Paine raw din hrisca, morcov si mirodenii
Cand vine vorba de mancare, sunt sigura ca fiecare dintre noi are un punct vulnerabil, un veritabil "Calcai a lui Ahile".
In cazul meu, ceea ce m-a preocupat si a reprezentat o adevarata provocare in timp, a fost paine integrala traditionala. Desi am reusit o vreme sa nu mananc paine deloc, fiind 100% raw vegana, de la prima exceptie facuta, vezi episodul Roma, am ramas cu ea intr-o anumita relatie de tentatie si cedare.
De cand mi-am schimbat insa stilul de viata, de aproximativ doi ani si jumatate, am experimentat multe retete, dorind ca sa gasesc un substitut satisfacator la painea coapta. Singura care a rezistat probei timpului, si pe care o mananc mereu cu placere, este aceasta paine (poti sa ii spui foarte bine si craker) din hrisca.
Dar, fiind patita, nu m-am grabit sa strig prea repede Evrika! ci am asteptat circumspecta cateva luni, ca sa ii dau timp sa ma convinga. Si a reusit! Am servit cu aceasta paine sute de oameni (in diverse ocazii, la Potluckuri sau la workshopuri) si cu bucurie pot sa spun ca a primit, in unanimitate, calificativul de "Foarte buna".
Care este secretul ei? Simplitatea. Are doar cateva ingrediente, la care se adauga mirodenii in functie de scopul urmarit: Ierburi de Provence, peperoncini, chimen, oregano, busuioc, cimbru etc. Atunci cand doresc sa nu coloreze prea tare gustul mancarii, o fac simpla, doar cu putina sare.
Dupa tot acest periplu si nenumarate tatonari in aceasta directie, am inteles care a fost lucrul ce m-a deranjat mereu la painea raw: senzatia de "greu" si satietatea pe care ti-o dau nucile si semintele din ea, situatie oarecum similara deserturilor raw care au blat. In aceasta reteta, folosind doar putine seminte de canepa si in si multa hrisca si morcov, rezulta o paine delicioasa ce merge minunat cu orice salata sau preparat raw care o necesita.
Ingrediente:
- hrisca - 1000 g
- morcov - 1000 g
- seminte de in - 6 linguri
- seminte de canepa - 6 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
- mirodenii - dupa gust
- apa de izvor - cat este necesar
Instructiuni:
Hrisca se hidrateaza 8 ore si semintele de in 30 de minute.
Se macina hrisca. Semintele de in se folosesc impreuna cu apa in care s-au hidratat, deoarece pentru legarea compozitiei avem nevoie de consistenta mucilaginoasa a lichidului rezultat. Dupa hidratatre putem sa le macinam si pe ele daca dorim.
Stoarcem morcovii intr-un storcator prin presare la rece. Folosim pulpa si sucul otinut.
Amestecam hrisca, morcovul ras, semintele de in, canepa, sarea si mirodeniile, adaugand treptat suc de morcov pana obtinem consistenta dorita.
Intindem aluatul pe tavitele deshidratorului (sau hartie cerata), in strat subtire, si apoi il taiem cu o forma.
Lasam la deshidratat 6-8 ore, dupa care desprindem painicile de pe tavi si le lasam direct pe etajul deshidratorului sa ca se usuce complet.
Daca e uscata bine se poate pastra si cateva luni, in pungi de hartie, la temperatura camerei.