Budinca de chia cu afine
De doua luni am cumparate seminte de chia, dar abia astazi a venit vremea sa cercetez cum sa integrez acest superaliment in dieta noastra.
"Semintele de Salvia Hispanica, comercializate cel mai ades sub numele de "Chia", sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega-3 (contin 25-30% ulei, in majoritate acid alfa-linolenic/ALA), antioxidanti si aminoacizi.
Compozitie:
- 20% proteine
- 34% uleiuri
- 25% fibre dietetice
- niveluri semnificative de antioxidanti
Dpdv istoric, erau mancarea de baza a culturilor Nahua (Aztece), din Mexicul Central (dupa cronicile iezuite, era a treia ca si importanta intre recoltele Aztecilor, dupa porumb si fasole, dar inainte de amaranth). Tributurile si taxele catre preotimea si nobilimea azteca erau adesea platite in seminte de chia.
Semintele de chia pot fi mancate crude, fiind extrem de absorbante si dezvoltand, in contact cu apa sau sucul de fructe, o textura gelatinoasa => budinci, terciuri, chia fresca (Mexic), salate, cereale cu lapte". Mai multe detalii despre chia aici.
Pentru inceput am improvizat aceasta budinca, care a iesit delicioasa, dar mai am cateva idei pe aceasta tema.
Ingrediente:
- seminte de chia - 4 linguri
- apa de izvor - 600 ml
- sirop de afine - 3 linguri
- banana - 2 bucati
Instructiuni:
Siropul de afine era facut din 50% afine, 50% miere si o jumatate de linguita de tinctura de propolis (bun pentru conservare). Am pus intr-un borcan cu capac semintele de chia, apa si siropul. L-am agitat din cand in cand, pret de 15 minute. Unii prefera sa amestece semintele de chia cu o lingura de lemn. Ele isi maresc de 10 ori volumul in contact cu lichidele.
Dupa 40 de minute am pus continutul borcanului impreuna cu 2 banane in blender si le-am mixat, putin, deoarece am dorit sa ramana intacte semintele.
Urmatoarea idee este un amestec de chia, lapte de migdale si vanilie. Dar despre asta in curand...