Lapte de migdale

Acest tip de lapte m-a ajutat foarte mult la inceputurile aventurii mele raw vegan. Si pentru ca este asa de important, am revenit asupra acestei postari dupa 9 luni si pot sa va asigur acum, dupa ce am acumulat experienta, ca este unul dintre alimentele de baza intr-o dieta vegana cruda.
Cateva luni mi-am facut acest lapte zilnic. Dupa ce am invatat mai multe retete l-am folosit si in diverse alte combinatii, sau ca baza pentru unele deserturi, ca de exemplu budinca de chia. Am fost si sunt literalmente indragostita de el. Toti prietenii mei care nu sunt vegani, dupa ce l-au gustat, au fost placut impresionati de el si le-am trezit curiozitatea in aceasta directie.
Pulpa ramasa dupa stoarcerea laptelui se poate folosi la foarte multe alte preparate: pateuri, paine raw, prajituri, aperitive si aproape in orice fel principal de mancare. Deci, pe drept cuvant, este un aliment de baza.
Realizarea lui este foarte simpla.
Ingrediente:
- migdale - 500 g
- apa de izvor - 1 1/2 l
- miere de salcam - 5 linguri
- pastaie vanilie - 1 bucata (partea interioara)
Instructiuni:
Hidratam migdalele (sau nucile, semintele de floarea soarelui) timp de 8 ore in apa de izvor. Le spalam bine. Punem semintele si apa intr-un blender de mare putere. Dupa ce le-am mixat bine, turnam continutul rezultat printr-un saculet special, (tifon, sau sita) intr-un castron. Stoarcem bine pulpa de lapte si o pastram la rece in frigider pentru preparate viitoare, sau se poate deshidrata pentru a face paine raw. Instructiuni cu poze gasiti aici.
In laptele proaspat facut punem un indulcitor (miere, curmale, sirop de artar, sirop de agave, stevia) si arome preferate (scortisoara, maca, cacao, pulbere din fructe uscate, etc.)