Sarmale raw
Pentru un incepator in ale bucatariei raw vegan, preparatele care seamana cu mancarea gatita reprezinta inca o tentatie. Deoarece pe aceasta cale schimbarile trebuie facute gradat, astfel incat sa poti tine pasul si sa rezisti la drum lung, aceste sarmale sunt ca un As scos din maneca.
Ne-au placut foarte mult si le-am gasit ingenioase si foarte usor de preparat.
Ingrediente:
- hrisca - 1 castron
- nuca - 1/2 castron
- morcov - 1/4 castron
- ceapa - 1 bucata
- patrunjel verde - 1/2 legatura
- varza murata - 10 frunze
- rosii - 6 rosii
- nucsoara macinata - 1 lingurita
- cimbru uscat macinat - 1/2 lingurita
- ulei extravirgin de masline - 2 linguri
- piper macinat - dupa gust
- sare de Himalaya - dupa gust
Instructiuni:
1. Umplutura. Hrisca si nuca se hidrateaza 8 ore. Ceapa, patrunjelul, morcovul si nuca maruntite, impreuna cu condimentele, se amesteca in robotul cu lama in S
Se pune compozitia in foaia de varza si se ruleza in forma de sarmala.
1. Sos de rosii. Se amesteca in robot rosiile, nervurile de la varza pe care le tocam marunt si uleiul facand un sos mai gros.
Se pun sarmalele intr-un castron si se toarna sosul din rosii. Se pastreaza la frigider, 1-2 zile.
In mod paradoxal aceste sarmale au un gust foarte asemanator cu cele gatite. Sunt absolut delicioase. Am reusit si cu astea sa ne uimim musafirii. Deja se prefigureaza noi adepti.
* Ramona, 3 decembrie 2011, 13:17
Si eu le-am facut de cateva ori, sunt foarte bune.
*Doina Oprea, 3 decembrie 2011, 19:16
Asta este una dintre primele retete raw facute de mine. Sotul meu, Adrian, periodic ma roaga sa le fac, el fiind extrem de incantat de ele.
* Icsul Linescu, 29 februarie 2012, 20:50
Le-am facut astazi! Tare bune si satioase. Multumesc pt reteta. Acum am o intrebare, hrisca pe care am folosit-o a fost din comert de la sano vit parca, si era maro , dupa ce a stat la inmuiat s-a decojit , inseamna ca s-a decorticat ? Nu am avut rabdare sa curat seimntele , fiind atat de mici, Afecteaza in vreun fel treaba asta ?
*dorinte verzi, 19 octombrie 2012, 21:53
Sano Vita, dupa cate stiu eu, are soiul de hrisca de culoare maronie. Nu este excelenta la gust. Foarte buna, total diferita, este hrisca de culoare galben verzui.Pe a doua daca o tii la hidratat peste 12 ore va germina, pe cand celalalta nu va germina. Diferenta este si la pret, cea de la SanoVita avand un pret mai domestic, pe cand cealalta este de doua ori mai scumpa.
*Doina Oprea, 12 martie 2012, 13:00
Multumesc si eu. In ce sens s-a decojit? Avea o culoare brun inchis? Asa arata coaja exterioara care se indeparteaza, dar nu prea se comercializeaza sub forma asta. Daca era doar maro roscat, sau verzuie, de nuanta mai deschisa la culoare, nu era vorba despre asta. Poate doar a “inflorit” de la hidratare.
Arata cel putin extraordinar…am o intrebare insa: varza murata este din comert sau o preparati dvs? Eu stau cam prost la capitolul muraturi, nu ma pricep sa le fac.
Varza murata o cumpar din piata, de la tarani, sau o iau de la mama. Nici eu nu pun varza la murat. Insa cred ca daca ai o pivnita decenta nu e mare filozofie. E important sa folosesti apa de izvor, nu apa de la robinet si sare gema netratata.
Am preparat acest fel de sarmalute,imi plac f. mult cu exceptia ca sunt un pic amare.Am folosit totul de calitate superioara,nu realizez de unde acest gust amar.Poate fi de la patrunjel verde sau ceapa,nu stiu.Dar eu le-am consumat asa cum sunt….Multumesc pentru multitudinea de retete pe care le oferiti.ramane doar sa le experimentez….
Am preparat acest fel de sarmalute,imi plac f. mult cu exceptia ca sunt un pic amare.Am folosit totul de calitate superioara,nu realizez de unde acest gust amar.Poate fi de la patrunjel verde sau ceapa,nu stiu.Dar eu le-am consumat asa cum sunt….Multumesc pentru multitudinea de retete pe care le oferiti.ramane doar sa le experimentez….