Cateva Adevaruri esentiale care pot sa nasca intrebari sau stari de meditatie
Omul modern s-a indepartat foarte mult de un mod de viata sanatos, armonios, in comuniune cu natura si cu ciclurile universale. Viata lui a devenit artificiala, atat in ceea ce priveste mediul in care isi desfasoara activitatea cat si prin ceea ce introduce in el, prin intermediul alimentatiei. Folosind un “combustibil” inferior si randamentul lui este foarte scazut.
Tot mai multe boli invadeaza specia umana si sistemul medical actual este din ce in ce mai coplesit si neputincios. Exista statistici terifiante pe marginea acestui subiect si se poate afirma, fara a gresi prea mult, ca intreaga umanitate este mai mult sau mai putin bolnava. Deocamdata noi vedem doar varful aisbergului.Si asta datorita proastelor obiceiuri sociale, perpetuate de generatii, care au ajuns sa aiba valoare doar pentru ca parintii si bunicii nostrii au procedat asa, cat si datorita intereselor mercantile a marilor corporatii, care au numai de castigat de pe urma ignorantei oamenilor, otravind prin mancarea vanduta si incercand sa vindece apoi prin alte otravuri. Si astfel nu se ajunge niciodata la un final.
Oricum, nu viata sanatoasa a cetatenilor este obiectivul principal al marilor concerne farmaceutice, acesta este doar un deziderat de fatada ce are ca scop adormiriea vigilentei si a “bunului simt”, in spatele caruia sunt realitati mult mai socante decat ne-am putea imagina.
Hipocrate, parintele medicinei, a zis: “Medicamentele sa va fie hrana iar hrana, medicament”. In ziua de astazi, nici mancarea si nici medicamentele nu au valente vindecatoare, tot ceea ce se obtine prin folosirea lor este o agonie lenta si o decadenta fizica, morala si spirituala a omului, si indirect a intregului ecosistem din care acesta face parte. Pentru ca “suntem ceea ce mancam”, si aceasta nu este o vorba spusa doar in vant, ci o realitate dovedita stiintific, poate ar fi util sa incepem sa ne punem mai multe intrebari despre asta…A incerca sa acoperi acest gol major din igiena de viata a omului, ALIMENTATIA SANATOASA, poate sa para la prima vedere o munca de Sisif. Chiar si la a doua… Dar undeva, tacut si adormit, asteapta acel “bun simt”, de care am vorbit, intuitia infailibila, care poate fi accesata foarte usor daca omul renunta la sabloanele mentale, gesturile automate, si nevoia de a fi in rand cu toti ceilalti, numai de frica ostracizarii, izolarii, sau pur si simplu din lenea de a gandi pe cont propriu.Noi avem in fiinta noastra toate marile Adevaruri si intreaga minciuna cu care am fost invaluiti, constant si sistematic, poate sa cada intr-o clipita, daca lasam sa iasa la suprafata intelepciunea perfecta cu care am fost inzestrati. Se spune ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, lucru foarte adevarat, dar lucrurile nu par sa functioneze prea bine, acum, in aceast “colt de rai”.
Daca ne folosim putin logica si privim atent in jurul nostru, vom putea constata ca omul este singura vietuitoare de pe aceasta planeta care isi schilodeste mancarea inainte de a o consuma. O trece printr-o multitudine de procese care, rand pe rand, ucid ceea ce este viu si hranitor in ea, iar produsul final este greu de recunoscut si recuperat. Gasiti ca aceasta este dovada de evolutie, civilizatie, rafinament?
Exista o abundenta de hrana vie, naturala, care poate fi mancata in stare pura, fara ajutorul focului, aditivilor, chimizarii, etc.Pentru cei care nu isi mai amintesc de aceast “Corn al Abundentei”, o sa fac o scurta trecere in revista a marilor categorii de alimente hranitoare, potrivite sistemului digestiv uman: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, nucile, cerealele, condimente, plante aromatice si medicinale.
Luand in considerare activitatea lor biochimică, energetică, aceste alimentele, (dupa concluziile cercetătorilor coordonaţi de Prof. Kollath, şeful Catedrei de Nutriţie de la Facultatea de Medicină din Viena), pot fi împărţite în 4 categorii:
TIPURI FUNDAMENTALE DE ALIMENTE: BIOGENE / BIOACTIVE / BIOSTATICE / BIOCIDICE
1. Alimentele „BIOGENE” care contin viata
Acestea constituie baza calitativa ideala a alimentatiei umane. In aceasta categorie intra: semintele, cerealele, leguminoasele, verdeturile şi legumele germinate sau sub forma de tinere lastare. Acestea contin o multitudine de substante care intaresc vitalitatea celulelor noastre şi le permit o regenerare constanta (vitamine, bioelemente, aminoacizi, enzime, hormoni vegetali, bio–stimuline etc.).
2. Alimente „BIOACTIVE” care stimuleaza viata
Acestea constituie baza cantitativa ideala a alimentatiei noastre. In aceasta categorie intra: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, cerealele, oleaginoasele ajunse la maturitate şi consumate in stare naturala, cruda, vie.
