O viata bio. Interviu pentru Bontonus
Ii multumesc redactorului Catalina Tagarta pentru acest interviu, publicat la rubrica “O viata bio”.
“Pe Doina Oprea am gasit-o pe blogul Raw Vegan Joy, unde publica periodic retete extrem de interesante, impresii din experientele sale si recomandari pretioase pentru cei care vor să urmeze un stil de viata sanatos. Ma gandeam sa fac acestui interviu o prezentare pompoasa, potrivita pentru o persoană care a reusit să aduca atat de mult bine si frumos în viata sa…, dar acum realizez ca, orice as spune, e prea putin in comparatie cu ceea ce reprezinta Doina si experienta sa de viata. Asadar, va las pe voi să o descoperiti din randurile ce urmează.
1. Cat de sanatos considerati ca mancati, pe o scara de la 1 la 5, unde 1 e cel mai sanatos? E o întrebare standard, pe care o pun de obicei pentru a sti din ce punct sa pornim interviul…
Imi place sa cred ca ma situez la 1.
2. Ati mancat dintotdeauna sanatos? Daca nu, ce v-a determinat sa luati masuri in acest sens si cand/de ce s-a produs schimbarea (Care-s evenimentele care au dus la aceasta)?
Nu am mancat dintotdeauna sanatos, am fost si eu, la fel ca majoritatea oamenilor, tributara obiceiurilor alimentare si mediului in care am crescut, ceea ce a avut drept efect un cortegiu de afectiuni si sensibilitati pe care l-am tarat dupa mine multi ani. Acesta a fost unul din motivele pentru care am cautat in domeniul nutritiei o cheie pentru rezolvarea problemelor. De ce aici? Pentru ca acum 24 de ani, cand am renuntat la consumul de carne din considerente spirituale, am observat ca sanatatea mea s-a imbunatatit vizibil si am putut sa fac astfel corelatia intre alimentatia incorecta de pana atunci si bolile pe care le aveam. Asa a inceput aventura mea in redobandirea sanatatii prin dieta, detoxifiere, practici mediatative, respiratie, relaxare si multe altele.
3. Super… Felicitari. Puteti dezvolta ceea ce mi-ati spus ca mai faceti (pe langa alimentatie) pentru a avea un stil de viata sanatos?
Sunt foarte multe lucruri care au importanta in recucerirea si pastrarea sanatatii. Majoritatea oamenilor sunt mai mult sau mai putin bolnavi, chiar daca ei nu constientizeaza asta. Din punctul meu de vedere chiar si o „banala” raceala este indicatorul ca nu suntem sanatosi.
Pe langa o alimentatie corecta este foarte importanta si hidratarea optima a organismului. Multi oameni sufera de deshidratare, avand din aceasta cauza simptome ale diferitelor boli, dar daca ar bea un minim de 2 litri de apa zilnic, multe „boli” ar disparea ca prin farmec, vindecandu-se foarte rapid, fara dureri sau complicatii.
Mai este foarte importanta si detoxifierea periodica a organismului, respiratia corecta, miscarea si somnul de calitate.
Eu mananc raw vegan, beau un minimum de 2 litri apa de izvor pe zi, efectuez periodic cure de detoxifiere, cure cu sucuri, fac miscare aerobica de 3-5 ori pe saptamana, merg zilnic intre 4 si 12 km pe jos, practic cat pot de des activitati in aer liber stand/mergand desculta (tehnica de impamantare), fac exercitii de respiratie, relaxare, meditatie si multe altele.
4. Ne spuneti, va rog, cum ati ajuns sa mancati raw vegan? De aici vine si denumirea blogului, nu?
Dupa cum v-am spus am avut un organism sensibil, vulnerabil, care mereu se imbolnavea. La prima pala de vant sau la frig ma trezeam cu anexite, sinuzite, otite, cistite, etc. dintre care unele, in timp, s-au cronicizat. Sistemul digestiv nu era nici el stralucit, aveam dischinezie biliara, un metabolism lent si in anumite perioade gastrita. Raceam, facand usor complicatii la plamani, deoarece aveam amigdalele scoase, la fel ca si polipii si apendicele. Faceam usor boli de piele, eczeme sau pitiriazis. Aveam abonanament la dentist si faceam des herpes. In unele perioade simteam dureri reumatice la incheieturi si… inca multe altele. Toate acestea au avut loc in copilarie si in adolescenta.
Desi in perioada tineretii, dupa ce am devenit lacto-vegetariana, lucrurile s-au imbunatatit, am fost totusi departe de o stare de sanatate acceptabila. Apoi, in timp, am incercat multe diete, cure, regimuri, care au adus fiecare mai multa cunoastere, sanatate si experienta in acest domeniu. Mi-am vindecat chisturi ovariene si un fibrom uterin doar cu alimentatie vegana si plante medicinale.
Dar adevarata vindecare a venit cu adoptarea unui regim 100% raw vegan. Renuntarea definitiva la lactate si oua a fost esentiala. Abia cand am citit cartea „studiul China” a lui Colin Campbell, am inteles cu adevarat cat de nocive sunt acestea pentru om si am decis sa renunt la ele.
