Paine Mediteraneana
In sfarsit o paine perfecta! Am promis ca nu ma las pana nu o gasesc. Cea mai ilustrativa reclama pentru ea, ar putea fi, cuvintele cu care ma intampinat Adrian, dis-de-dimineata, la trezire: "E foarte buna, am mancat deja o tava, nu ma mai pot opri." Eu nu am gustat-o pana la cina. Moment in care am hotarat ca trebuie neaparat sa facem niste portii fratesti, nu de alta, dar el toata ziua a rontait pasionat din ea si deja imi faceam probleme ca o sa o termine inainte de a mai prinde eu de veste. Glumesc...desi...
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Mimi Kirk si Russell James. Combinat cu experienta de pana acum si creativitatea de moment, a iesit, zic eu, o treaba foarte buna.
Ingrediente:
- pulpa de nuca (rezultata de la lapte) - 1 cana
- pulpa de migdale (rezultata de la lapte) - 1 cana
- seminte de in - 1/4 cana
- faina din seminte de in - 1/2 cana
- faina de nuca macadamia - 1/4 cana
- faina de migdale - 1/4
- faina din grau germinat deshidratat - 1/2 cana
- faina hrisca - 1 cana
- pulpa de morcov (rezultata de la suc) - 3 cani
- pulpa de dovlecel zucchini (rezultata de la suc) - 3 cani
- rosii uscate - 1/2 cana
- ardei capia - 1/4 cana
- ulei extravirgin de masline - 6 linguri
- piper macinat - dupa gust
- usturoi uscat, pulbere - 1 lingura
- sare de Himalaya - dupa gust
- oregano uscat - 3 linguri
- busuioc uscat - 1 lingura
Instructiuni:
Semintele de in se hidrateaza 30 de minute. Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se face un aluat cat mai uscat, dar elastic, din ele. (Mai putem adauga faina de hrisca daca este necesar). Se intinde o foaie de 5 mm grosime. Cu o forma de inox, taiem bucati mai mici si le punem in tavitele deshidratorului. Le lasam sa stea in deshidrator, aproximativ 10-15 ore, la 40 de garde C. Se pun in pungi si se pastreaza in frigider cateva saptamani (ce supravietuieste "atacului").
* Gianina, 5 decembrie 2011, 00:16
Cam “scumpa”!
* Doina Oprea, 5 decembrie 2011, 00:36
Depinde. Multe dintre ingrediente se folosesc si in alte preparate, de ex nucile si migdalele sunt rezultate de la lapte, morcovii si dovlecelul, sunt rezultate de la suc. Deci, 8 cani sunt “reziduu” de la alte preparate. Semintele de in sunt foarte ieftine, graul, de asemenea. Se poate folosii faina din seminte de floarea soarelui acolo unde ingredientele ni se par mai scumpe.
Mancarurile raw vegan sunt foarte hranitoare si necesarul de hrana ingerata este mult mai mic.
Reteta se poate adapta si la ceea ce avem noi la dispozitie. Mare mea descoperire in aceasta reteta au fost morcovii si dovlecelul, care chiar au dat un gust foarte bun painii. Reteta este pur orientativa si de poate ajusta la nevoile si buzunarul fiecaruia. Daca se intentioneaza sa se manance 100% raw vegan, painea poate sa fie o problema daca nu ne putem adapta gustul la acest regim. Eu sunt foarte incantata ca am gasit aceasta reteta de paine si cei care sunt 100% raw vegani stiu de ce :)))
* alextorex, 6 decembrie 2011, 00:06
salut,
Interesante retete ai pe blogul asta
Sunt oare cu adevarat sanatoase?
cateva observatii:
1. excesul de fructe si oleaginoase ingrasa
2. combinarea alimentelor pt maximizarea gustului obisnuieste creierul cu placerea si duce la dependenta si de aici ingrasare
3. Toate aceste retete si postari pe blog inseamna mult timp dedicat lecturii pe internet sau carti = sedentarism si pb. cu ochii
Poza ta pare sa confime toate acestea.
4. Ingredientee par destul de scumpe dar beneficiile pt. sanatate s-ar putea sa nu justifice costul.
5. nu exagera cu sarea de hymalaia si uleiuri bogate caloric
6. mancare bogata caloric trebuie compensata cu mult sport in caz contrar restrictia calorica e recomandata. Restrictia calorica e si mai ieftina.
