Roma. Veni, vidi, celebravi
Zilele petrecute la Roma au fost o continua sarbatoare. Asta a fost intentia cu care am pornit intra-colo si acesta este obiectivul pe care l-am atins cel mai usor. Pentru unii Venetia este orasul romantic prin definitie, pentru mine Roma este cel mai roma-antic loc vizitat de pana acum. De ce? Pentru ca a reusit sa ma surprinda in fiecare clipa. Mereu am gasit ceva frumos de privit, de simtit, de gustat, de auzit.
Dintre toate, pescarusii au fost cele mai fascinate aparitii, care mi-au insotit pasii aproape in toate locurile pe unde am calcat. Multi, zburand in grup, sau singuri, vorbind intre ei galagios-melodios, sau dormind in cele mai neasteptate locuri, relaxati si netulburati de nimic, iti dadeau senzatia ca daca vrei poti chiar sa ii atingi. Doar vazandu-i traiai o stare de vacanta.
Un alt lucru care m-a incantat foarte mult a fost apa din Roma. Intr-o lume in care apele oraselor nu mai sunt potabile, Roma te uimeste prin cismelele cu apa rece si pura ca de izvor, ce exista aproape la fiecare colt de strada. Tot legat de apa a fost multitudinea fantanilor arteziene pe care le-am vazut. Lucrate cu mare arta, plasate in pietile importante ale orasului, reprezinta o oaza de prospetime si incantare in orice anotimp. Desi am plecat la sfarsitul iernii, la noi era plin de nametii, am aterizat acolo in plina primavara si totul era verde, inflorit si scantaietor, iar fantanile cu apa cistalina, ce curgea din abundenta din grupuri statuare mitologice, formau in lumina soarelui irizatii de curcubeu.
M-au impresionat cladirile Romei. Monumentale si grandioase. Toate erau asa. Nu era un nucleu mai impozant ca apoi totul sa se micsoreze spre periferie, cum vezi in marile orase europene, ci multa maretie, armonie si omogenitate arhitectonica ca si fundal si marile obiective turistice presarate cu generozitate peste acesta.
Un alt aspect fermecator a fost lipsa de graba. Toata lumea savura pe indelete arta, frumosul, poezia locurilor, nimeni nu era grabit nicaieri, de parca eram in sintonanta unii cu altii. Eram ca un mare grup armonizat la secunda. Si desi nu ne-am grabit nicaieri am avut timp sa vedem aproape totul. Un localnic ne-a spus ca nu e bine sa vezi chiar totul ca sa mai ai motiv sa te intorci, asa ca am fost atenti la acest detaliu si am lasat usa deschisa pentru viitor.
Pentru ca se zice ca la Roma sa te porti ca un roman, nu am fost nici noi foarte rigurosi cu obiceiurile de acasa. Fiind foarte dificil sa mancam raw vegan in acel context, am luat vacanta din toate punctele de vedere si am trait clipa asa cum a venit spre noi. Am savurat bucataria italiana la ea acasa si a fost incantator. (Binenteles in limitele vegetarianismului). Am tanjit uneori dupa sucuri si cruditati dar nu am avut timp de crize existentiale. Umbland din zori si pana in miez de noapte a fost mai confortabil sa nu avem nici un stres decat sa tinem cu dintii de principii. In fond am avut tot timpul din lume pentru asta si o sa il avem si de acum incolo.
Mi-a placut mult cartea “Mananca, roaga-te, iubeste”, scrisa cu mult umor si sensibilitate de Elizabeth Gilbert, unde autoarea povesteste cum la Roma a gustat la dolce vita si deliciile ei culinare, punand pe ea”cele mai fericite 12 kilograme din toata viata”.
Despre frumusetile istorice ale Romei nu are sens sa povestesc prea mult. Pe langa faptul ca ele trebuie vazute personal, deoarece fiecare are lentila lui prin care vede lucrurile, la ora actuala exista o multitudine de prezentari ale lor pe internet. Dar chiar si rostirea numelor lor vine cu o melodicitate care iti vibreaza in suflet si te transpune intr-o alta lume: Coloseumul, Basilica Sf. Petru, Fontana di Trevi, Forumul Roman, Piazza di Spagna, Pantheonul, Columna lui Traian, Muzeele Vaticanului, Piazza Navona, Castelul Sant’Angelo, cartierul boem Trastevere (“de dincolo de Tibru”), Biserica Santa Maria si multe altele. Aici sunt doua albume ilustrative al acestor minunatii vazute de noi. Album 1 si Album 2.
A, sa nu uit romanticele stradute serpuitoare, pavate cu piatra, care se strecoara printre colosalele cladiri ale Romei. O alaturare unica si de un farmec aparte. Si de multitudinea de terase aflate pe trotuare unde puteai sa te rasfeti, la orice ora din zi si din noapte, cu absolut orice ai fi poftit din bucataria lor.
Acum, intorsi acasa, ne scaldam inca in amintirile stralucitoare ale unei Rome pe care ne-am propus sa o revedem curand. Singura bucurie este ca ne-am reintors la mesele noastre verzi si pline de vigoare, pentru ca ne-au lipsit mult sucurile si salatele de toate felurile, dar a fost un pret care, din cand in cand, chiar merita platit.
* TATIANA, 8 martie 2012, 19:04
Hei, bine ai revenit! No, minunat o asa “gura de aer” a la Roma. Ma bucur pentru tine ca te-ai incarcat cu energie.Citeam ce ai scris si ma vedeam pe stradutele acelea. Imi plac italieni “vero” si celebra lor expresie “dolce for niente” -placerea de a nu face nimic- daca chiar ajungi sa descoperii sensul real este o stare fantastica. Este f bine ca nu te-ai “incrancenat” in raw si ca te-ai bucurat de bucataria lor, cea vegetariana chiar fiind tare buna si variata. Cu drag!
