Pachetele de iarna
Ideia acestui preparat mi-a venit dupa celebrele pachetele de primavara chinezesti. Chiar daca denumirea pe care le-am dat-o e mai mult o "licenta poetica", nu mai e o noutate ca imi place sa ma joc ori de cate ori am prilejul.
Am pregatit acest aperitiv pentru Christmas Party-ul din decembrie.
Este o reteta foarte potrivita pentru sezonul rece in care nu mai avem diversitatea de legume din restul anului dar varza si dovleacul placintar se gasesc inca din abundenta. Aceastea doua in combinatia cu avocado, zeama de lamaie si mirodeniile au un gust delicios, iar rezultatul este extrem de sanatos. Foile de orez dau un aspect festiv si, astfel, din niste ingrediente fara pretentii deosebite putem sa facem un aperitiv de senzatie.
Ingrediente:
- avocado - 3 bucati
- varza rosie - 1/2 bucata
- dovleac placintar - 1/4 bucata
- lamaie - zeama de la 1 bucata
- foi de orez - 1 pachet
- sare de Himalaya - dupa gust
- peperoncini - dupa gust
- Mirodenii orez a la Mrs. Wong (chimion, bucăţele de morcov, seminţe de coriandru, seminţe de muştar galben, scorţişoară, sfeclă roşie, ghimbir, coajă de lămâi, albăstrele şi petale de trandafiri) - 1 lingura
- apa de izvor - cat este necesar
Instructiuni:
Varza rosie si dovleacul placintar se rad.
Taiem avocado in cubulete mici si impreuna cu zeama de lamaie facem o pasta cremoasa cu ajutorul robotului cu lama in S.
Adaugam sare, peperoncini si Mirodenii orez a la Mrs. Wong (de la Sonnentor): chimion, bucăţele de morcov, seminţe de coriandru, seminţe de muştar galben, scorţişoară, sfeclă roşie, ghimbir, coajă de lămâi, albăstrele şi petale de trandafiri (sau orice alte condimente preferam) si mai procesam putin pentru omogenizare.
Intr-un bol amestecam impreuna varza, dovleacul si pasta de avocado.
Luam foile de orez si le hidratam rand pe rand intr-o farfurie cu apa calduta (la aproximativ 40 de grade Celsius), adica lasam in apa o foaie, timp in care formam un pachetel, apoi o punem la inmuiat pe urmatoarea si tot asa. Ele se hidrateaza foarte repede si ar fi o mare bataie de cap sa ne trezim cu ele toate gata de preparare.
Ornam cu bucatele de lamaie.
Buna, spune-mi te rog ve indrsmna peperoncini-
boia de ardei iute cumva? Si unde pot gasi condimentele respective si foile de orez?
La sectiune FAQ gasesti explicatii despre peperoncini, am sa iti citez:
“Ce este peperoncini si de ce apare atat de des in retetele mele acest ingredient? Am auzit de multe ori aceasta intrebare. Ardeii chili contin capsaicina (o substanta care ucide celulele canceroase), vitamina C si A. Stimuleaza circulatia sangelui, are proprietati antibacteriene si sudorifice.
Majoritate tarilor europene nu utilizeaza ardeii iuti in mancarurile traditionale, doar in zona mediteraneeana si Ungaria sunt foarte populari. Exista doar cativa cultivatori de ardei iute in Europa. Astfel exista ardeiul”piripiri”, o varietate portugheza comercializata exclusiv sub forma de muraturi, „Piment déspelette” in Tara Bascilor, italienescul peperoncino si „cherry pepper” din Ungaria. Eu m-am indragostit de acest condiment via bucataria italiana. O vreme mi l-am cumparat chiar din Italia dar in ultimul timp se gaseste foarte usor si la noi. Am vazut ca exista la magazinele naturiste si chiar la Metro.”
Si foile de orez le gasesti tot la Metro sau magazinele naturiste.
http://rawveganjoy.ro/wordpress/intrebari-frecvente/
Multumeesc.