Norvegia, Paradisul Nordului – partea 1
Mereu mi-am reprezentat Paradisul terestru sub forma unui loc tropical, cu mari turcoaz si cu fructe exotice la discretie. Insa, in ultimul timp, am inteles ca orice loc care a ramas intact, asa cum Natura l-a creat, este deja un loc privilegiat al planetei.
In vacanta din aceasta vara Norvegia m-a lasat adesea fara respiratie. Este o tara superba, care te incanta de la primul pas facut acolo si pana in momentul in care o parasesti. (Desi cu sufletul nu mai pleci niciodata de acolo, sau mai bine zis o iei mereu cu tine, oriunde ai merge.)
Mi-a fost greu sa ma apuc sa scriu despre asta. Este un loc atat de frumos, incat singurele cuvinte care imi vin in minte cand ma gandesc acolo sunt: superb, frumos, inaltator, sublim, magic. End of story!
Dar pentru ca am promis sa scriu despre asta, iata-ma in fata aceste pagini, cu aceiasi problema pe care cred ca o au misticii cand trebuie sa isi descrie starile de constiinta. Pentru mine a fost ca o calatorie pe culmile muntilor si ale extazului. Am vazut nenumarate (in acest caz este foarte potrivit acest cuvant) fiorduri, creste inzapezite, cascade, abisuri, ceturi, ploi, nori, soare si mult verde de smarald, intr-o succesiune continua. Acolo fiecare zi cu soare este un motiv de sarbatoare si fiecare zi innourata, o bucurie. Dar ajungi sa iubesti ploile marunte si temperaturile de 4 grade de pe crestele muntilor. La 16 grade te simti perfect, in elementul tau, si uiti complet ca tu preferi in restul timpului zone mai calde. Nimic nu mai este la fel.
Localnicii spun ca anul acesta vara si caldura au ajuns acolo mai tarziu ca de obicei, dar pentru noi acest lucru a fost fantastic, pentru ca mereu am fost insotiti vizual de creste inzapezite, chiar daca eram in zone inflorite si imbracati de vara. Chiar am trecut pe langa schiori care se bucurau de zapada schiind doar in slip. Au fost niste contraste minunate.
Norvegia este mare si greu de cuprins intr-o singura calatorie. Asa ca ne-am propus pentru aceasta prima vizita, zona fiordurilor, cel mai sus ajungand pana la vechea capitala a Norvegie, Throndheim. Am fi vrut sa vedem si neobisnuitul arhipelag Lofoten, cunoscut atat pentru peisajele sale extraordinare cat si pentru clima deosebit de calda la aceasta latitudine (se afla situat la 68 grade latitudine nordica, deasupra Cercului Polar, latitudine la care se situeaza si Groenlanda, tundra siberiana sau nordul inghetat al Canadei) si chiar sa ajungem pana la Capul Nord. In jos, spre sud, ne-ar fi placut sa ajungem pana la Lysefjord cu a lui Preikestolen (The Pulpit Rock) si Kjeragboltendar, dar timpul nu ne-a permis, asa ca ne-am concentrat pe zona cea mai plina cu obiective turistice. Vacanta am planificat-o pentru doua saptamani, si va asigur ca am avut un program foarte incarcat.
In momentul in care ajungi in Norvegia ti se asterne la picioare o lume foarte diferita de ceea ce ai vazut pana acum. Totul are alt ritm, alt aer si peisajele sunt, fara exceptie, deosebite. Am facut 3000 de km si totul a aratat extraordinar. Am fost foarte placut impresionata ca de-a lungul soselelor nu existau panouri publicitare si nicaieri, pe tot parcursul calatoriei, nu am vazut nici macar o hartiuta “ratacita” pe jos . Norvegienii sunt crescuti de mici cu dragoste si respect pentru natura. Le pulseaza in vene. Atata puritate adunata la un loc nu mi-a mai fost dat sa vad pana acum. Ai sentimentul ca putinul timp in care zapezile se retrag de pe meleagurile lor, si caldura le picteaza cu lumina peisajele de vis, pentru ei reprezinta o sarbatoare sacra, pe care o onoreaza cu toata fiinta lor. Am vazut extraordinar de multe rulote in trafic, aproape la 3 masini era o rulota, si ne-am gandit ca ei, probabil, in scurta perioada de vara, calatoresc si se bucura pe deplin de paradisul lor. Asa ca ne-am alaturat si noi, cu recunostinta profunda, acestui pelerinaj sacru.
Chiar daca ca aceasta vacanta a fost facuta in mersul masinii, am avut totusi multe momente de actiune concreta, iar inceputul a fost deosebit, in special pentru Adrian.