7 mancarea e doar o mica parte din ecuatie. De exemplu statul 8 ore pe scaun anuleaza tot sportul in timpul liber si mancarea sanatoasa. Riscul de boli creste dramatic de la simplul stat pe scaun la birou. (recomand lucrul la birou din picioare mergand pe banda de alergare)
* Doina Oprea, 6 decembrie 2011, 06:05
Buna Alex,
Interesanta interventie. Sunt curioasa si eu daca manaci raw vegan. Presupun ca nu, deoarece multe dintre observatiile tale nu ar mai fi fost facute. Apreciez, oricum, bunele intentii pe care intuiesc ca le ai.
Eu sunt de principiul ca sa nu emit pareri pana nu experimentez un lucru. Asa ca tot ceea ce afirm, in general, se bazeaza pe cunoastere directa. Pot sa iti spun ca am o sanatate perfecta, sunt intr-o forma foarte buna, sunt plina de viatalitate, energie si optimism. Asa ca nu stiu daca poza mea ti-a soptit chiar toate lucrurile corect. Port ochelari de la varsta de 18 ani, vederea slabindu-mi in urma unui tratament cu medicamente. Am avut, insa, dioptrii mici toata viata si, da, am citit foarte mult: carti, carti, carti… si, mai nou, informatii de pe internet si… carti. Sincer, prefer sa port niste ochelari, ca si tribut dat cunoasterii, decat sa fiu semidocta si ignoranta. Desi nu prea fac publica aceasta informatie, trebuie sa iti spun ca am 48 de ani si ca majoritatea celor cu care vin in contact nu imi dau mai mult de 35. Iar ca stare de spirit, curiozitate si entuziasm sunt chiar in rand cu cei foarte tineri. Asa, ca divagatie draguta, ca tot m-ai prins cu chef de vorba, nu a trecut nici macar o luna decand am mers 12 m pe carbuni incinsi si in cateva zile am sa dorm sub cerul liber timp de 3 zile. Asta apopo de nivelul de experimentare pe care il abordez.
Eu mananc raw vegan de apoximativ 9 luni, timp in care am slabit 13 kg fara sa urmaresc asta, adica am mancat la discretie, absolut orice. Doar in ultima perioada am pus inapoi la loc cateva kg, deoarece, din lipsa de timp, o paine raw care sa ma satisfaca si alte evenimente personale, am mancat paine integrala. Acum, de cand cu painea asta minunata, am renuntat din nou la paine si nu am sa mai mananc deloc gatit. Inainte de a manca raw vegan, desi eram vegetariana de 22 de ani, si mancam foarte rar lactate si oua, inca mai aveam mici probleme de sanatate. De cand sunt raw vegan sunt perfect sanatoasa si cu analize de invidiat. Zilnic fac miscare in aer liber, deoarece avem doi caini ciobanesti german cu mare chef de plimbare si joaca si care te scot, pe orice vreme, afara din casa. Insa, recunosc ca ar fi necesar sa fac mult mai multa miscare, toti avem nevoie de asta, deoarece omul este facut sa se miste mult mai mult decat o face in societatea moderna. Dar lucrez la asta.
M-ai nimerit intr-un singur punct. Cu excesul de fructe. Uneori, recunosc ca mananc mai mult decat consum. Nu semintele, nucile si alte aliment raw vegan sunt responsabile de cele cateva kg in plus pe care le am, ci doar doar preferinta mea constanta (de cand ma stiu) pentru fructe si miere. Desi, paradoxal, in cura de 10 zile cu sucuri de fructe si legume am slabit 5 kg. Asa ca lucrurile raman nuantate.
Ca si concluzie, daca mananci 100% raw vegan totul e perfect. Totul se normalizeza si functioneaza optim. Doar jumatatile de masura nu dau efectul scontat.
In ceea ce priveste pretul aparent mare al ingredientelor este iarasi o prejudecata. Atunci cand mananci raw vegan, ai nevoie de mult mai putina mancare decat in mod normal. Si daca esti inteligent, si ai inteles cum functioneaza acest stil de pregatire a alimentelor, folosesti un ingredient la mai multe preparate. Vezi exemplul cu laptele de nuci/seminte (pulpa rezultata se foloseste la paine, deserturi sau in alte feluri de mancare). Trebuie sa fi insa foarte organizat ca sa sincronizezi totul (inmuierea, deshidratatrea, germinarea…etc). Povestea este lunga si cred ca trebuie sa petreci ceva timp in fata calculatorului, citind pe internet, ca sa intelegi exact cam care este algoritmul folosit. Eu zic ca o sanatate perfecta, o stare de entuziasm debordant si randament perfect in orice domeniu, merita acest “cost”.
