Toamna si roadele cunoasterii
A venit toamna cu roadele ei minunate. Pentru noi, pe langa roadele pamantului, a venit cu finalizarea cursului de Nutritie pe care l-am inceput in luna mai. In tot acest rastimp am invatat foarte multe lucruri despre nutritie, anatomie, psihologie, energetica viului si abordarea holistica a omului.
A fost o experienta bogata si revelatoare. Am avut un profesor de Nutritie charismatic, spiritual, de o inalta si profunda cunoastere in domeniul nutritiei si sanatatii omului, Dr. Larisa Dumbrava. Alaturi de ceilalti profesori, si in mod special as vrea sa il amintesc pe profesorul de Psihologie, Karol Julien Wild, am patruns intr-o lume fascinanta, care ne-a vorbit, in limbaje diferite, despre maretia si frumusetea alcatuirii si functionarii omului.
Ne simtim mai bogati si mai plini de curiozitate decat la inceputuri. Au fost deschise niste usi, care ne-au invitat pe mai departe la explorare, cunostere si studiu.
Alaturi de cursul de nutritie raw vegan tinut de David Wolfe, care vine cu o abordare oarecum diferita si complementara cu ceea ce am invatat pana acum, pot sa spun ca viziunea mea asupra acestui domeniu se completeaza si imbogateste cu fiecare clipa.
Am vrut sa impartasesc cu voi bucuria finalizarii unui obiectiv important din aceasta etapa, care pentru mine inseamna foarte mult.
Am tot spus “noi”, dar, ca sa fiu mai exacta, trebuie sa precizez ca am fost trei dintre membrii familiei noastre la acest curs: eu, sotul meu (Adrian) si mereu “tanara” si ambitioasa lui mama.
Pentru aceia care inca se mai plang ca vor sa abordeze un stil de viata raw vegan dar toata lumea din jurul lor innoata in sens contrar (si le mai “pun si bete in roate”), vreau sa le sugerez, din proprie experienta, ca o metoda simpla si eficienta prin care putem sa schimbam mediul in care traim, este sa devenim noi un exemplu.
Eu sunt foarte bucuroasa ca in cadrul familiei noastre, fara sa depun un efort prea mare, tot mai multi sunt receptivi la aceste valori, iar parintii mei, de exemplu, isi fac zilnic sucuri verzi si mananca intr-o proportie foarte mare hrana cruda. Deci… se poate!
Acum un an si jumatate toata lumea se uita la noi ca la un caz curios si cred ca au sperat ca intr-o zi o sa ne treaca. Nici nu cred au visat atunci ca in scurt timp or sa bea si ei “ciudatele” licori verzi, aspre si inmiresmate…sau ca o sa isi “gateasca” supe crude si…atatea altele. Iar unii chiar sunt foarte creativi.
* Dina, 10 septembrie 2012, 09:18
Buna dimineata.
Eu consider ca asemenea cursuri de nutritie ar trebui predate in scoli generale si licee, pentru ca de mici sa fim familiarizati cu beneficile unei alimentatii vegane. Este destul de greu pentru o persoana care vrea sa porneasca pe acest drum, daca nu are sustinerea celor dragi. Pot sa ma consider la fel de norocoasa ca si dumneavoastra, pentru ca si in cazul meu, mama si fratele meu au aceleasi alimentatie ca si mine.
Va doresc o zi buna.
* Doina Oprea, 10 septembrie 2012, 17:24
Si eu sunt de aceiasi parere. Nutritia ar fi necesar sa fie studiata alaturi de abecedar :). Este unul dintre cele mai importante capitole din viata unui om, de care depinde sanatatea lui fizica, mentala si spirituala.
Dar chiar si asa, nu conteaza varsta la care te trezesti si incepi sa actionezi. Parintii nostri au dovedit ca se poate si dupa 70 de ani. Acum ii vedem cum intineresc si stralucesc cu fiecare zi care trece.
* Mihaela Walter, 10 septembrie 2012, 10:56
Mii de felicitari, mai ales soacrei tale – acestia sunt oamenii cu adevarat tineri: oamenii care nu inceteaza sa caute si sa invete!
* Doina Oprea, 10 septembrie 2012, 17:26
Multumim mult Mimi. Si noi ii admiram foarte mult, mai ales ca stim de unde au inceput. Si noi suntem surprinsi de rezultatele lor. De unde se confirma parerea mea ca ne lipsesc doar exemplele.
* doralina, 10 septembrie 2012, 15:55
Felicitari intregii familii!Unde ati facut cursul?
* Doina Oprea, 10 septembrie 2012, 20:53
Multumim mult.
Este un curs de Tehnician Nutritionist tinut de Anatecor. La absolvirea lor se elibereaza certificate prin Ministerul Muncii si Invatamantului, valabile in UE.
Este singurul curs care se poate face la noi si care nu este in cadrul Facultatii de Medicina sau, mai nou (de anul acesta), al Facultatii de Nutritie si Dietetica, unde se primeste specializarea de Nutritionist.
* Stefan Anca, 23 septembrie 2012, 00:12
Inca la Cluj nu se stie ce fel de specialist esti, diplomele din 2011 inca nu s-au eliberat pe motiv de nehotarare in privinta titulaturii (nutritionist, dietetician sau n-d) Daca nici macar ce vei fi nu stii cand intri intr-o facultate nu e de mirare ca universitatile din Romania sunt in coada clasamentului.
Felicitari pt cursul acesta independent.
* Doina Oprea, 17 octombrie 2012, 16:26
Multumesc mult, Stefan. 🙂