Cheesecake raw cu aroma de portocale
Intotdeauna mi-a placut cum suna cuvantul cheesecake. Pentru mine are o rezonanta sofisticata si in acelasi timp jucausa. Niciodata nu am facut aceasta prajitura, nici macar pe vremea cand eram vegetariana, insa mama mea pregateste ceva asemanator de Paste, aceasta fiind de departe punctul de atractie al acelor sarbatori.
Deoarece ma amuza atat de mult cum suna si pentru ca este ceva ce inca nu am incercat, eterna provocare, am ales sa o fac o varianta raw pentru Christmas Party-ul din luna decembrie. S-a dovedit o idee excelenta deoarece a placut si am fost chiar incantata cand Ioana, cineva proaspat venit in ale raw veganismului, a exclamat mirata ca, (culmea), chiar are gust de cheesecake!
Asta este partea care imi place cel mai mult la potluck-urile si workshop-urile pe care le organizez, uimirea pe care o vad in ochii celor care iau contact pentru prima data cu acest stil de viata si remarca lor cum ca mancarea raw vegana are un gust familiar si foarte asemantor cu cel din bucataria traditionala, dar de multe ori mult mai bun. Ca sa vezi!
Ingrediente:
- Blat
- curmale deshidratate - 200 g
- pulpa de migdale (rezultata de la lapte) - 400 g
- ulei de cocos presat la rece - 2 linguri
- Branza
- nuca de caju - 500 g
- lamaie - zeama de la 2 bucati
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- ulei esential de portocale - 15 picaturi
- ulei de cocos presat la rece - 5 linguri
- apa de izvor - cat este necesar
- sirop de agave - 3 linguri
- Ornare
- mango - cat este necesar
- zmeura congelata - 1 bucata
Instructiuni:
Blat: Daca curmalele au samburi ii indepartam cu atentie. Maruntim curmalele cu ajutorul robotului cu lama in S. Framantam intr-un castron pulpa de migdale, curmalele si uleiul de cocos pana obtinem o coca elastica. Presam compozitia intr-un inel culinar pe care l-am uns in prealabil cu putin ulei. Putem sa punem o hartie cerata pe fundul vasului daca dorim ca la final sa indepartam partea de jos a inelului. Dam la rece pentru cateva minute.
Branza: Nuca de caju o hidratam minimum 2 ore. O spalam si o scurgem de apa. Amestecam in robotul cu lama in S nuca de caju, zeama de lamaie, vanilia, uleiul de cocos, uleiul esential de portocale (pentru uz alimentar) si siropul de agave. Adaugam putina apa cat sa putem procesa branza. Branza trebuie sa fie acrisoara, daca e nevoie mai adaugam zeama de lamaie.
Ornare: Taiem cu o forma felii de mango si ornam dupa inspiratia de moment.