De-a lungul timpului am fost intrebata despre anumite lucruri de interes general din lumea raw. Asa ca m-am gandit sa va usurez accesul la raspunsurile mele prin editarea acestei pagini.
Ideile pe care le gasiti aici reprezinta doar un punct de vedere personal, reflectat prin prisma experientei acumulate in timp.
Vorbesc despre aparatele si produsele pe care le folosesc cel mai des, pentru ca pe acestea le cunosc mai bine, am avut acces la ele, sau le-am considerat potrivite pentru mine. Nu am nici un beneficiu din acest lucru si am refuzat orice colaborare in acest domeniu.
In alta ordine de idei, nu vad nimic rau in a face reclama pe blogul tau la lucrurile in care crezi, dar eu m-am gasit de multe ori in ipostaza de a ma intreba daca un produs intens laudat este cu adevarat bun sau este doar o chestie de profit, asa ca nu amestec lucrurile si astfel evit dilemele.
Pagina o sa fie in continua schimbare si perfectionare, prin urmare va invit sa reveniti.
Aparatura necesara unei bucatarii raw vegan.
Aparatura este foarte necesara intr-o bucatarie raw. Putem sa mancam fructe, legume, seminte sau nuci, simplu, muscand direct din ele, sau sub forma de salata, dar pe termen lung nu o sa fim satisfacuti. Omul modern si-a uitat instinctele naturale, si-a pervertit gusturile si a devenit tributar unui stil sofisticat de viata.
Mai ales in faza de trecere de la o alimentatie clasica la unul raw vegana, deoarece schimbarea este foarte mare, trebuie sa stim sa ne”fentam” simturile si sa gasim varianta optima de a imita vechile obisnuinte cu ingrediente sanatoase, servite agreabil sub forma cruda.
Chiar daca eu mananc in cea mai mare parte a timpului foarte simplu, tot am nevoie de toata aceasta aparatura. In trecut am mai avut o tentativa de a manca “hrana vie” sub forma frusta sau in salate, si am esuat lamentabil.
Am sa enumar, in ordinea importantei, (in caz ca doriti sa va achizitionati totul de la A la Z si nu stiti cu ce sa incepeti) aparatura de care aveti nevoie. Exista mai multe categorii. Cele de top sunt in general greu accesibile omului de rand, cele medii pot sa devina accesibile cu putin efort, iar cele ieftine in general nu isi fac bine treaba, dar daca nu avem de ales putem opta pentru ele ca pe o situatie de provizorat. (Chiar daca exista o vorba ca “omul sarac nu isi permite sa isi cumpere lucruri ieftine si de proasta calitate”, idee cu care sunt perfect de acord). Pentru detalii la aparate, va rog sa dati click pe link-uri.
1. Robot de bucatarie. Am folosit cativa ani, cu succes, un robot de la firma Braun: Robot de bucătărie CombiMax. Imi place foarte mult acest model deoarece are doua castroane cu lama in S, unul normal si altul mic, ceea ce iti permite sa pregatesti si cantitati mai mici de mancare: sosuri, creme, maioneze etc. De curand mi-am cumparat un robot de putere mai mare Philips HR7775 de care sunt foarte multumita (insa imi lipseste vasul mic de la precedentul robot care era foarte util). Mai exista si Thermomix, un robot care pare foarte versatil si interesant.
Update in februarie 2015, in urma achizitionarii unui aparat Thermomix TM5. Pe drept cuvant i se spune: “12 aparate intr-unul singur”.
2. Blender. Aveti nevoie de un blender de calitate. Eu am folosit mult timp Philips Aluminium Collection Blender HR2094/00 750 W . Exista o varianta de data mai recenta Philips Avance Collection Blender 800 W. Ambele sunt foarte bune si raportul pret-calitate este excelent.
Din varianta de top mi-am luat Vitamix TNC-5200, cu care este o incantare sa lucrezi si se vede clar diferenta de calitate. Tot din varianta de top este si BlendTec.
