Despre mine. Inceputuri
Scrisoare publicata pe Blogul Ligiei Pop in data de 6 aprilie 2011:
“Draga Ligia,
Eu sunt vegetariana de peste 20 de ani si am mai avut in decursul timpului cateva tentative de a manca “raw vegan”. Am esuat pe termen lung datorita faptului ca nu am stiut cum sa imi gatesc, adica am facut, ceea ce multa lume face cand ii apuca acest elan, salate de legume si fructe, repetate cu mici variatiuni la nesfarsit. Dupa o vreme nu mai vrei sa auzi cuvantul “Salata”. Inca mai fac alergie la mirosul de coriandru, unul din ingredientele cu care cautam sa dau “savoare” pranzurilor mele.
Cam de o luna incoace, am aflat ca prepararea alimentelor in stil raw vegan presupune arta si cunoastere, iar stapanirea acestei “arte” te conduce intr-o adevarata “gradina a deliciilor”. Iesirea din zona de confort si straduinta de a invata lucruri noi te rasplateste, in acest caz, cu prisosinta.
In aproximativ doua luni am schimbat fundamental modul nostru de a ne hrani. Desi eram vegetarieni si mancam mancare sanatoasa, respectand compatibilitatile alimentare, (in treacat fie spus am studiat mult despre nutritie, iar Gillian McKeith, Terapia Gerson, Studiul China, Regimul Oshawa, Sistemul Ayurvedic indian si multe altele imi erau pe deplin cunoscute, iar pe baza tuturor cunostintelor acumulate imi creasem un sistem propriu, foarte sanatos, de a ma alimenta), pot sa spun ca abia acum, dupa ce am inteles ce este raw vegan si ce vrea el, mananc 100% sanatos. Una dintre exclamatiile pline de mirare si des folosite, un fel de lait motiv al acestei perioade, a fost: “cum de nu am facut asta pana acum?!”
Pozele reprezinta pasii pe care i-am facut in aceasta perioada. Am inceput cu invatarea germinarii semintelor, prepararea sucului din iarba de grau, deshidratarea alimentelor si in final invatarea prepararii mancarii in stil Raw Vegan.
La acest punct serialul tau, Ligia’s Kitchen, a fost o sursa de inspiratie si un bun punct de pornire. Iti multumesc pentru asta!
In acest moment am o lista de prieteni carora le trimit retetele, insotite de poze, a tuturor experimentelor mele culinare si vad cum pe zi ce trece se produc schimbari, la unii mici la altii mai mari, in stilul lor de a se hrani.
Sunt de parere ca exista foarta multa ignoranta in acest domeniu si ca lumea de fapt este foarte receptiva la acest stil de viata sanatos, doar ca pana acum au lipsit exemplele. Este admirabil ca exista oameni ca si tine care impartasesc cu ceilalti ceea ce ei au avut sansa ca sa invete deja.
Te imbratisez si iti doresc sa ramai aceiasi “delicioasa” muza inspiratoare,
Doina Oprea”.
buna Doina, vreau sa-mi fac o sera ca a ta, dar odata ce investesc banii nu vreau sa gresesc… am cateva intrebari.. ma mir ca sunt singura :)) raspunde-mi mie si va vedea si posteritatea si poate cu ocazia asta isi vor face mai multi oameni sere – varianta ta e atat de inteligenta!
spune-mi, te rog, ce produse ai folosit si de unde le-ai cumparat? ce sunt vasele acelea transparente? site? sau ai dat gauri in recipiente? si unde le gasesc?
in legatura cu recipientele pt iarba de grau imi poti da cateva detalii te rog? eu vreau in special pt iarba de grau sa imi cumpar ceva, iar easy greenul imi facea cu ochiul dar pretul e cu mult peste ce merita dat pe o bucata de plastic cu un irigator :))
cred ca am vazut si eu “dulapuri” din acelea, parca pe la Brico, se ‘simt’ aburii inauntru? il tii inchis banuiesc, nu? acela dinauntru e un termometru? si cum ridici temperatura cand e nevoie?
in final… daca i-ai face un review, ce avantaje/dezavantaje ai zice ca are, dupa ce ai folosit-o atata timp? i-ai facut imbunatatiri?
imi pare rau pt numarul intrebarilor, mersi in avans de raspunsuri, te pup si astept cu nerabdare sa-mi scrii!
zi/seara faina!
Buna, Pasa Hassan 🙂
Incep prin a-mi cere scuze ca raspund cu intarziere. Am fost cu gandul in vacanta si abia acum am vazut ultimele comentarii.
Sera este cumparata de la Baumax. Sunt de fapt doua mini sere, asamblate impreuna, (sceletul era modular) si puse in oglinda. Am renuntat la acoperisul celei de a 2-a.
Vasele transparente sunt niste capace de incalzit mancarea la microunde. Le-am luat de la Auchan.
Pentru iarba de grau am folosit niste tavi simple. Am pus 2 cm de pamant din padure in ele si am udat iarba 1 data pe zi cu un pulverizator de apa. Atat. Cand a avut iarba 13-15 cm inaltime am taiat-o la 2 cm de la pamant.
Umiditatea in sera este de 95% tot timpul. Nu faci nimic special pentru asta, e suficient sa inchizi fermoarul 🙂
Acel aparat masura si umiditatea, era principalul motiv pentru care l-am tinut in sera. Eu nu am avut nevoie sa maresc temperatura, sera este in bucatarie.
Este perfecta asa cum am conceput-o inca de la inceput, nu are nevoie de imbunatatiri.
A fost un act de creativitate, dar poti si tu sa iti creezi propria sera dupa fantezia ta.
Iti doresc succes! Astept un feedback.