Chefir din lapte de cocos
Cunoscand virtutiile terapeutice ale Chefirului Tibetan si a faimei pe care acesta o are in ceea ce priveste sanatate si longevitatatea, mi-am dorit foarte mult ca sa obtin o varianta vegana a acestui preparat.
Pentru cine nu stie, in cateva cuvinte, chefirul este o băutura lactat acida ce se obţine din granule de chefir (care repezinta o aglomerare de 4 cazeine care are in interior si la suprafata microorganisme specifice) care fermenteaza lactoza din lapte (zaharul din lapte) cu formare de acid lactic dioxid de carbon şi alcool.
Savantii contemporani au observat beneficiile digestive ale aportului de Chefir asupra sanatatii, (datorita componentelor sale antioxidante, anticancerigene şi bacteriostatice, avand in acelasi timp proprietati antitumorale şi antimutagenice).
Asa ca, plina de entuziasm, mi-am procurat cateva cristale de chefir de apa si cateva cristale de chefir de lapte (donatii ale acestora gasiti aici) ca sa incerc sa obtin un chefir din lapte vegetal.
Cu cristalele de chefirul de apa nu am avut prea mult succes, dar puteti sa le folositi cu apa din nuca de cocos tanara (young coconut) si iese o bautura minunata si foarte sanatoasa, insa cu cristalele de chefir de lapte am reusit perfect. Pana acum am facut chefir din lapte de migdale si din lapte de cocos, urmand ca sa testez si pe alte tipuri de nuci si seminte.
Ingrediente:
- Lapte de cocos - 1 litru
- Crsitale de chefir de lapte - 2 linguri
Instructiuni:
Laptele de cocos il facem din pulpa unei nuci de cocos, la fel ca orice lapte din seminte sau nuci, urmand aceiasi pasi (mai putin metoda de spargere a unei nuci de cocos pentru care las spatiu pentru efortul vostru personal, gasiti, de exemplu, multe filmultete exemplificatoare pe you tube)...Totusi nu ma lasa inima sa nu va dau cateva indicii: la unul dintre capetele nucii de cocos vei vedea trei gaurele: doua dintre ele sunt rigide, insa una poti sa o strapungi cu un cui sau un varf de cutit, scurgem apa din interiorul nucii prin gaura realizata, apoi punem nuca pe un fund de lemn si cu un cutit mare si ascutit ii dam o lovitura puternica in zona mediana, daca nu se crapa in doua din prima, perseveram pana reusim. Ce facem mai departe e simplu si va fi usor de intuit.
Pulpa rezultata se taie in bucati mici si se mizeaza in blender cu apa, indicatii mai multe pentru realizare gasiti aici. Laptele se pune intr-un borcan la care adaugam 2 linguri de cristale de chefir de lapte. Punem peste gura borcanului un sevet de panza, pe care il prindem cu un elastic. Lasam la temperatura camerei timp de 24 de ore. In final amestecam continutul borcanului cu o lingura de lemn si strecuram laptele printr-o sita de plastic.
Cristalele ramase le spalam bine sub jet de apa si le pastram intr-un borcan cu apa de izvor la frigider. Este bine ca sa alternam folosirea laptelui din nuci sau seminte cu un lapte de capra, pentru a da posibilitatea cristalelor sa se hraneasca potrivit si sa se inmulteasca.
Pastram chefirul la frigider.
eu folosesc putin rejuvelac in loc de granule de kefir si imi iese un iaurt/kefir delicios. Insa il consum mai rar pt ca nuca de cocos e foarte grasa. E foarte bun cu hrisca incoltita si deshidratata (care e crocanta) si cu capsuni sau afine.
Buna Doina
Mi-am adus si eu din Ro , ciuperca tibetana , si am facut chefir din lapte de migdale, doar ca nu s-a ingrosat deloc si are doar un f usor iz de acru , aproape insesizabil. Nu stiu , poate nu am facut ceva bine, l-am tinut 24 de ore .. O sa incerc si cu lapte de cocos , desi cu el nu ma prea impac 🙂 Poate in varianta chefir o sa-l pot consuma. Spune-mi te rog cum se prezenta chefirul tau din lapte de migdale ?
Te pup cu drag
Cerasela
Chefirul din migdale nu e stralucit nici la mine. Dar cel din cocos este delicios, Cerasela. Si eu te imbratisez cu drag.
buna. interesante retete! de unde luam probiotice si cristale?