* Angy, 6 decembrie 2011, 16:23
Draga Doina, desi vin adesea pe blogul tau, nu ti-am mai lasat vreodata un comentariu.
Dar acum nu rezist tentatiei de a spune si eu ceva despre comentariul lui Alex. Nu inteleg cum poate sa vorbeasca cineva despre niste lucruri pe care nu le-a probat. Nimeni nu este perfect, si cu totii avem slabiciunile noastre. Iar acest blog este unul de experienta personala.
Nici eu nu ti-as da mai mult de 35 de ani, si nu stiu cate femei fac la varsta ta lucrurile pe care ai spus tu ca le faci. Sunt si eu convinsa ca numai o dieta 100% vie poate da timpul inapoi.
Felicitari pentru stilul de viata pe care il ai!
* Doina oprea, 6 decembrie 2011, 20:04
Multumesc, Angy. Alimentatia ajuta intr-adevar foarte mult, dar eu consider ca tineretea vine din starea interioara si din atitudine. Un rid in plus sau un minus, un kilogram mai mult sau mai putin, sunt lucruri neimportante, tineretea mintii si a sufletului iti modeleaza cu adevarat trupul si cursul vietii. Daca mai adaugi peste asta si o alimentatie inteligenta, care te construieste si nu te ruineaza, devi o forta imbatabila.
* nictatiana, 19 decembrie 2011, 23:41
Arata foarte bine!
Eu inca sunt la inceput. Dupa ce acum 4 ani am renuntat la pstile si spitale.. am avut prima tentativa de a deveni vegetariana. Mi-a luat mai mult timp sa accept ideea ca se poate. Din vara aceasta insa am devenit vegana. Se poate si asa.. Acum ma straduiesc sa introduc cat mai multa hrana cruda si cu pasi marunti sa gatesc cate ceva raw. Nu mi-e usor. Am familie, 2 copii care cu greu accepta stilul meu de viata. Ma bucur macar ca am reusit sa-i scot din MC si KFC si zilnic sa manance cu pofta o salata, un fruct. Cu restul mai e de munca. O alta victorie e ca..sotul meu a acceptat situatia si nu ma mai critica. Ba si el a redus carnea drastic.
Din primavara aceasta mi-am propus sa renunt total la hrana gatita. Pana atunci studiez la greu.
Am inteles ca la Cluj e o firma care vinde deshidratoare mai ieftine si ok. Asa e?
Totul presupune o mica investitie la inceput. Eu inca mai bajbai prin magazine, nu gasesc ingrediente multe….
Sper ca tu sa-mi fii inspiratie in bucatarie.
Painica asta arata grozav. De cum fac rost de deshidrator si tot ce mi-am pus pe lista ptr februarie.. ma apuc serios de treaba. Deocamdata sunt la faza de salate germeni si lapte de nuci.
In rest paine coapta din cereale integrale, supe fierte, placinte fara zahar…. mai am cale lunga pana la drumul cel drept.
Daca la final m-as simti macar cu 50% mai bine….af si cea mai fericita.
* nictatiana, 19 decembrie 2011, 23:49
Ptr alextorex….sa stii ca o carte de bucate, un site culinar e doar ptr inspiratie. Nu insemna ca omul respectiv mananca numai ce e postat acolo. Nu crezi ca ar fi monoton sa punem numai salate si fructe? Eu ceva dulce fac extrem de rar….dar daca eu as face un site probabil ca acele retete mi-ar place sa le public. Salata stie toata lumea sa faca.
* Doina Oprea, 20 decembrie 2011, 02:22
Multumesc Tatiana.
Felicitari pentru alegeri. O sa vezi ca lucrurile devin tot mai usoare pe masura ce trece timpul, si ca nivelul de rezistenta la nou al celor din jur scade progresiv. Trebuie doar sa te pastrezi pe pozitie si sa le dai si lor voie sa isi faca propriile alegeri. Daca or sa simta ca nu vrei sa ii impingi intr-o directie pe care ei nu si-o doresc si ai sa iti vezi de treaba ta relaxata, cu timpul or sa devina ei curiosi.
Ce-a mai buna reteta in asemena cazuri este sa inveti sa pregatesti mancare atat de delicioasa incat aceasta sa devina irezistibila pentru ei. Este o provocare!
Eu mi-am luat deshidrator de la Casa Bio. Ei sunt reprezentantii pe Romania ai firmei respectiva. Au doua modele si detalii gasesti aici
http://www.ezidri.ro/ezidri.php?p=1
Daca si-au pastrat preturile asa cum le cunosc, varianta mica costa 400 ron iar ce-a mare 600 ron. Dupa care, in timp, poti sa mai cumperi sertare, tavite, site, suplimentare in ritmul in care iti permiti.
