Legume fermentate
Acum un an am facut cateva cursuri de bucatarie raw vegana a la Russel James, (Russell James’ Raw ChefAcademy) printre care si unul de fermentarea alimentelor.
Russel James, alaturi de simpatica Amy Levin (Ooosha), au creat un curs foarte atractiv si exhaustiv, la capatul caruia te simteai deja un maestru al muraturilor. Amy Levin este celebra si datorita fabuloasei ciocolatei raw pe care o face si a cursurilor care le sustine pe aceasta tema. Doi oameni minunati de la care am invatat multe lucruri frumoase si utile.
Doresc demult sa scriu despre alimentele fermentate, pentru ca am experimentat foarte multe feluri si variante, dar pana acum am reusit sa scriu doar despre cateva tipuri de branza, despre chefir de cocos si Kombucha, urmatorul pe lista de asteptare fiind mult laudatul Kimchi corean.
Insa vazand ca exista o oferta extrem de tentanta la Cursul de fermentare a alimentelor tinut de Russel James, m-am mobilizat sa scriu repede acest articol, dorind sa va incurajez sa il urmati. Mai aveti la dispozitie inca 5 zile pentru a va inscrie la el si pretul este imbatabil, $7 , adica cu mai putin cu 89% decat pretul normal. Va garantez ca o sa va placa foarte mult. Pentru inscriere intrati aici.Am sa incep prin a va spune cateva lucruri despre legumele fermentate.
Alimentele fermentate lactic, asa numitele muraturi, sunt alimentele care nu ar trebui sa lipsesca din alimentatia noastra. Ele sunt pline de vitamine, minerale, fibre, oligoelemente, probiotice naturale (bacterii digestive) si enzime. Sunt benefice pentru digestie si absorbtia nutrientilor.
Lacto-fermentatia este varianta cea mai usoara de a pastra si conserva hrana vie (vegetalele crude) pentru sezonul rece, fara a le fi afectata valoarea nutritiva. Din contra, acest procedeu de conservare imbunateste si creste continutul alimentelor în vitamine si enzime si dezvolta in ele o serie de substante extrem de pretioase pentru flora intestinala.
In procesul de fermentatie lactica, proteinele crude sunt descompuse in aminoacizii care le compun si care sunt direct absorbiti si utilizati de catre organismul nostru. Intr-o maniera asemanatoare amidonul si zaharurile complexe sunt transformate in zaharuri simple, in timp ce lipidele sunt descompuse in acizii grasi din care au fost formate. Cele mai multe dintre enzimele necesare digestiei intestinale sunt deasemenea sintetizate de catre microorganisme in timpul procesului de fermentatie lactica, acestea sunt cateva dintre motivele pentru care alimentele rezultate din fermentatia lactica sunt atât de apreciate si au proprietati ce favorizeaza digestia hranei ingerate.
Principalii agenti ai fermentatiei lactice sunt bacteriile ce apartin familiei de lactobacili (L. Acidophilus si L. Bifidus).
Lactobacilii sunt bacterii lactice care se gasesc in mod natural in organismul nostru uman, mai ales in sistemul digestiv (stomac, intestin subtire, colon, etc), aparatul excretor si in sistemul genital. Lactobacilii ajuta in prevenirea si tratarea multor afectiuni precum: infectii provocate de fungi, afectiuni si dereglari ale sistemului digestiv (inclusiv hemoroizi), diaree si constipatie, infectii respiratorii, infectii urinare, afectiuni ale pielii (acnee, micoze), diverse infectii bucale, etc.
Pentru inceput va propun sa va jucati putin, punand la fermentat, cu ajutorul unor probiotice, ce legume aveti prin frigider.
Putem sa facem muraturi doar cu sare sau putem sa folosim si probiotice, obtinand astfel in doar doua zile niste muraturi delicioase. Eu am murat o multime de legume si fructe: morcovi, ardei, ceapa, castraveti, usturoi, sfecla, ardei iute, ridichi, rosii, varza, mere, gutui, etc. Poti sa fermentezi aproape orice. Rezultatul o sa va lase gura apa.
Va recomand o reteta simpla.
Ingrediente:
- Rosii - 200 g
- Ridichi - 400 g
- Morcov - 400 g
- Praz - 300 g
- Ardei iute - 2 bucati
- Sfecla - 100 g
- Sare de Himalaya - 2 linguri
- Anason stelat - 3 bucati
- Probiotic JARRO-DOPHILUS®+FOS - continutul unei capsule
Instructiuni:
Ridichile si morcovii se rad. Sfecla si prazul se taie in bucatele mici. Rosile si ardeiul iute se fac pasta in blender. Se pune totul intr-un vas, adaugam sare, frecam bine, adaugam continutul unei capsule de probiotic (deschidem capsula si punem doar pulberea) si amestecam totul impreuna. Turnam in borcane cu capac care se inchid ermetic, lasand 2-3 degete spatiu liber la gura lor. Deasupra punem anason stelat. Incercam sa presam foarte bine legumele in borcan ca sa se acopere total cu zeama lasata de ele. Daca este cazul mai adaugam putina apa.
Lasam 48 de ore la fermentat, dupa care le mutam in frigider. La rece se pastreaza un timp mai indelungat.