Alimentele „Biogene” şi „Bioactive” formeaza categoria alimentelor vii. Consumarea lor aduce vitalitate şi sanatate la orice varsta.
3. Alimentele „BIOSTATICE” care incetinesc viata
In aceasta categorie intra alimentele ale caror forte vitale au fost diminuate prin trecerea timpului (alimente crude stocate), prin frig (inghetare, supracongelare) sau prin caldura (tratate termic).Utilizarea alimentelor biostatice este rezultatul obiceiurilor sociale. Consumarea lor asigura functionarea minima a organismului nostru, dar antreneaza imbatranirea celulelor, deoarece ele nu aduc substantele vii necesare.
4. Alimentele „BIOCIDICE” care distrug viata
Acestea au devenit preponderente in modul nutritional occidental. In aceasta categorie intra toate alimentele ale caror forte vitale au fost distruse prin procedee fizice sau chimice de rafinare, de conservare sau de gatit. Alimentele biocidice au fost inventate de catre om pentru autodistrugerea sa. Ele otravesc lent celulele sale prin substantele nocive pe care le contin.Trebuie ştiut ca, chiar in doza mica, orice produs chimic adaugat alimentelor este toxic.
Procedeele moderne ale agriculturii şi tratarii industriale ale alimentelor, aduc corpului nostru substante care ne paralizeaza instinctul alimentar, peturband asimilarea şi blocand eliminarea. Corpul nostru a fost proiectat sa functioneze cu elementele vii continute in alimentele naturale.De fapt, inainte de orice, este gradul vitalitatii care conteaza. Astfel, graul germinat este biogenic (contine viata), boabele de grau stocate sunt bioactive (activeaza viata); copt, graul este biostatic (Incetineşte viata), iar daca este tratat cu agenti chimici de conservare, devine biocidic (distruge viata).Ce concluzie se poate trage pana acum? Daca vrem sa fim sanatosi si sa ne manifestam plenar potentialul latent, trebuie sa reinvatam sa mancam corect. Nu corect din punct de vedere etic sau moral, corect in acord cu cine suntem noi si cum am fost destinati sa functionam de fapt.In cea mai mare parte a timpului, corpul nostru este ocupat cu neutralizarea toxinelor rezulate din digestia defectuoasa si depune o munca de uzura foarte mare ca sa faca fata intregului proces. Energia cu care ramanem este una foarte mica si organele nostre se vlaguiesc rand pe rand si incep sa cada, ca si in principiul dominoului, tragandu-se unul dupa celalalt. Si in loc sa ne folosim energiile in scopuri de creatie, explorare, invatare, elevare spirituala, etc. noi ne pastram la un nivel mediocru de subzistenta, si murim inainte de-a incepe sa traim cu adevarat.
* alextorex,7 ianuarie 2012, 14:56
Pe de alta parte omul e o fiinta adaptabila la mediu. Daca mediul in care traim e schimbat de oameni in curand nu vom mai avea alimente naturale. Suprapopularea si modul de viata artificializat face din ce in ce mai greu accesibile alimentele naturale , aerul curat etc.
*Doina, 8 ianuarie 2012, 00:41
Citind comentariul tau si amintindu-mi si de celelalte interventii pe care le-ai avut, mi-a venit in minte urmatoarea pilda din cartea “Zen” a lui Nyogen Senzaki:
La un mare maestru zen a venit un occidental care isi dorea ca inteleptul sa-l initieze in taina Zen. Maestrul, fara nici un cuvant, si-a invitat oaspetele sa se aseze si i-a pus in fata o ceasca in care a inceput sa toarne ceai. Ceasca s-a umplut, insa inteleptul a continuat sa toarne, iar ceaiul a inceput sa curga pe masa.
– Ce faci? Ceasca e plina! Nu mai ai unde sa torni ceai!
– Asa este si mintea ta, i-a raspuns inteleptul, ca o ceasca plina. Trebuie mai intai sa o golesti de tot ceea ce stiai; abia pe urma ai sa poti intelege Calea Zen.”
Si apoi am inventat si eu o pilda, special pentru tine, dar am sa iti spun numai morala: Nu are rost sa mergi la un concert de filarmonica, atata vreme cat tu vrei sa asculti romante si nici sa te ridici in plin concert ca sa declami: “ce decadenta este muzica!”. Nu o sa fi fericit nici tu si nici auditoriul.
Ideal ar fi sa mergi acolo unde te trage rezonanta si sa te bucuri de alegerile proprii, in timp ce ii lasi si pe ceilalti sa fie fericiti cu optiunile lor.
Eu nu am timp si motivatie ca sa torn ceai in ceasca ta…dar esti binevenit ca sa asculti concertul din gradina (“ceainaria”) mea.