Trolltunga este o destinatie cautata de amatorii de senzatii tari, dornici sa se fotografieze pe marginea prapastiei, la 1.100 de metri altitudine. In ultima era glaciara, o parte din munte a inghetat, s-a rupt si a lasat o bucata de stanca plutind amenintator la 700 de metri deasupra lacului Ringedalsvatnet din Skjeggedal, in Norvegia.
Ca sa se poata fotografia pe limba trolului (“Trolltunga” in norvegiana), doritorii trebuie sa se pregateasca pentru o drumetie care dureaza intre opt si zece ore, dus-intors. Cei interesati pot urca pe munte incepand cu luna iulie, daca vremea o permite, dar conditiile meteo la munte, in tarile nordice, se pot schimba pe neasteptate, asa ca drumetia poate sa devina o aventura. Nu exista semnal de telefon mobil pe traseu, asa ca esti pe cont propriu.
In ciuda acestor conditii este foarte multa lume care face acest traseu, considerata de unii cea mai spectaculoasa destinatie din Norvegia. Drumul pana acolo este greu, dar fascinant.
Pe langa fiorduri si culmi inzapezite, Norvegia are si foarte multe cascade. Primele pe care le-am intalnit se numesc: Latefossen Waterfall cu o inaltime de 165 m si Langfoss cu o inaltime de 612 m, amandoua fiind situate in Hardanger, in zona orasului Odda.
Iar in drum spre Bergen, chiar daca a fost o vreme ploioasa, ne-am bucurat de renumita cascada Steinsdalsfossen, care are o inaltime de 50m.
Oricum, primele zile in Norvegia au fost ploioase, dar incepand cu Bergen, poarta de intrare in lumea mirifica a fiordurilor, unde se spune ca in fiecare zi a anului ploua, ne-am intalnit foarte adesea cu soarele.
Pentru cei care ajung aici din sud – pe calea apelor sau pe uscat – Bergen este cu adevărat o poarta de intrare în lumea fiordurilor.
In vremuri indepartate, pescarii au format o mică asezare aici, in portul natural din golful Vagen. Regelui Olav Kyrre ii revine meritul de a fi fondat în jurul anului 1070 orasul Bergen, acesta extinzandu-se apoi, treptat, spre Puddefjorden, spre pantele inconjuratoare abrupte si spre insulele fiordului. “Orasul de pe cele sapte dealuri” după cum este denumit Bergenul astazi, isi datoreaza faima faptului de a fi fost cel mai important oras nordic al Ligii Hanseatice. Pana intr-atat a crescut puterea comerciala a Vagenului incat la un moment dat Bergen s-a desprins de liga, preluand controlul asupra intregului comert de pe coasta de vest si devenind prima capitala a Norvegiei (sec. XIII).
Cheiul Bryggen este locul din care ne-am inceput turul în Bergen. Portul si Torget – piata de peste (care este mai deosebita, prin faptul ca acolo se gaseste numai peste gatit), sunt doua importante obiective turistice. In partea stanga a cheiului Bryggen se află golful Vagen dincolo de care se vad cladirile viu colorate insiruite pe mal, iar in partea dreaptă ceea ce a mai rămas din orasul istoric Bergen. Cladirile de lemn ale Ligii Hanseatice, emblematice pentru acest oras, au fost refacute după incendiul din 1702 si sunt incluse in prezent pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe o strada din spatele renumitelor case hanseatice, aproape de Bryggens Museum, dainuie înca Mariakirken – Biserica Sf. Maria, cea mai veche cladire din Bergen.
Capatul cheiului a fost amplasamentul palatului regal in vremea cand Bergen era capitala. Atunci vechiului palat de lemn i-a luat locul o fortăreaţă solida, de piatră. Am vizitat Hakonshallen considerata cea mai veche cladire medievala din Norvegia, construită la mijlocul sec. XIII de regele Hakon Hakonsson si folosita la nunta fiului sau si Rosenkrantztarnet, un turn impunator menit sa supravegheze marea.
Stradutele din Bergen sunt inguste, serpuitoare si au cladiri frumoase, foarte cochete, luminoase. La un moment dat, am descoperit o biserica foarte frumoasa, care s-a dovedit a fi vechea Catedrala a orasului Bergen ce dateaza din anul 1181, fiind mentionata in “istoria regelui Sverres”, cand acesta s-a refugiat aici in timpul unei lupte. Catedrala a fost initial construita ca biserica monahala. Intre anii 1623 si 1640 au avut loc doua incendii, in urma carora catedrala a fost recladita, capatand astfel infatisarea sa actuala.
Continuarea vacantei in Norvegia in articolele urmatoare.