Update in ianuarie 2015. Daca ai Vitamix este foarte util sa iti cumperi si vasul 0,9 litri lama umeda, pentru a putea procesa comod cantitati mai mici si containerul de 0,9 litri uscat, pentru functia de macinare. Eu sunt super multumita de tot “ansamblul” Vitamix. Creaza dependenta!
3. Storcator de fructe, prin centrifugare, am Philips Storcător HR1861/00 Tub XL 700 W 2 L. (Update. Intre timp a aparut un model mai nou Philips HR1870/10, 900 W, 2.5 l, tub XXL)
Prin presare la rece folosesc Oscar Vital Max 900, model de care sunt foarte multumita. Iarasi raportul pret-calitate este foarte bun, este usor de curatat si dispune de accesorii de macinare. Ca o paranteza, cineva din familie, dispus sa ofere pana la 2500 lei pe un storcator de calitate, m-a rugat sa fac cercetari si sa ii recomand un storcator foarte bun. Dupa o zi de citit studii comparative si pareri pe marginea acestui subiect, desi este la mai putin de jumatate de pret din aceasta suma, tot pe acesta am ajuns sa il recomand. Exista acum un model mai nou Storcator Oscar Neo juicer DA-1000.
Din varianta de top, din multitudinea de variante care exista pe piata la ora actuala, mie imi place Angel Juicer 7500.
La inceputuri, pentru frunze verzi, (pana mi-am cumparat acest Oscar Vital Max), am avut un storcator manual, foarte accesibil ca si pret, Healthy Lexen Juicer. Pe termen lung, daca iti faci des sucuri verzi, nu este practic, dar pentru inceput, pana te lamuresti cat de mult suc vrei sa bei, poate sa fie util. Al meu circula acum pe la membrii familiei (parinti, cumnati…) rand pe rand, in ordinea trezirii si alegerii unei vieti mai sanatoase.
Update in ianuarie 2015. Mi-am cumparat din nou un Oscar Storcator Oscar Neo juicer DA-1000, dupa ce am cantarit indelung intre el si un Angel 8500. A invins datorita usurintei cu care se manevreaza si se curata. Am retinut parerile celor care au spus ca nu isi mai fac suc pentru ca e prea laborios procesul de curatare.
Update in ianuarie 2017. De curand mi-am luat un Kuvings slow juicer C9500S, deoarece mi-am dorit un storcator cu gura mai mare cu care sa fac suc mai rapid. Sunt multumita cum stoarce fructele si legumele, dar pentru frunze verzi nu imi place deloc. (Pentru frunze folosesc in continuare Oscarul.)
4. Germinator. Despre mini-sera de apartament pe care mi-am facut-o am vorbit aici. Foarte utile sunt si aceste germinatoare. Eu am cateva seturi (pentru semintele care fac vlastari mici) pe care le tin la lumina pe pervazul de la bucatarie. Existe si variante automatizate, de exemplu acest EasyGreen Germinator automat cu generator de ceata, pe care nu le-am folosit si care nu m-au atras, deoarece din experienta am vazut ca vlastarii trebuie splati abundent cu apa de 2 ori pe zi, pentru ca altfel produc mucegai. Im rezerv dreptul de a gresi, am precizat ca nu le-am incercat, dar mai consider ca pentru oameni foarte ocupati si grabiti pot sa reprezinte o varianta viabila.
5. Deshidrator. Eu folosesc Ezidri Uscator FD 1000 care are putere maxima 1000 W. (Exista o varianta mai mica si mai ieftina cu o putere de 500W). Modelul de baza are 5 tavi etajate, o sita flexibila, o tavita plata si capacul. Exista posibilitatea sa il extinzi pana la 30 de etaje. Avantajul este ca se pot achizitiona in timp restul etajelor, tavile si sitele si cu acelasi consum poti sa usuci o cantitate mult mai mare de mancare (paini sau preparate raw, legume, fructe, plante, etc.). Variantele de top sunt Sedona si Excalibur.
