Mix de legume si cum am devenit noi “mosieri” peste noapte
Chiar mi-a fost dor sa mai stam de vorba. Am avut o perioada foarte dinamica si am fost plecata mult timp din zona calculatorului. Acum, pentru ca o expeditie de 10 zile a fost amanata din cauza timpului nefavorabil, am in sfarsit vreme de activitatile neglijate.
Deoarece aceasta expeditie necesita un bagaj minimal, am fost provocata sa gasesc solutii pentru hrana noastra raw vegan. Asa ca, intre doua plecari, am folosit deshidratorul la maximum si am creat un mix de legume absolut fabulos, de care sunt foarte incantata. Are un miros si o aroma ca de masa imparateasca. Am folosit legume din gradina noastra “bio”si trebuie sa va spun ca nu se compara cu nimic din ceea ce se poate cumpara de la piata, chiar si de la “tarani”. Rosiile noastre sunt unice, si ma intreb de fiecare data cand mananc din ele, cum de nu se mai gaseste nicaieri asa ceva. Imi amintesc de vremea copilariei cand toate legumele aveau aroma, gust si savoare.
Va recomand tuturor sa cumparati un mic petec de pamant, cat mai departe de marile orase si sa va cultivati voi insiva hrana cea de toate zilele, deoarece aprope tot ce se poate cumpara la ora actuala este mai mult sau mai putin otravit, sau daca este de la magazinele naturiste (cultivate ecologic) este foarte scump.
Nu va gasiti scuze sa nu o faceti, inventand false piedici si motive, pentru ca, daca va propuneti cu adevarat acest lucru, resursele si oportunitatile vin de la sine. Mintea este cel mai bun aliat si executant al dorintelor noastre. E testat si verificat de mine personal. Asa am devenit noi “mosieri” peste noapte, oraseni fiind din nascare, si asa am ajuns sa muncim pamantul cu mainile noastre, ca niste tarani adevarati.
Si sa nu va fie frica sa experimentati ceva nou, viata in mijlocul unui oras supraaglomerat, cu toate benefiiciile confortului, nu este cea mai mare binecuvantare. De multe ori ne face lenesi, slabi si fara cel de al 6-lea simt, simt care ne ajuta sa ne adaptam la orice situatie si sa vedem mai bine contextul general. Suntem tot mai putin pregatiti sa traim simplu, independent si natural. Gasiti cateva poze cu “Mosia” noastra aici.
Revenind la mixul de legume am sa va zic reteta experimentata de mine. Intentionez sa procedez identic cu tot surplusul de legume din gradina noastra, realizand provizii pentru lunile de iarna, cand multe dintre legumele din magazine devin aproape fara gust.
Mix de legume:
- morcov
- broccoli
- gulie
- dovlecel zucchini
- castravete
- rosie
- ardei capia
- frunze patrunjel
- frunze telina
Legumele se rad cu ajutorul robotului (eu le tai in fasii subtiri si folosesc lama de feliere) si apoi se aseaza in strat subtire pe tava/sita deshidratorului. Rosiile se taie in felii cam de 0,5 cm. Legumele suculente: ardeii (se storc putin de zeama pe care o lasa) si rosiile, se pun mai intai pe tava, iar dupa 10-24 de ore se muta pe site. In final, dupa ce totul este uscat bine, se maruntesc legumele cu robotul (folosind lama in forma de S). Se pastreaza in borcane inchise eremtic sau se pun in pungi care se videaza si se pastreaza la frigider.
* Antonia, 31 iulie 2011, 10:52
Interesanta postare, totusi dupa ce ne-ai spus ce legume se pot folosi, eu nu as sti cum sa procedez cu ele…
Mai am o curiozitate…cum ati reusit sa pastrati gradina bio? De fapt rosiile si castravetii se imbolnavesc foarte des, si aproape ca nu se fac daca nu le stropesti…trebuie sa recunosc ca anul acesta am reusit si eu(dupa multi ani in care am fost nevoiti sa le stropim), dar tot ma intereseaza cum ati reusit voi….
* Doina Oprea, 31 iulie 2011, 12:27
Asa cum am spus, am facut acest mix pentru o expeditie de 10 zile, unde era nevoie de un bagaj cat mai usor. Pe langa fructe uscate, seminte de floarea soarelui, migdale, miere, seminte chia, maca, cacao bio si polen, aceste legume erau elementul central pentru masa principala. Intentionam sa le pun la hidratat dimineata, intr-un vas inchis eremetic, impreuna cu seminte de floarea soarelui/chia si a le mancam cateva ore mai tarziu.
Pentru iarna, ma gandesc sa le folosesc la supe sau adaos in orice fel de mancare la care se preteaza.
Daca intrebarea era cum se deshidrateaza, nu mi-e foarte clar, am sa intervin in reteta cu detalii suplimentare.
Cu rosiile si castravetii am avut si noi noroc anul acesta, probabil faptul ca nu a plouat in aceasta primavara a fost important. Am folosit o singura data piatra vanata.
In general, pentru daunatori, plantam multe Craite si stiu e foarte buna zeama de urzici. Suntem si noi la inceputuri si invatam din mers.
* Antonia, 31 iulie 2011, 14:09
Multumesc…de ultimul paragraf aveam eu nevoie.
Anul acesta in solar am folosit o substanta care se numeste Humusil Sulf(gasesti pe google) si pana acum doar cateva fire de rosii dintr-un soi mai sensibil s-au ingalbenit putin.Castravetii au fost ok pana nu demult cand a intrat paianjenul rosu in ei.Ptr daunatori am folosit o sunbstanta care nu este toxica, Bionid (tot pe cautare gasesti).
Mult succes, multumim ptr toate…
* Anonim, 31 iulie 2011, 14:50
Poate daca aplicati principiile permaculturii nu veti mai avea nevoie sa stropiti. Gasiti filmulete si pe youtube. Vi-i recomand pe geoff lawton si bineinteles, bill mollison.
* Doina Oprea, 1 august 2011, 00:39
Da, stiu despre Permacultura, chiar sunt abonata la o revista din Anglia http://www.permaculture.co.uk/
dar nu este chiar atat de simplu, drumul de la teorie la practica este cam ca si in raw vegan. Ca sa o faci bine trebuie timp, bani, energie, studiu si experimentare. Si noi nu am avut timp de aprofundat subiectul. Mai aplicam cateva principii din permacultura, dar am lasat acest capitol pentru mai tarziu. Acesta este si idealul nostru pentru agricultura.
Anul trecut s-a tinut un curs de permacultura la noi in tara, undeva in nord, dar am avut alte proiecte la acel moment si nu am fost in tara. Daca anul acesta se mai repeta acest curs intentionez sa il urmez. Multumesc, oricum, pentru sfat. Bill Mollison este intr-adevar genial!
* Doina Oprea, 1 august 2011, 01:09
Draga Antonia,
multumesc pentru informatii.
poti sa adaugi si ceapa la acest mix de legume. Ceapa deshidratata e delicioasa, seamana la gust cu ceapa coapta. Eu deshidratez si pulpa de la suc.
Ceapa devine toxica, trebuie consumata imediat ce este taiata, de aceea nu o folosesc in preparatele deshidratate.