Salata cu ciuperci Shiitake si dressing de avocado
Dupa o perioada de 10 zile de sucuri din fructe si legume, am trecut pe o dieta simpla formata din legume si fructe. Semintele, nucile si uleiurile vor fi simbolice, adaugate in functie de necesitati. Urmaresc sa reduc procentul fructelor (sunt o mare consumatoare de fructe) si sa cresc procentul legumelor si a frunzelor verzi. Este un experiment despre care o sa vorbesc mai pe larg in curand.
Am facut deja cateva retete delicioase, de care sunt foarte incantata si am sa le postez, rand pe rand, in zilele urmatoare.
M-am reindragostit de salate si am descoperit ingredientul minune care le face foarte atractive. Dressingul.
Aceasta salata are unul din dressingurile mele favorite si contine minunatele ciuperci Shiitake, atat de gustoase si sanatoase.
Pentru cine nu stie, ciupercile Shiitake sunt pretuite in Japonia ca elixir al vietii inca din antichitate. Shiitake are efect antifungic, anti-tumoral si antiviral. Este una dintre cele mai populare surse de proteine in Japonia. Are abilitatea de a accelera metabolismul si a elimina colesterolul, ajutand la scaderea in greutate.
Compozitia in aminoacizi esentiali a proteinelor din ciupercile Shiitake este mai buna decat in carne sau lapte. De asemenea contine vitaminele A, B1, B12, C, D si niacina. Anumite substante din aceste ciuperci (lentinula edodes mycelium) s-au dovedit ajutatoare in tratarea si prevenirea cancerului, a bolilor de inima, hiperlipidimii, hipertensiune, infectii, hepatite.
Ingrediente:
- rosie - 3 bucati
- castravete Englezesc - 1/4 bucata
- ridiche - 6 bucati
- salata verde - 1/2 bucata
- ardei capia - 2 bucati
- varza - 2 foi
- andive - 1/4 bucata
- marar verde - 1 legatura
- ciuperci shiitake - 15 bucati
- Marinata pentru ciuperci
- lamaie - zeama de la 1 bucata
- sare de Himalaya - 1/2 lingurita
- condiment Sonnentor - 2 linguri
- apa de izvor - 750 ml
- Dressing de avocado
- avocado - 2 bucati
- lamaie - zeama de la 1 bucata
- usturoi - 3 catei
- sare de Himalaya - dupa gust
- apa de izvor - cat este necesar
- peperoncini - dupa gust
Instructiuni:
Marinata. Facem o marinata din zeama de lamaie si condimentele de la Sonnentor "Amestec Gulas a la Loti" (boia dulce, ceapă, usturoi, sare de mare, chimen, isop, piper negru şi boia iute). Taiem ciupercile Shiitake feliute subtiri si le punem la marinat pentru o ora.
Salata. Taiem rosiile, castravetele si ardeii cubulete mici, iar ridichiile rondele. Tocam mararul. Frunzele verzi le rulam si le taiem fasii subtiri. Adaugam ciupercile marinate, fara sa le stoarcem prea tare de zeama.
Dressing. Pisam usturoiul. Taiem avocado cubulete mici. Punem zeama de lamaie si avocado in robotul cu lama in S si mixam bine pana devine cremos. Apoi adaugam restul ingredientelor si completam cu apa, atat cat dorim ca sa dam consistenta dressingului.
Pingback: Salata cu ciuperci shiitake | www.petreusdan.ro
Buna, ai un Liebster Award la mine pe blog. Vrand, nevrand asa-s regulile si trebuie sa-l acord mai departe, asa ca am ales bloguri pe care le citesc cu mare placere.
http://freshdeco.wordpress.com/2013/02/12/am-primit-un-liebster-award-now-what/
Multumesc mult. Ma bucur ca ma numar printre blogurile pe care le citesti cu mare placere. Si mie imi place ceea ce faceti voi pe “Blogoteque. Jurnal de blogosfera feminina.” Mult succes in continuare!
Buna Doina,
Salata a iesit delicioasa si cu champignion.
De unde/de care ciuperci shiitacke folosesti?
Ce fel de otet de mere sa iau ca am pus ochii pe niste retete de la tine si toate sunt cu otet.
Multumesc si o zi frumoasa,
Iuli
Da, iese foarte buna si cu ciuperci champignon.
Eu am gasit ciuperci Shiitacke proaspete la Auchan. Se pot folosi si ciuperci uscate (care sa gasesc la unele magazine naturiste), pe care le hidratam cateva ore inainte de folosire.
La magazinele apicole gasesti otet de mere cu miere. La magazinele naturiste sau in unele supermarketuri gasesti otet de mere. Poti sa folosesti si zeama de lamaie. Cu drag.