Dovlecei zucchini cu crema de usturoi
Dupa o sa saptamana petrecuta in mijlocul naturii, inconjurata de simplitate, profunzime si liniste, (chiar daca a plouat destul de mult), mi-a fost greu sa ma mai intorc in zarva si superficialitatea orasului.
Noroc ca gradina ne-a asteptat generoasa, cu abundenta de roade si ca nu a fost prea mult timp de visare.
Printre castraveti murati de soare, zmeura deshidratata, smoothie-uri varatice din frunze de sfecla, ridiche, kale, patrunjel si gulie, dovleceii zucchinii, in cantitate mare, au strigat si ei dupa o noua reteta. Aceasta au primit ca si ecou.
Sper ca au fost multumiti deoarece noi am fost cu prisosinta.
Ingrediente:
- dovlecel zucchini - 2 bucati
- sare de Himalaya - dupa gust
- peperoncini - dupa gust
- Amestec de condimente Voie Buna (Sare de mare, usturoi, flori de trandafir, oregano, busuioc, leurda, rozmarin, cimbru, galbenele si albastrele.) - 1 lingura
- Dressing
- caju - 100 g
- apa de izvor - cat este nevoie
- drojdie inactiva - 3 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
Instructiuni:
Se taie dovleceii in felii de aproximativ 1 cm, se aranjeaza in tavitele deshidratorului, dupa care se condimenteaza cu sare, peperoncino (sau ardei chilli) si amestecul "Voie Buna". Se lasa la deshidratat 12 ore.
Pentru dressing folosim caju hidratat minim 1 ora, drojdie inactiva, apa cat sa obtinem o consistenta ca al alauatului de clatite si sare dupa gust. Totul se amesteca cu blenderul.
Foarte gustos! Am avut senzatia ca este mancare gatita.
Pentru chipsuri taiem feliutele de zucchini mai subtiri, de aproximativ 5 mm si le lasam la uscat minimum 24 de ore.
* Antonia, 12 iulie 2011, 21:38
Arata bine, de facut nu pot face, ca nu am deshidrator, dar am tot vazut pe la retetele tale peperoncino…eu sunt in urma, nu stiu ce este si nici nu am vazut pe undeva…ai putea sa imi dezlegi misterul?
* Doina Oprea, 12 iulie 2011, 22:49
Ca o mare amatoare de preparate italiene, am facut cunostinta cu peperoncino la restaurantele italiene. De cate ori merg in Italia imi reinoiesc proviziile, dar am observat ca, mai nou, se gaseste si la noi.
Peperoncini, sau ardei toscan este o varietate din specia Capsicum annuum . Termenul peperoncini (singular peperoncino ) este utilizat pentru soiurile mai fierbinti de Chili Peppers . Soiuri greceşti sunt mai dulci şi mai amare decât soiurile cultivate în Toscana.
Imi amintesc, cu amuzament, cum am comadat o portie de spaghete la un restaurant din Brasov, si am primit acesti ardei iuti, care sunt foarte mititei, pusi intr-un vas separat. Eu, mare cunoscatoare in ale peperoncini “stuff”, am zdrobit intre degete cam trei bucati si am presarat peste spaghetele aburinde, delicioase si acum extrem de focoase. Aproape ca am scos flacari pe nas. Dar erau atat de gustoase ca a meritat sa duc la bun sfarsit masa.
Cine nu a incercat peperoncino, merita sa o faca, mai ales daca este amator de picanterii extreme si gustoase.
* Angy, 18 iulie 2011, 22:21
Salut! Am de pregatit o masa cu bunatati raw si tu m-ai inspirat cu 3 retete deja. Am ales smantana de caju, orez de legume cu legume si dovlecelul deshidratat. E prima oara cand le voi face. Abia astept rezultatele.Multumesc!
* Doina Oprea, 19 iulie 2011, 00:27
WOW, iti doresc succes deplin.
La noi smantana si orezul de legume din legume, sunt retetele cel mai des facute pana acum. Pardon, in afara de laptele cel de toate zilele. In ultimul timp am tot baut lapte din migdale cu miere si capsuni/zmeura deshidratate(rasnite pulbere). Inca nu ne-am saturat…Ambrozie pentru muritori.