Rosii umplute cu legume crucifere

De multe ori mi-am spus ca ar trebui sa profit mai des de aceste comori ale sanatatii si sa le gasesc retete care sa le faca atractiv de mancat.
Consumul legumelor crucifere (numele lor provine de la petalele lor in forma de crucifix), consumate sub forma de sucuri sau preparate in stare cruda, dupa metodele raw veganismului, pot influenta in mod pozitiv starea noastra de sanatate. Din această familie fac parte: varza, conopida, broccoli, gulia, napul, ridichea, varza de Bruxelles si varza Kale. Ele sunt renumite pentru multele vitamine, minerale si alti compusi pe care le contin si care pot ajuta la reducerea riscului aparitiei unor boli, dintre care cea mai importanta este cancerul.
Legumele crucifere contin fitochimicale, care au un rol activ în protecţia organismului contra bolilor, neutralizeaza acţiunea radicalilor liberi, scad presiunea sangvina şi nivelul colesterolului. Pe langa acesti compusi, legumele crucifere ajuta, de asemenea, la detoxifiere si la prevenirea deteriorarii celulelor.
Din primavara mi-am propus sa fac rosii umplute, dar abia astazi am gasit o formula care sa ma incite.
Ingrediente:
- conopida - 1 castron
- broccoli - 1 castron
- ardei capia - 2 bucati
- rosii - 4 bucati
- praz - 1 bucata
- seminte de floarea soarelui - 1/4 castron
- patrunjel verde - 1 legatura
- lamaie - 1 bucata
- ulei de nuca presat la rece - 3 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
- peperoncini - dupa gust
Instructiuni:
Semintele de floarea soarelui se hidrateaza timp de 8 ore. Conopida si Broccoli se maruntesc foarte fin cu ajutorul robotului cu lama in S. Suntem atenti sa nu devina pasta si sa isi pastreze forma ca de "mei". Separat maruntim (tot cu robotul cu lama in forma de S) ardeii, prazul, patrunjelul verde si semintele de floarea soarelui. Punem apoi toate ingredientele (cu exceptia rosiilor) intr-un bol si le amestecam bine. Am preferat uleiul de nuca deoarece are un gust discret si nu influenteaza cu o aroma prea puternica.Taiem capacele la rosii, scoatem cu o lingura continutul lor, pastrand un perete de grosimea de aproximativ 0,5 mm si le umplem cu pasta de legume. Facultativ se pot consuma cu samnatana de caju.