De aici pana la raw veganism a mai fost doar un pas. De doi ani si jumatate sunt raw vegana, am o sanatate infloritoare, nu mai am nici o sensibilitate sau boala (nici macar un guturai nu mai stiu cum arata) si ma simt mai bine ca la 16 ani. In acest moment am 49 de ani, fapt care surprinde pe multa lume, deoarece multi nu imi dau mai mult de 35. Invat in fiecare zi lucruri noi si am atitudinea unui om care poate sa faca orice isi propune. Acum 2 ani facut un curs de supravietuire, prilej in care am dormit sub cerul liber la 0 grade si am mers pe jar incins pe o distanta de 12 metri. Lista cu lucruri asa zis „neobisnuite” facute este lunga si sunt in continuare deschisa pentru alte experimente si provocari.
5. Pe ce grupa de alimente se bazează preponderent meniul dv. zilnic?
Mananc in proportie cam de 80% fructe si restul legume, seminte si vlastari de plante.
6. Cum e structurat meniul dv. zilnic? Poate ne dati si un exemplu, dintr-o zi oarecare!
Pe blogul meu exista un jurnal cu ceea ce mananc eu zilnic, dar in general o zi la mine arata astfel:
– 500 ml apa de izvor cu zeama de la o lamaie, sau ceai Kombucha
– 500 ml apa de izvor
– 2 linguri polen crud cu zeama de la 1 lamaie, 1 lingura de miere, 400 ml apa de izvor, amestecate bine intr-un blender
– 700 -1000g fructe de sezon, sau suc, sau nectar din fructe. In general mananc monofruct ( nu combin mai multe fructe la o masa)
– 500 ml suc verde din frunze de patrunjel, marar, telina, salata, spanac, morcov, ridiche, etc. combinat cu 500 ml suc de portocale sau zeama de la 1 lamaie.
– o alta portie de fructe
– 1000 ml apa de izvor
– salata diverse din legume sau frunze verzi, servite cu paine raw, dressinguri, vlastari sau seminte hidratate.
Precizez ca structurarea acestui meniu a venit dupa o faza de tranzitie, faza care a durat cam un an, timp in care am preparat mancarea dupa retete raw vegane, preparate ce imita foarte bine mancarea traditionala si care fac trecerea mai usoara catre o alimentatie simpla, asa cum este cea pe care o urmez acum.
7. Presupun ca asa v-a venit si ideea sa creati blogul, nu? Vreti sa le impartasiti si cititorilor nostri cateva retete mai speciale?
Am creat blogul din entuziasmul descoperirii acestui stil de viata, dorind sa ma bucur de el alaturi de familie si prieteni, dar apoi, vazand ce impact si succes are, am perseverat, bucurandu-ma ca pot astfel sa contribui prin exemplu personal la impulsionarea altor oameni interesati de o viata sanatoasa.
Toata bucataria raw vegana este speciala, o incantare din multe puncte de vedere, iar deserturile sunt foarte atractive, mai ales pentru incepatori si copii. Va invit pe blogul meu sa cautati felurile care va atrag, gasiti acolo o mare varietate de retete, care cuprinde atat „lactate” raw vegane, aperitive, supe, feluri principale, paine raw, cat si bauturi si deserturi. In functie de momentul in care va aflati puteti sa alegeti de la pizza raw, saramale, torturi, pana la sucuri verzi si salate de fructe.
8. Ce reguli nu incalcati niciodată (aproape niciodată) in bucatarie?
In general respect asocierile alimentare, ele fiind la fel de importante ca si ceea ce mancam. De exemplu, nu mananc niciodata fructe dupa mancare. Fructele fiind predigerate nu au nevoie sa fie procesate in stomac. Mancandu-le dupa orice altceva le fortam sa ramana in stomac cu restul mancarii, ceea ce produce fermentatie, cu efecte foarte nocive asupra sanatatii noastre.
9. Alimentatia raw presupune si mult «bucatarisit» Dv. cam cat timp petreceti zilnic în bucatarie si care este felul de mancare preferat?
Aceasta este o falsa impresie. A prepara astfel mancarea necesita foarte putin timp, multe preparate fiind gata in 5-10 min. Dupa ce deprindeti cateva reguli de baza totul devine foarte usor si distractiv. Niciodata nu o sa va plictisiti gatind raw vegan, pentru ca este o ocupatie creativa in care se poate improviza mult, iar rezultatele sunt delicioase. Dupa ce va obisnuiti cu gustul intens si aromat a mancarii raw nu o sa va mai atraga niciodata bucataria traditionala, care o sa vi se para fada si greoaie, nemaivorbind despre efectul ei nociv asupra sanatatii.
10. Sunteti amatoare de dulciuri? Sau sunteti pofticioasă de fel?
Imi place foarte mult gustul dulce, insa il prefer sub forma de fructe si nu de deserturi elaborate. Sunt pofticioasa, mai ales cand vine vorba de fructe, dar am si control asupra mea, mai ales atunci cand vreau sa urmez o dieta sau o cura de detoxifiere.