* anisca, 21 ianuarie 2012, 23:18
Nu pot sa ma abtin.Si eu sunt foarte pretentioasa la piine.Am crezut ca am gasit solutia,Nu ma uit la pret la cate ingrediente sunt.Aoleu esti ca batranul chinez.Cine face painea asta? Atat te vad de tenace de cred ca nu ai egal.TE IUBESC! ESTI ATENTA LA TOT LA VESELA ,LA CELE MAI MICI AMANUNTE,ESTI O SCUMPA!
* anisca, 21 ianuarie 2012, 23:59
TOT EU DUPA CE AM CITIT ARTICOLELE DE SUS. ESTI O INVINGATOARE! EU CRED CA NOI ASTIA CARE AM PUTUT LASA DE O PARTE CARNEA OUALE SI LACTATELE DEJA AM DEVENIT ALTI OAMENI .NU VREAU SA O IAU CA O LAUDA ,DAR POATE MULTI AR VREA SA FACA ASA CEVA. COMPLEXATII VORBESC?!
* Doina Oprea, 22 ianuarie 2012, 01:15
Multumesc mult, Anisca, multe cuvinte frumoase ai spus.
Ma bucur ca iti place ceea ce fac precum si de stilul meu de “chinez batran”. Am mai primit aceasta caracterizare, deci trag concluzia ca o fi ceva adevarat in asta, insa eu mereu am spus ca sunt perfectionista, (asta suna mai pe gustul meu).
Multumesc inca odata.
* Mihaela, 11 februarie 2012, 07:41
site-ul e superb, fara suparare dar chiar de 35 nu arati, insa esti super pt. varsta ta. Totusi, ingredientele sunt scumpe, oricum le-ai organiza, dar trecand peste asta (toate sunt scumpe in ziua de azi, si e adevarat aceste alimente sunt consumate in cantitati mult mai mici), timpul pentru prepararea lor ma descurajeaza enorm. As dori sa mananc 100% raw, dar pur si simplu nu as avea timp, ar fi excelent daca ar exista un restaurant care sa faca livrari cu astfel de mancare.
* Doina Oprea, 15 februarie 2012, 21:56
.Multumesc pentru aprecierea site-ului.
Despre varsta, fiecare cu perceptiile lui. Eu am spus media de varsta pe care o primesc de la cei din jur, pentru ca din punctul meu de vedere este mai important cum ma simt (am depasit demult orice vanitate in aceasta directie), iar de simtit trebuie sa recunosc ca ma simt cam de 25 de ani 😉
Ingredientele pot sa para scumpe la prima vedere, dar toti cei care mananca raw vegan afirma la unison ca per ansamblu nu este o dieta mai costisitoare decat in modul obisnuit de hranire.
Si cu timpul de preparare trebuie sa te contrazic. Se gateste mult mai rapid raw vegan decat traditional. Doar in cazul in care “a gati” inseamna a lua de pe raft un preparat/semipreparat si al pune direct in farfurie in acest caz, da, recunosc ca dureaza ceva mai mult.
Daca locuiesti in Bucuresti, Timisoara, Iasi exista si restaurante.
Dar…eu zic sa iti acorzi o sansa. Incepe cu pasi mici. Invata sa prepari hrana in stil raw vegan si o sa vezi ca devine o joaca de copii. Nu o lua ca pe ceva greu si neplacut, schimba raportarea si actioneaza cu bucurie. Iti doresc Succes!
* Mirela, 15 aprilie 2012, 00:17
Sunt la inceput de drum, am doua luni de cand am adoptat stilul raw vegan 100% si sunt extraordinar de fericita si entuziasmata. Experimentez o gramada de retete, de gusturi, ma organizez, mi-am cumparat deshidrator, germinator, blender, storcator…
Am ramas surprinsa de cat de delicioase sunt deserturile. Multe din felurile principale sau salate au fost deosebit de gustoase, de supe nu mai vorbesc…
Recunosc ca nu am gasit inca o reteta pe gustul meu pentru paine, asa ca abia astept sa o incerc.
Am sa revin cu o parere. Paste fericit!
* Doina Oprea, 22 aprilie 2012, 11:49
Multumesc Mirela pentru comentariu si iti doresc mult succes in continuare. Astept vesti. 🙂
Pingback: Mini Pizza | Mens sana in corpore sano