* Doina Oprea, 12 martie 2012, 12:40
Multumesc mult, Tatiana. A fost intr-adevar minunat. Inca ma simt cuprinsa in aura de magie a Romei.
Doar in asemenea situatii realizezi ce greu este sa mananci raw vegan intr-o lume in care “inoti” impotriva curentului si cata energie trebuie sa consumi ca sa iti prepari hrana cea de toate zilele.
Te imbratisez.
* Gonguta Rosie, 9 martie 2012, 12:03
Chiar ieri vorbeam cu prietenul meu despre super-extraordinara vacanta a noastra de vara trecuta, de la Roma, despre surprizele pe care le-am avut la fiecare pas, mici piete ascunse, intersectiile de strazi in care oriunde te-ai uita, in 4 zari, vezi ceva frumos, relaxarea tuturor si atmosfera de care nu te mai saturi.
* Doina Oprea, 12 martie 2012, 12:43
Da, o vacanta la Roma nu se uita prea usor. Nici nu mi-am imaginat asta. Am mai fost la Florenta, Venetia, Bologna… dar nu am ramas asa de marcata ca si acum. E incantatoare.
* Mariana, 12 martie 2012, 22:34
Buna Doina,
Ma bucur sa aud ca tocmai te-ai intors de la Roma.Si noi vrem sa mergem acolo in saptamana premergatoare pastelui catolic.Ai cumva o recomandare pentru un hotel in Roma? M-ar ajuta mult. Multumesc,
Mariana.
* Mariana, 13 martie 2012, 11:54
Am fost norocosi si dupa cateva cautari am reusit sa gasim o oferta buna. Prin urmare nu mai este nevoie de informatia pe care am cerut-o mai sus.
O zi frumoasa,
Mariana
* Doina Oprea, 17 martie 2012, 03:11
Ma bucur ca ai gasit ce ai dorit. Eu, in general, folosesc:
http://www.booking.com/index.html?aid=319856;label=bookings-name-Kovo7OfldV*5bMtmEm5IYwS5225353853;ws=&gclid=CMCvw6rf7K4CFYe_zAodlFatIw
si sunt foarte multumita de rezultate.
Iti doresc o vacanta minunata. Saluta Roma din partea mea. O bucatica din sufletul meu a ramas acolo.
* Mia,14 martie 2012, 16:17
Buna Doina,
multumim pentru impresii si eu am mers cu gandul la expresia dolce far niente din Eat Pary Love cand citeam.
Mi-am adus aminte si de Tanya la Roma, nu stiu daca deja ai citit
http://www.betterraw.com/2011/09/three-course-family-meal-feat-raw-food.html
pupici de bun venit acasa, si asteptam pozele
Mia
* Doina Oprea,17 martie 2012, 03:13
Multumesc pentru ganduri si pupici, Mia. Am reusit, in sfarsit sa postez pozele pe Facebook.
* Dana, 14 martie 2012, 16:34
Buna Doina,
Intr-o postare anterioara spuneai ca ai tinut 8 luni consecutive regimul Oshawa. Waw! Indraznesc sa apelez la experienta ta, solicitandu-ti mai multe detalii: ce mancai concret in cele 10 zile, ce mancai – tot concret – in zilele de pauza, daca beai apa multa sau nu, etc. Orice detaliu pentru mine valoreaza foarte mult. Am citit cartea lui Oshawa, am gasit toate retetele (multe din ele aplicabile cu precadere in zona asiatica), am gasit persoane care spun ca au facut regimul (doar o singura serie de 10 zile) doar cu grau si orez fiert, dar nu gasisem pe nimeni care sa fi si aplicat acest regim atat de mult timp asa cum ai facut tu.
Multumesc anticipat,
Dana
* Doina Oprea, 19 martie 2012, 05:15
Buna Dana, iti raspun cu intarziere, dar sper ca nu este foc 🙂
Am fost foarte ocupata in ultimele zile, plus ca am inceput un regim de purificare care a necesitat oarecare organizare si atentie.
In cele 10 zile de regim Oshawa am mancat doar grau, orez integral, mei si hrisca, fierte in apa de izvor. Am mai facut si painici din grau integral (grau macinat de mine), doar cu apa si sare de mare.
Am baut doar apa de izvor. Atat.
In pauze am mancat fructe si legume (in general yang) crude. Pauzele erau de 3 zile. Am baut apa cat am simtit nevoia.
Daca mai doresti lamuriri suplimentare astept intrebarile tale.
Cu drag.
* Dana Chirila, 19 martie 2012, 14:27
Iti multumesc, Doina.
Unu – pentru ca, desi esti ocupata, ti-ai rupt din timpul tau ca sa-mi dai mie increderea ca merg pe un drum bun si doi – pentru rabdarea si acuratetea cu care intretii acest blog bine structurat, clar si cu fotografii de nota 11.
Cunostintele acumultate de tine, Olivia Steer, Mimi Walter … si impartasite cu atata daruire celorlalti zdruncina mentalitati adanc inradacinate si schimba vieti.
Iti doresc putere pentru ca rezultatul muncii tale este minunat.
Cu drag, Dana
* Doina Oprea, 21 martie 2012, 00:05
Cu drag, Dana. Iti multumesc si eu pentru vorbele spuse din suflet, care imi arata ca undeva, pentru cineva, ceea ce fac eu chiar conteaza.
* anisca, 16 martie 2012, 23:40
Doina aveai la un moment dat o reteta cu cartofi dulci. De unde i-ai luat ?
*Doina Oprea, 19 martie 2012, 05:16
Cartofi dulci gasesti aproape in toate supermarketurile.