Update in aprilie 2016. Dupa mine, Seedona Combo este cel mai bun deshidrator din acest moment. Sunt foarte incantata si multumita de el. Are multe caracteristici care nu se regasesc la alte deshidratoare.
6. Feliator legume. Eu am Feliator de legume orizontal. Este foarte util ca sa faci spaghete din dovlecei sau sa tai legumele in forme atractive si savuroase.
Intrebari frecvente
- Cum imi calculez necesarul de calorii si nutrientii din hrana pe care o manac (vitamine, minerale, proteine, lipide, carbohidrati)? Un site extrem de util si bine facut este CRON-O-Meter. Daca folosim in prealabil acest Calculator IMC (indice de masa corporala) vom sti care este necesarul nostru caloric zilnic raportat la greutatea ideala.
- Ce folosesc daca este necesara o interventie rapida in cazul unor anumite afectiuni? (viroze, raceli, arsuri etc.)
Sunt foarte incantata de Uleiurile Essentiale de la Young Living. Am avut cu ele rezultate imediate si foarte bune. Mai multe detalii aici. - Ce probiotice folosesc? Pana acum am folosit Jarro-Dophilus+Fos si Acidophillus Lactobacillus, cele vegane sunt practic inaccesibile la noi, eu nu am gasit pana acum.
- Ce apa folosesc? In postarile mele apare foarte frecvent expresia “apa de izvor”, nu este o figura de stil, chiar asta folosesc, apa luata de la un izvor dintr-o padure de foioase. Cat pot de mult folosesc numai apa naturala (la baut, in preparatele raw, la spalarea vlastarilor) din surse cat mai sigure, certificate. Din principiu nu sunt adepta nici unui aparat de purificat, ionizat, filtrat apa de la robinet. Apa este un miracol prin ea insasi, are informatie si proprietati spectaculoase si nu vad cum dintr-o apa de proasta calitate poti sa scoti ceva sanatos si coerent, indiferent de procedeul pe care il alegi.
- Ce pamant folosesc pentru vlastari? Pamant din aceiasi padure de foioase. In principiu orice pamant din surse nepoluate, dar prefer din padure, de sub frunze.
- La ce vlastari folosesc pamant? La iarba de grau si la vlastarii de floarea soarelui (consum doar partea aeriana a vlastarilor). Restul vlastarilor ii cresc cu apa de izvor si ii consum cu tot cu radacina.
- De unde imi procur semintele pentru germinat? BeOrganik (se gasesc la magazinele naturiste) si BioVega.
- De unde imi cumpar materia prima, de baza, dintr-o bucatarie raw? (legume, fructe, seminte, nuci, superalimente, indulcitori, unt de cacao, cacao cruda, mirodenii etc.).
Nu am obsesia sa mananc numai bio, stiu ca asta este aproape imposibil, dar in limita posibilitatilor caut sa aleg surse cat mai naturale si demne de incredere. Locuiesc in Cluj-Napoca si inca mai gasesc la Piata legume si fructe cat de cat naturale.
O sursa organica de legume, fructe si seminte, care livreaza si in Romania, este Orkos. Au produse de calitate, dar preturile sunt destul de mari pentru tara noastra. Detalii despre cum puteti comanda produse de la ei gasiti aici.
Superalimente iau de la BeOrganic. (Este o firma cu care imi place sa lucrez si de la care comand destul de des, atat aparatura cat si Superalimente)
Unt de cacao, cacao cruda, sirop de agave, nuca caju, seminte, nuci, ulei de cocos, fructe uscate, etc. cumpar de la Dried fruits. Parerile sunt impartite in ceea ce ii priveste, dar mie imi place raportul pret-calitate pe care il gasesc acolo. - Ce sucuri imi fac cand tin cure cu sucuri? La ultima cura cu sucuri am intocmit aceste Jurnal, citindu-l puteti sa va faceti o idee despre aceasta.
