Polenul crud, panaceu?
Doresc sa scriu despre polen de aproape un an, de cand am descoperit o modalitate foarte placuta, eficienta si sanatoasa de a-l consuma.
Dupa ce am devenit vegetariana, (acum 24 de ani, din care ultimii 3 ani am fost raw vegana) am folosit mereu in alimentatie polenul uscat. Insa utilizarea polenul in stare cruda a fost pentru mine revelatia anului 2013, si l-am consumat de atunci zilnic, cu sfintenie, sub forma unei bauturi asemanatoare “ambroziei”.
Polenul crud este atat de pretios in alimentatia vegetarienilor, veganilor si raw veganilor (care consuma produsele stupului) incat, chiar daca mai sunt articole scrise pe aceasta tema, tin sa o fac si eu. Nu se stie niciodata de unde si sub ce forma ajunge o informatie pretioasa la noi si ne determina sa actionam.
Intotdeauna trebuie sa cautam o sursa sigura de polen crud. El trebuie pus la pastrat in congelator imediat ce a fost recoltat, altfel isi pierde un procent insemnat din proprietatile miraculoase pe care le are. Inainte de consumare scoatem o cantitate mica (pentru cateva zile) din congelator, pe care o pastram in frigider. Din aceasta facem bautura.
Recomand urmatoarea combinatie:
- 2 linguri cu varf de polen crud
- 1 lamaie (zeama de la ea)
- 1 lingura de miere (optional)
- 400 ml apa de izvor
Se amesteca bine totul in blender.
Eu beau aceast “elixir de viata lunga si sanatoasa”, pe stomacul gol, la 30 minute dupa ce mi-am baut apa (sau apa cu lamaie) de dimineata.
Acestea sunt cateva idei, care sper sa va convinga cat este de valoros acest adevarat “aur vegetal” (articolul integral, de-a dreptul motivational, “Medicamentul medicamentelor: POLENUL CRUD” trebuie neaparat citit):
- Polenul crud conţine o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente dificil de găsit într-un alt produs natural.
Polenul floral este, de fapt, celula sexuală masculină a plantei. Este dispus ca o pulbere fină pe stamine. Albinele preiau această pulbere, apoi o amestecă cu miere şi nectar regurgitate, cât şi cu secreţii proprii. Pentru a forma o singură granulă de polen, albina trebuie să viziteze în medie 300 de flori. Fiind o celulă sexuală a plantelor, e firesc că polenul este încărcat cu acele principii care sunt necesare unei noi fiinţe spre a se forma şi dezvolta. În plus, cum multe plante sunt medicinale, el poate transfera şi proprietăţile lor terapeutice.
- Lucru destul de puţin cunoscut, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetările microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvăluit un important conţinut în lactobacili şi bifidobacterii a căror provenienţă se află în stomacul albinelor. Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituală. Prin conţinutul său de lactobacili natural dezvoltaţi, polenul crud apicol se poate lua la întrecere cu iaurtul. Totodată, prezenţa lactobacililor naturali din polen realizează şi o inhibiţie directă asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. În plus, polenul crud conţine câteva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează contra instalării unor micoze. Polenul uscat nu exercită aceste acţiuni. Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci când polenul este încălzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. În schimb, dacă e păstrat crud, la congelator, ele rămân într-o stare latentă, iar la decongelare redevin active.
- În polenul crud se găseşte o generoasă paletă de vitamine, atât liposolubile – A (şi provitamina A), D, E, F -, cât şi hidrosolubile – C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Unele dintre ele se găsesc în cantităţi atât de mari, încât 30 g polen asigură integral doza zilnică recomandată.
- În polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De menţionat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na şi ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
- În medie, polenul poliflor conţine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%.
- Proteinele se găsesc în polen în proporţie mai mare decât în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub formă de aminoacizi, care se absorb direct, fără eforturi din partea organismului. Bogăţia de aminoacizi întrece în medie de 3 ori oul, brânza şi carnea.
- Numărul reacţiilor chimice (cunoscute) care au loc în organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de către enzime. În polen se găsesc circa 100 de enzime, cât şi co-enzime şi pro-enzime.
- Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivalează cu consumul a 1350 g de broccoli…
Un alt articol foarte bun pe aceasta tema:
Un miracol numit polen
Pingback: Polenul crud « Tratamente Naturiste GRATUITE
Un articol frumos despre polen crud. Felicitari!
Multumesc 🙂
Buna seara. Doresc sa va intreb : de unde cumparati polenul crud ?
Multumesc.
Polenul crud se gaseste la magazinele naturiste. Eu il iau de la Casa Bio din Cluj-Napoca.
Buna seara. Ce beneficii ati simtit ca va aduce polenul crud? Si se mai poate combina si cu altceva? De ex, se poate pune in ceai? Trebuie pus doar in bauturi reci? Multumesc!