11. Există vreun aliment/vreo regulă pe care o consideraţi nesanatoasa, dar va este totusi greu sa o respectaţi?
Mi-a placut intotdeauna foarte mult painea si produsele de panificatie, aici am avut eu o piatra de incercare de cand mananc raw vegan, dar am testat atatea variante de paine raw pana am gasit painea care sa ma multumeasca.
12. Ne povestiti despre dietele pe care ziceti că le-ati tinut? Ce a funcţionat şi ce nu?
Am urmat multe diete. Am tinut in repetate randuri Regimul Oshawa nr.7 (in care se mananca timp de 10 zile numai cereale: grau, orez, mei si hrisca) cel mai mult l-am tinut timp de 8 luni, am mancat conform dietei Macrobiotice, am mancat dupa principiile medicinii indiene (Ayurveda), am tinut multe cure cu sucuri, am facut periodic mai multe procedee de detoxifiere a colonului: metoda yoghina Shank prakshalana, clisma cu cafea din Terapia Gerson, apoi cura cu ulei pentru curatirea ficatului a lui Andreas Moritz si multe altele. Toate au avut efect si toate mi-au adus un plus de sanatate. Dar doar din momentul in care am devenit 100% raw vegana pot sa spun ca mi-am atins scopul, dobandit o sanatate perfecta.
Nici nu pot sa imi imaginez care ar fi fost stare mea in acest moment daca as fi continuat sa traiesc si sa mananc dupa cum am fost ”educata”, probabil ca as fi fost o abonata permanenta a spitalelor si farmaciilor.
13. Care e fructul dv. preferat?
Am multe fructe preferate, aproape toate, dar am sa enumar totusi cateva care ma atrag mai mult: struguri, cirese, nectarine, pepene verde, mere.
14. Ce produs credeti ca e esential si trebuie consumat cat mai des de adulti/de copii?
Consider ca polenul crud (nu cel uscat) este foarte important si sanatos. Eu beau zilnic un preparat din 2 linguri polen crud, zeama de la 1 lamaie, 1 lingura de miere si 400 ml apa de izvor, ingrediente pe care le amestec bine intr-un blender.
15. Ce parere aveti de suplimentele alimentare (pentru adulti/copii). Dv. apelati la acestea? Poate ne dati exemple?
Depinde ce urmarim. Superalimentele pot fi importante in anumite afectiuni sau carente si sunt utile pentru prevenirea acestora. Eu cred ca o alimentatie echilibrata raw vegana poate sa fie suficienta pentru o viata sanatoasa dar, pentru siguranta, este bine sa folosim unele superalimente gen polen crud, spirulina, goji berries, samd.
Eu folosesc zilnic polen crud si ocazional goji berries, maca, ginseng.
16. Utilizati remedii naturale/ceaiuri?
Nu folosesc, pentru ca nu am nevoie, nu m-am imbolnavit de foarte mult timp, dar inainte foloseam Bitter suedez sau tinctura de propolis amestecata cu miere.
17. Mai vorbiți-ne despre sport? Chiar mergeți atât de mult pe jos?! Sunteți de apreciat!
Fac aerobic de 3-5 ori pe saptamana si fitness in completare. Merg mult pe jos, intre 4 si 12 km pe zi. Ocazional mai practic si altele: yoga, innot, ski, mersul pe bicicleta.
18. In concluzie, credeti ca hrana poate fi un medicament pe care toata lumea ar trebui sa-l incerce cu incredere, nu?
Asa dupa cum spunea si Hipocrate: „ Fa in asa fel incat mancarea sa iti fie medicament si medicamentul mancare” consider ca daca stim ce sa mancam, hrana poate sa ne vindece de orice boala. Eu sunt un exemplu viu in aceasta directie.
Recomand ca aceste aspecte sa ne preocupe cat mai din timp, adica sa avem un stil de viata sanatos care sa previna, sa nu asteptam pana cadem la pat bolnavi, pentru ca atunci efortul necesar o sa fie mult mai mare.
Un alt aspect important este ca prin alimentatie raw vegana dobandim mai multa energie, un somn de calitate, chiar o scurtare a timpului necesar somnului, devenim foarte eficienti in tot ceea ce facem si avem o stare de buna dispozitie continua.”
Alte interviuri:
Raw veganismul, secretul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de boală
Interviu pentru GhiduldeSanatate.ro
Toate drumurile duc la raw vegan (SuntSanatros.ro)
Interviu pentru revista Unica
Inceputuri
Si eu imi doresc sa trec la acest fel de dieta, insa inca ma straduiesc sa reusesc sa mananc cat se poate de sanatos cu mancarea normala, cu care am fost invatati…mi se pare destul de greu acum sa incep dieta vegetariana…felicitari pentru ceea ce ai reusit, esti de admirat! 🙂
Multumesc mult, LifeandSoul.
Mergi in ritmul tau si o sa fie bine. Trebuie doar sa iti doresti sa mananci in fiecare clipa cat mai sanatos cu putinta. Succes!