“Unt” vegetal cu mirodenii

Ideea acestei retete mi-a venit zilele trecute, in timp ce citeam un articol despre conservarea ierburilor aromatice in ulei de masline. Imaginile aratau atat de apetisant, incat, chiar si eu, care nu ma dau in vand dupa grasimi si uleiuri, am salivat din abundenta.
Si pentru ca tocmai am primit un ulei proaspat si parfumat de pe insula Zakynthos, din frumoasa Grecie, mi-am zis ca e o oportunitate foarte buna ca sa ma joc cu mirodenii si gusturi mediteraneene.Nu intentionez sa pastrez ierburi peste iarna sub aceasta forma, dar ma incanta ideea unui "unt" tartinabil plin de arome si condimente savurat pe o delicioasa paine rustica.
M-am gandit sa folosesc urmatoarele ingrediente:
Ingrediente:
- ulei extravirgin de masline - 100 ml
- patrunjel - 1 lingura
- busuioc - 1 lingura
- rosmarin - 1 lingura
- cimbru - 1 lingura
- peperoncini - 1/2 lingurita
- ardei iute - 1 lingurita
- sare de Himalaya - 1/2 lingurita
Instructiuni:
Uleiul se sareaza dupa gust. Ierburile si condimentele se taie/maruntesc la marimea dorita. Se aseaza apoi in tavita speciala pentru cuburi de gheata, sau in mini boluri, peste care se adauga uleiul. Eu am ales ca fiecare cub sa aiba o aroma diferita, folosind un singur ingredient din lista. Se pastreaza la congelator.
Chiar daca nu a iesit la fel de cremos ca si untul, este totusi o forma foarte agreabila de a consuma uleiurile.