Tort cu crema de vanilie si capsuni

Desi nu prea combin fructe cu nuci si uleiuri, am zis ca pentru acest Potluck, ca sa ii rasfat pe participanti, am sa fac o exceptie. Stiu ca in aceasta privinta putin sunt atat de scrupulosi ca si mine si mi-am zis ca macar pentru aceste ocazii sa experimentez si eu cum este sa te joci cu arome, culori si gusturi exotice.
Acest tort a iesit un deliciu, lucru confirmat si toti cei care au apucat sa il guste. M-am grabit sa postez reteta pentru ca am primit prea multe cereri ca sa las sa mai astepte.
Ingrediente:
- Blat
- pulpa de nuca (rezultata de la lapte) - 500 g
- pulpa de migdale (rezultata de la lapte) - 300 g
- stafide aurii Jumbo - 300 g
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- portocale - 2 bucati
- ulei de palmier raw - 5 linguri
- Crema de vanilie
- faina de caju - 500 g
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- nectar agave - 10 linguri
- lamaie - zeama de la 1 bucata
- ulei de cocos presat la rece - 7 linguri
- apa de izvor - cat este necesar
- Strat de capsuni
- Crema de capsuni
- capsuni - 400 g
- faina de caju - 300 g
- sirop de agave - 10 linguri
- ulei de cocos - 8 linguri
Instructiuni:
1. Blat. Se faramiteaza stafidele cu putina apa in robotul cu lama in S. Se adauga pulpa de nuca, pulpa de migdale, vanilia, uleiul de palmier si se amesteca impreuna pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam apa daca mai este nevoie.
Se aranjeaza compozitia intr-un cerc culinar si se lasa la congelator pana preparam urmatorul start.
2. Crema de vanilie. Se incalzeste uleiul de cocos la 40 de grade. Se amesteca toate ingredientele in robotul cu lama in S si se toarna compozitia peste blat. Dam la rece pentru 15 min.
3. Strat de capsuni. Taiem capsunii in felii subtiri si ii asezam peste tot stratul de vanilie.
4. Se amesteca totul in robotul cu lama in S si se adauga peste stratul de capsuni. Daca dorim o compozitie mai ferma adaugam mai mult caju si ulei de cocos. Eu am preferat o consistenta mai moale si mai aromata. Scos direct din frigider este tare si pufos. Dupa doua ore de stat in caldura a fost bun si cremos. Ambele variante sunt delicioase.