostru
- este o sursa excelenta de fibre alimentare
- are un nivel glicemic scazut
- bogata in minerale si vitamine, in special in calciu, fosfor, beta-caroten, si vitamina E
- lupta impotriva cancerului
- are efect energizant
- ajuta la o mai buna functionare a sistemului nervos, cardiovascular
- imbunatateste sistemul imunitar
Mai multe despre acai aici
Ingrediente:
- lapte de nuca - 500 ml
- miere de salcam - 3 linguri
- fructe de acai, pulbere - 1 lingurita