Piure de hrisca cu legume uscate si mirodenii
Dupa festinurile de sarbatori, cu multe reguli incalcate si surplus de bucate ingerate, a urmat o perioada de redresare, in care sucurile si salatele de legume sau fructe si-au facut treaba minunat, iar acum am reinceput sa avem din nou chef de lucruri mai substantiale, semn ca am reintrat in normal.
Se spune ca nu are sens sa te uiti inapoi si sa ai regrete, trebuie doar sa privesti clipa prezenta cu bucurie si sa o traiesti plenar. Asa ca nu o sa fac nici o consideratie despre obiceiurile si traditiile omenesti si nici despre modul in care se socializeaza cand e prilej de sarbatoare. Am sa spun insa, in treacat, ca se pune prea mult accent pe mancare si prea putin pe miscare, natura, arta, joc, s.a.m.d. Dar asta este realitatea in care am ajuns sa vietuim si mai trebuie schimbate inca multe paradigme daca vrem sa fim in armonie cu noi si mediul in care traim.
Revenind la subiectele noastre, astazi am facut prima mancare mai consistenta realizand aceast delicios piure din hrisca.
Ingrediente:
- hrisca - 300 g
- apa de izvor - 1 pahar
- sos de soia Shoyu - 2 linguri
- rosii uscate conservate in ulei virgin de masline - 3 linguri
- ardei capia uscat si macinat - 2 linguri
- usturoi - 3 catei
- patrunjel verde - 1 legatura
- ulei de floarea soarelui presat la rece - 3 linguri
- piper macinat - dupa gust
- piper rosu boabe - pentru ornare
* Alec Blenche, 6 ianuarie 2012, 17:22
rrrrrrrrrrrrrr 🙂
* Doina Oprea, 6 ianuarie 2012, 22:35
🙂
* Anonim6 ianuarie 2012, 23:11
Doina, felicitari! Ce fel de hrisca ai folosit? Stiu ca sint doua feluri, maro si verde, dar nu mai stiu care e cea mai buna. Multumesc!
* Doina6 ianuarie 2012, 23:36
Multumesc,
(off, ce mi-ar place sa stiu numele tuturor anonimilor care imi scriu :))
Am folosit hrisca cruda. Nu este verde, cum se tot da ca si referinta, este maro-roscat pastelat. Ca si marime este ca cea “verde” si probabil ca sunt soiuri diferite. Ce-a prajita este cu bobul mai mare, are o culoare roscat-maronie intens si se comporta diferit la hidratare. Se mareste foarte mult si devine foarte moale, lipsita de fermitate/elasticitate.
Sursa de la care am luat-o este sigura, sunt niste persoane care si-o cultiva singuri. Se poate germina cu succes. Am incercat sa germinez si varianta verzuie, dar a fost un esec, doar cateva boabe au trecut proba. (Poate era dintr-un lot cu probleme, sau expirat)
Exista foarte multa hrisca prajita pe piata si aproape nimeni nu precizeaza asta. Asa ca e de “sapat” pana gasesti o sursa de hrisca cruda viabila.
* veronica balasa, 7 ianuarie 2012, 21:40
Am incercat-o azi si a iesit foarte buna.(am facut eu niste mici modificari pt ca nu am avut rosii uscate in ulei ci cu sare si nici pudra de ardei dar am pus boia dulce,facuta de bunica).Dar vreo idee cu linte?
* Doina Oprea, 8 ianuarie 2012, 01:05
Ma bucur ca ti-a placut. Se poate improviza cu succes daca intelegi ideea de baza.
Poti sa folosesti si linte germinata. Lintea, fasolea azuki si fasolea mung se pot manca germinate. Soia, fasolea si mazarea, chiar daca au fost germinate, sunt toxice si trebuie fierte putin.
Insa nu stiu cat de buna o sa iasa la gust. Trebuie incercat.
Hrisca are un gust special si se preteaza la multe feluri de mancare.
* Azaria, 8 ianuarie 2012, 16:37
Buna ziua Doina,
Mi-am cumparat de ceva timp mei si hrisca si din pacate nu prea stiu cum sa le folosesc. Eu si copii suntem vegetarieni, dar as vrea sa introduc tot mai mult hrana vie in alimentatia noastra. Din mei am facut lapte vegetal si un fel de gris combinat cu fructe.
Pentru reteta asta cu hrisca daca nu am rosile si ardeii deshidratati, se pot folosi si cei proaspeti?
Multumesc!
* Doina Oprea, 10 ianuarie 2012, 11:11
Da, se poate, dar atunci adaugi mai putina apa. Gustul nu o sa fie exact identic, dar eu zic ca o sa iasa buna si asa.
salut@ fetelor voi e unde cumparati ingredientele necesare acestor retete? la mine in oras nu se gasesc. e vreun site de unde as putea comanda? va multumesc!