Turta dulce raw
Cu aceasta reteta imi onorez pe deplin promisiunile facute la ultimul Potluck. Am fost rugata sa postez cat mai repede retetele facute, dupa cum vedeti m-am conformat, si sper ca am reusit sa compensez putin faptul ca in ultima vreme am lipsit de aici. Din pacate in ultimul timp nu mai reusesc sa ma "joc" cat as vrea, semn ingrijorator ca am inceput sa "cresc".
Povestea acestui desert este foarte simpla.
Nu este un mister pentru nimeni ca in fiecare moment al vietii suntem tentati din multe directii: vitrine, anturaj, amintiri personale... Cum reactionam insa la tentatii este singurul lucru care conteaza.
De cand ma stiu am fost mare amatoare de turta dulce. Imi amintesc cum, copila fiind, ma pierdeam prin iarmaroacele de la bunici, fascinata de explozia de culoare si miscare din jurul meu. Acolo, turta dulce in forma de inimioara, frumos colorata, atarnand in soare, ma atragea irezistibil. Era foarte buna.
La mine o reteta prinde viata in doua moduri: sau am cateva ingrediente in camara din care trebuie sa scot ceva bun de mancat, ori ma cuprinde o nostalgie din vremuri de mult apuse si incerc sa reinventez ceva similar, dar raw.
Tentata si cuprinsa de doruri venite din cotloanele memoriei, am dorit zilele trecute sa mananc ceva care sa aiba textura si gustul unei turte dulci.
Fiecare are modul lui specific de a face lucrurile, la mine o parte importanta din orice demers sau proces este imaginatia si toate proiectele mele prin viata prin vizualizare. In laboratorul mintii mele am cautat posibile si variate corespondente, am permutat ingrediente, si am gasit urmatoarea alcatuire, care sper sa va incante si pe voi.
Ingrediente:
- caju - 500 g
- faina din midale decojite - cat este nevoie
- scortisoara - 2 linguri
- cuisoare - 1 lingura
- miere de salcam - 5 linguri
- sare de Himalaya - 1 varf de cutit
- ulei de cocos - 20 ml
Instructiuni:
Nuca de caju se hidrateaza, in apa de izvor, minim 2 ore. Se spala si se macina. (Eu folosesc pentru macinare un accesoriu de la storcatorul de fructe, pe care il puteti vedea aici.)
Adaugam scortisoara, cuisoare, miere, sare si le mixam bine in robotul cu lama in S. Adaugam faina din migdale decojite, atat cat este necesar pentru a obtine o compozitie densa.
Intindem "aluatul"pe tavitele deshidratorului, in strat foarte subtire (0,5 cm) si apoi il taiem cu o forma preferata. Lasam la uscat 24 de ore, la o temperatura de 40 grade Celsius.
Pentru ornare eu am punctat, cu ajutorul unei seringi, ulei de cocos (pe care il topim in prealabil in baine-marine, la 40 de grade Celsius).
Pingback: Desert raw: turta dulce | www.petreusdan.ro