Ciocolata alba cu vanilie si aroma de lamaie
De cateva zile doresc sa mananc ciocolata, dar cum diminetile si dupa-amiezile imi sunt ocupate cu alte tabieturi si ritualuri culinare, nu imi ramane loc pentru savurarea ei decat mai inspre seara. Si cum sunt foarte sensibila la cacao, actiunea ei asupra mea fiind foarte intensa si de durata, iar consumata la ore tarzii imi provoaca de cele mai multe ori insomnie, am fost motivata sa gasesc o varianta mai usoara si mai putin tonica.
Aproape toata lumea stie cate ceva despre virtutiile ciocolatei crude. Chiar daca unii nu cunosc prea multe detalii despre acest subiect, fascinatia pe care o reprezinta ciocolata, in special pentru copii si femei, a devenit proverbiala.
Cuvantul "ciocolata" provine dintr-o expresie indiana care inseamna "hrana zeilor". Beneficiile ei pentru sanatate au fost descoperite de catre azteci in secolele XIV-XVI, iar semintele de cacao cruda erau considerate sacre si folosite ca si moneda de schimb, fiind considerate mai valoroase decat aurul.
Simpla rostire a acestui cuvant provoaca reactii de buna dispozitie si placere in organismul nostru. Chiar si numai aroma ei poate îndepărta o parte din oboseală, înlătura iritabilitatea excesivă şi restabileste echilibrul emoțional. Raspunzator pentru acest efect este untul de cacao, care poate elibera în corpul uman endorfina - hormonul care este responsabil de senzația de plăcere și "amfetamina sulfat" - care stimulează psihicul.
Se stie ca ciocolata este unul dintre cei mai puternici stimulatori ai activității sexuale, datorita prezentei a două elemente chimice esenţiale. Primul este triptofanul - direct implicat în procesul de excitaţie a persoanei si care joaca un rol important in productia de serotonina, (un neurotransmitator anti-stres care reduce anxietatea si ne sporeste rezistenta la stres) si al doilea este- feniletilamina, care este produsă de organism când persoana este îndrăgostită (si care joaca un rol important in cresterea puterii de concentrare si a starii de constiinta, creand o viziunea pozitiva asupra vietii). Un alt lucru foarte interesant este ca anandamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul...iar boabele de cacao sunt singura sursa naturala cunoscuta de anandamida.
Ciocolata cruda este un superaliment bogat in vitamine, minerale si antioxidanti (cei mai multi din tot regnul vegetal, astfel ca ea are de doua ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si de trei ori mai multi decat ceaiul verde, fiind foarte stabili si usor de preluat de organismul uman, ajungand la celulele in timp foarte scurt).
Boabele crude de cacao au proprietati antiimbatranire si antinflamatorii. Nu au continut de zahar, insa sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, fier, calciu, sulf, zinc, cupru, potasiu, foarte mult magneziu, vitaminele B, C si E. Indicatiile ei terapeutice sunt multiple si gasiti aici cel putin 10 motive pentru care o sa vreti sa o consumati .
In aceasta reteta am folosit inca un ingredient "regal"- vanilia. Originara din Mexic, vanilia este cunoscuta inca din antichitate, iar aztecii o foloseau ca si ingredient la prepararea unei bauturi adresata regilor.
In urma cercetarilor s-a demonstrat ca vanilia este un bun afrodisiac, indeparteaza stresul, actioneaza benefic asupra inimii, este un bun aliat impotriva infectiilor, intareste sistemul imunitar, ajuta la arderea caloriilor favorizand astfel pierderea kilogramelor in plus, iar aroma vaniliei are un puternic efect antidepresiv. Are un rol important în întărirea capacităţii de apărare a organismului împotriva micozelor.
Puteti sa folositi ulei esential de lamaie, care are o aroma de lamaie intensa, proaspata, purificatoare, ce invioreaza si ridica dispozitia. Se compune in proportie de 68% din „d-limonene”, o substanta cu efect puternic antioxidant. Aici gasiti proprietatile lui descrise pe larg.
Este o reteta cu putine ingrediente dar foarte aromata si echilibrata la gust.
Ingrediente:
- unt de cacao - 400 g
- pastai vanilie - 4 bucati
- sirop de agave - 5 linguri
- coaja de lamaie - 1 bucata
- sau ulei esential de lamaie - 3 picaturi
- sare de Himalaya - 1 varf de cutit
Instructiuni:
Untul se incalzeste in deshidrator, sau in bain-marie, la 40 de grade, pana devine lichid. Pregatim formele de silicon in care o sa turnam ciocolata fluida, le ungem cu putin ulei de migdale sau avocado si stergem surplusul cu un servet. Intr-un castron de sticla punem toate ingredientele si le amestecam pana la omogenizare. Se toarna in forme si se da la rece. Eu am lasat-o la temperatura camerei si a rezultat o frumoasa ciocolata bicolora.
In loc de coaja de lamaie putem sa folosim ulei esential de lamaie.
*Andrea Sibiu, 8 septembrie 2012, 14:30
Buna Doina,
Merci de info pt storcatorul minune!
Cand si unde pot veni la un curs de gatit raw?
Eu sunt un antitalent , nu gasesc ingrediente, nu imi iese nici cum ….
Bine sunt si la inceput dar ar fi mai usir daca te-as vedea in actiune!
Andrea Sibiu
*Doina Oprea, 9 septembrie 2012, 01:48
Poti sa incepi prin a veni la urmatorul nostru Potluck din 22 septembrie 2012, ora 17. Va avea loc la Ceainaria Samsara.
Curs…in curand o sa fie si asta. Stai pe aproape si o sa ai parte de mai multa actiune 🙂
*Cristina Budu, 14 octombrie 2012, 20:23
Vai, si eu as vrea un curs…mult mult
*Doina Oprea, 18 octombrie 2012, 14:10
Sper sa termin proiectele incepute cat mai repede si anul acesta sa reusesc sa organizez primul curs, ca vad ca e mare cererea 🙂
Pingback: Reteta vegana: ciocolata alba cu aroma de vanilie si lamaie | www.petreusdan.ro