- De unde mi-am cumparat ciuperca Kombucha? Am achizitionat-o de la Ceaiul Zeilor. Gasiti acolo si instructiunile de preparare si crestere. Eu folosesc pentru ea ceai verde si zahar brun. Exista un grup de Facebook Chefir Romania unde se fac donatii ale acestei culturi.
- Ce surse de vitamina B12 cunosc? Ceaiul Kombucha (1 litru asigura necesarul pe o zi), polenul crud, pastura, laptisor de matca, drojdia de bere, varza murata, pasta miso (alimente fermentate). Daca nu avem o alimintatie echilibrata in acest sens, este recomandat sa luam Vitamina B12. Eu recomand Methylcobalamin Vitamina B12 de la Secom
- Ce Superalimente consider eu ca sunt importante? Intr-o alimentatie echilibrata, cu fructe, legume, frunze verzi, seminte si nuci nu sunt necesare prea multe lucruri suplimentare. Eu mai folosesc pastura, polen crud, ginseng, seminte de canepa, seminte de chia, goji, spirulina, chlorella, etc. Pentru deserturi uneori folosesc cacao, macca, lucuma, mesquite, etc. Atunci cand urmarim sa obtinem rezultate rapide de detoxifiere, regenerare si vindecare superalimentele si super ierburile sunt de un real folos.
- Cata apa recomand sa se bea zilnic? Eu beau minim 2 litri pe zi. Am scris un articol mai amplu despre acest subiect, pe care puteti sa il cititi aici.
- De ce se hidrateaza nucile si semintele? Deoarece contin inhibatori enzimatici, care nu sunt benefici pentru organismul uman. Hidratandu-le pentru minim 8 ore acesti inhibatori se elimina si semintele prind viata, incepand sa isi multiplice cu o viteza ametitoare elementele componente, ca intr-o adevarata mini-uzina.
- Cat timp se hidrateaza nucile si semintele? Semintele de canepa nu trebuie hidratate. Nuca caju 1-2 ore. Restul semintelor si nucilor minim 8 ore.
- Ce este peperoncini si de ce apare atat de des in retetele mele acest ingredient? Am auzit de multe ori aceasta intrebare. Ardeii chili contin capsaicina (o substanta care ucide celulele canceroase), vitamina C si A. Stimuleaza circulatia sangelui, are proprietati antibacteriene si sudorifice.
Majoritate tarilor europene nu utilizeaza ardeii iuti in mancarurile traditionale, doar in zona mediteraneeana si Ungaria sunt foarte populari. Exista doar cativa cultivatori de ardei iute in Europa. Astfel exista ardeiul”piripiri”, o varietate portugheza comercializata exclusiv sub forma de muraturi, “Piment déspelette” in Tara Bascilor, italienescul peperoncino si “cherry pepper” din Ungaria. Eu m-am indragostit de acest condiment via bucataria italiana. O vreme mi l-am cumparat chiar din Italia dar in ultimul timp se gaseste foarte usor si la noi. Am vazut ca exista la magazinele naturiste si chiar la Metro.
Lista ramane deschisa si am sa adaug pe parcurs si alte raspunsuri la intrebarile pe care le primesc.
Pingback: Raw Vegan Joy – Pagina nu a fost găsită
Buna seara! Daca aveti Thermomixul, mai e necesar Vitamixul? Va intreb deoarece as vrea sa achizitionez unul dintre aceste aparate si nu stiu care. Imi este necesar, in special pt blaturi si creme de tort, raw vegane . Multumesc!
Vitamixul este de neinlocuit. Ce poti face cu el nu poti face cu Thermomix. Iti recomand sa iti iei Vitamix. 🙂