Tarta raw cu fructe tropicale
Pozele de la ultimul Potluck le gasiti aici: Raw Vegan Christmas Party si am sa las imaginile sa vorbeasca de la sine. Tot ce pot sa spun in plus este ca ne-am simtit excelent si comunitatea care incepe sa se contureze, incet dar sigur, este minunata.
De mult timp cochetez cu ideea unor tarte cu fructe, favoritele mele din toate timpurile, dar abia cu aceast eveniment am reusit sa le realizez. Reteta este mult mai simpla decat m-am asteptat si rezultatul, daca ar fi sa ma iau dupa ecourile avute, a fost delicios. Nu am apucat sa le gust, dorind sa ajunga la cat mai multa lume, dar am avut suficiente feedback-uri pozitive ca sa fiu multumita. Am avut surpriza ca a intrat mult mai multa materie prima in blat decat am prevazut, asa ca, aviz amatorilor!
Ii multumesc lui Corina Bacalu pentru ideea pe care mi-a dat-o cu folosirea curmalelor si pentru inca cateva indicatii pe care mi le-a oferit in ceea ce priveste aluatul si formele de tarta. Desi ea mi-a recomandat sa folosesc folie alimentara, nu mi-a placut cum aceasta s-a aranjat in formele mele, asa ca am experimentat stilul direct. Este putin la limita, pentru ca risti sa nu mai poti scoate tarta din forma, dar cu putin noroc, indemnare si imaginatie este o varianta viabila. Data viitoare tot asa am sa procedez, ceea ce nu va recomand si voua (pana invatati sa le faceti), dar mie imi place "aventura"...am observat ca niciodata nu pierd nimic, cel mult devin mai creativa.
Ingrediente:
- Blat
- curmale uscate - 300 g
- faina de migdale - 500 g
- hrisca - 100 g
- Crema de vanilie
- caju - 200 g
- lamaie - zeama de la 1/2 bucata
- pastai vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- unt de cacao - 50 g
- miere de salcam - 1 lingura
- apa de izvor - cat este necesar
- Topping
- portocala - 2 bucati
- kiwi - 1 bucata
- rodie - 1 bucata
- para - 1 bucata
- zmeura - 8 bucati
Instructiuni:
1. Blatul. Hrisca se hidrateaza 8 ore, se spala si apoi se macina. ( Eu am la storcatorul de fructe si optiunea de macinare dar e valabil orice robot care macina). Faina de migdale, curmalele macinate si hrisca se framanta foarte bine, pana obtinem un "aluat" elastic de consistenta unei plastiline. Ungem formele cu putin ulei, apoi le stergem bine cu un servet de hartie (sau se foloseste o folie culinara pusa in forme). Presam aluatul foarte bine in forma, modelandu-le in forma de tarta. Se lasa la deshidratat 8 ore, apoi se scoate din forme si se mai lasa pentru inca 8 ore la uscat.
2. Crema de vanilie. Untul de caco se rade si se pune in bain marie sau in deshidrator, la 40 de garde Celsius, pana devine lichid. Se macina nuca de caju. Se adauga restul ingredinetelor si se amesteca in robotul cu lama in S pana compozitia devine cremoasa. Se umplu formele de tarte cu crema de vanilie si se dau la rece pentru 30 de min.
3. Topping. Desfacem rodia si extragem samburii, taiem fructele in cubulete mici. Le adaugam peste crema.
Doina, cand vorbesti despre “macinat” (hrisca, curmalele, nuca de caju) ce aparat ai folosit? cu robotul? Faina de migdale ai facut-o tot cu robotul cu lama in S?
Cand spun macinat insemana ca sunt maruntite in masina de macinat. Eu am la storcatorul de fructe si optiunea de macinare http://www.quark.com.ro/Oscar-Vital-Max-900, dar este valabil orice robot care toaca carnea de exemplu.
Din punct de vedere al combinatiei de fructe cu nuci banui ca nu sunt cele mai k. Eu sunt la inceput si sunt obsedata de combinarea corecta a alimentelor. Dar vad ca foarte multe deserturi combina nuci cu fructe. De ce?
Draga Corina,
sunt de acord cu tine. Am scris un articol despre asta pe la inceputurile mele raw si am ramas la aceiasi parere. Te invit sa il citesti http://rawveganjoy.ro/wordpress/ganduri-de-vara/
Deoarece multa lume nu respecta aceste compatibilitati, cu ocazia Potluck-urilor mai prepar asemenea deserturi. Mereu insa specific ca eu nu mananc asa si ca am facut o exceptie. La aceasta reteta nu am mai precizat asta pentru ca m-am gandit ca lumea deja stie parerea mea si nu am vrut sa devin plictistoare prin repetitie. Multe dintre retetele mele sunt pentru perioada de tranzitie. Dupa ce treci de aceasta perioada lucrurile se simplifica foarte mult si ajungi sa mananci combinand foarte putin.
Pingback: Tarta raw cu fructe exotice | www.petreusdan.ro