Ciuperci Shiitake cu smantana si marar

Aceasta este o mancare de-a dreptul terapeutica. Vad in jurul meu multa lume racita si ma gandesc ca le-ar prinde foarte bine o asemenea cina, delicioasa si sanatoasa. Despre virtutiile ciupercilor Shiitake se pot spune multe, dar am sa amintesc aici numai cateva idei:
"În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sîngele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer. În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ). Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon..." Pentru restul articolului click aici.
Combinate cu restul ingredientelor din reteta, fiecare dintre ele putand fi considerat un adevarat "aliment medicament", putem spune ca avem o portie buna de sanatate in farfuria de la cina noastra.
Ingrediente:
- ciuperci Shiitake uscate - 300 g
- smanatana de caju - 200 ml
- mustar raw - 1 lingurita
- ceapa rosie - 1 bucata
- marar verde - 1 legatura
- sare de Himalaya - dupa gust
Instructiuni:
Ciupercile se marineaza timp de 8 ore. Se scurg apoi bine de marinata, se taie in fasii subtiri si se aseaza intr-un castron. Separat se pune in blender smantana cu mustarul si sarea si se amesteca pana la omogenizare, dupa care se toarna peste ciuperci si la final se adauga mararul si ceapa rosie taiata foarte marunt. Se amesteca cu finete.