* Tania,21 martie 2012, 12:11
Wow! Cat de fain ai raspuns! Cu acordul tau as prelua aceasta pilda ca sa raspund intrebarilor (daca sunt intrebari de fapt!) asemanatoare 🙂
*Doina Oprea, 21 martie 2012, 12:16
🙂 Multumesc Tania. Foloseste-o cu spor 😛
* retetecugust, 7 ianuarie 2012, 15:58
Foarte frumos prezentat si explicat Doina, cu cat ne exprimam mai mult cu atat vom fi auziti de mai multi oameni. Una din lucrurile care le lipseste romanilor, de obicei, este exprimarea sincera, curata si curajoasa a ceea ce gandesc si simt. A fost o incantare sa iti citesc articolul, chiar daca stiam multe din cele scrise :). Pentru alextorex : Mancande ce este mai aproape de natura nu te inadaptezi la mediu, ba din contra. Nu vad cum sa te adaptezi la ceva ce nu poate fi sustinut de planeta, de ceva ce nu sustine si nu va sustine viata. Planeta nu va mai suporta mult acest tratament, asa cum nici noi nu suportam, si se va curata si balansa intr-un mod sau altul, nu se va adapta la prostia oamenilor. Noi trebuie sa stam si sa fim in comuniune cu planeta, nu cu schimbarile facute de oameni. Schimbarile facute de oameni sunt temporare. In cazuri de genul acesta, cu dezastre naturale, cei ce au supravietuit in trecut, au fost cei ce se aflau in comuniune cu natura, care stiau sa se adapteze la schimbari bruste, care stiau sa recunoasca plantele, sa le simta si sa stie cum sa le manance. Cel care stie cum sa aleaga o frunza, sau o foare, sau o radacina din pamant, sau sa inteleaga incotro sa se indrepte si pe unde sa mearga in functie de ce-i spune planeta – acela are sansele cele mai mari la supravietuire. Mancand natural esti mult mai adaptat, nu invers, esti mai rezistent si poti ajunge sa detii o mai mare cunoastere asupra vietii pe aceasta planeta. Nu trebuie sa stai in oras si sa te adaptezi la poluare, nu cred ca are asta rost, totul trebuie schimbat, chiar daca ne place sau nu. Si daca nu schimbam noi cu curaj si bunavoie, atunci suferinta vine. Cand ne impotrivim noua insine, suferinta vine. SI asta facem de milenii, stim ca nu ne convine ce facem , dar tot aia facem.
In aceste conditii daca iti hranesti copilul cu alimente bio scumpe si greu de gasit oare nu il faci mai putin adaptabil la noile conditii de mediu?
Peste mii si mii de ani s-ar putea ca oamenii care au mincat prostii sa devina imuni si sa se adapteze la aceasta alimwentatie. Cei care au insistat sa manince ceea ce se gaseste din ce in ce mai greu nu se vor adapta la noile conditii si vor pieri.
Mai important ar fi sa militam pentru legi care sa previna suprapopularea, care sa stimuleze agriculura ecologica, energia regenerabila, exploatarea sustenabila a resurselor.
Trebuie sa se impuna taxe suplimentare pe alimentele nesanatoase.
* Doina Oprea, 8 ianuarie 2012, 00:53
Iti multumesc mult pentru aprecierile tale si ma bucur ca ai rezonat pe aceiasi lungime de unda cu mine. E adevarat ca lucrurile spuse de mine sunt simple, de bun simt si cunoscute de multa lume, la fel pe cat este de adevarat ca sunt lucruri foarte noi si necunoscute pentru multi altii.
Intotdeauna am apreciat sintezele si lucrurile care mi-au pus ordine in informatii, care de multe ori erau abundente si stufoase si intentia mea, cu aceasta postare, a vizat asta.
Multumesc si de raspunsul dat lui Alex. Poate ca doua voci fac mai mult deact una si cine are urechi de auzit o sa auda.
* RUTHAL8 ianuarie 2012, 02:06
Da, ai perfecta dreptate si ar fi bine sa fie asa insa, stim cu totii, fie ca vrem sau nu sa acceptam, ca planeta nu mai e sanatoasa; nimic din ce creste pe pamantul ei nu mai e curat, din pricina a ceea ce este in atmosfera si care inevitabil cade si aseaza pe culturi…
…ne amagim amarnic atunci cand credem ca radiatiile de la Cernobil sau Fukushima nu ne afecteaza si acestea sunt numai cele despre care stim, pentru ca nu pot fi ascunse, dar despre toate experimentele care nu ajung sa fie mediatizate … ?
nu sunt de acord cu legile despre care se face vorbire, cele despre suprapopularea planetei … ele au fost deja puse in aplicare de foarte multa vreme, noi abia de putin timp am aflat insa nu avem cum si cu ce lupta impotriva a tot ceea ce strica planeta…
ce mancam ? ce respiram ? este doar o chestiune de perspectiva. multumesc.
* Doina Oprea, 8 ianuarie 2012, 02:49
Multumesc si eu.
Povestea asta poate sa devina foarte lunga. Sunt foarte multe lucruri de spus aici.
Mi-am amintit de un filmulet genial “George Carlin – Save the Planet (Salvati Planeta)”
http://www.youtube.com/watch?v=sOn0ePaq8sw
Raman deschisa si la dialog…
* Andreea Deliciibio, 13 ianuarie 2012, 08:55
Incredibil de frumos ai scris.
*Doina Oprea, 13 ianuarie 2012, 10:54
Multumesc, Andreea…