Cascade, rafting si plaja in Croatia si Muntenegru
Vara este anotimpul meu preferat. Nici nu stiu ce imi place mai mult, faptul ca pot merge desculta prin iarba sau nisip, sau libertatea pe care o am cand sunt imbracata sumar si simt direct pe piele bataia soarelui sau vantului? Dar in mod cert iubesc abundenta de verde intinsa pana in cele patru zari, cartile citite in hamac sub baldachin de frunze, cantecul pasarilor, ploile cu stropi mari si repezi, cerul brazdat de fulgere si aerul mirosind a proaspat si ozon. Ma incanta diversitatea de fructe, planurile de vacanta si veselia de pe chipurile trecatorilor.
Am observat ca oamenii care traiesc in zone calde sunt mai destinsi si fericiti, au simtul umorului si stiu sa celebreze viata. Ce binecuvantare sa fii in preajma lor!
Primavara, din momentul in care incepe sa fie cald, verde si luminos, sufletul meu incepe sa vibreze pe frecventele vacantei. Si pentru ca nu pot sa imi iau pur si simplu valiza si sa o pornesc prin lume (desi visul meu secret este sa am o rulota si sa devin o nomada cu norma intreaga), printre micile escapade pe care reusim sa le furam din programul incarcat, am invatat sa ne cream in fiecare zi momente de respiro.
Un exemplu de acest fel sunt plimbarile cainilor pe Cetatuie, zona plina de alei si multi copaci, cu puncte de belvedere de unde vezi de sus orasul marginit de dealuri. Loc in care gasim multa pace si intimitate (in unele dimineti nu gasesti nici tipenie de om, suntem doar noi, cainii, veveritele, pasarile, greierii si cosasii), o adevarata oaza de liniste si verdeata aflata in inima unui oras aglomerat. Aici reusim sa ne incarcam cu energiile naturii, indiferent de vreme sau de anotimp.
Apoi avem excursiile de weekend prin munti, dealuri sau paduri. Am invatat sa ne bucuram de orice eveniment din lumea naturala: anotimpuri, ploi, fazele Lunii, Perseide, vant, ninsoare, arsita, apusuri…
Dar cel mai mult imi place sa calatoresc. Imi plac vestigiile antichitatii, destinatiile exotice si natura in toata splendoarea ei. Si pentru ca aceste vacante sunt momente rare si privilegiate, imi fac bine inainte temele. Asa ca ele devin cateva zile de experienta condensata, pline de traire si simtire, care ne implinesc si ne dau echilibru pentru inca o bucata de timp.
Anul acesta am ales pentru vacanta doua destinatii care merita vazute macar o data in viata: Croatia si Muntenegru. In Croatia am fost in luna iunie iar in Muntenegru o sa ajungem in luna august. Combinatia de munte cu mare, clima mediteraneana, faptul ca totul este curat, ingrijit si estetic, fac aceste locuri foarte atractive. Grecia ramane marea mea iubire si locul pe care vreau sa il explorez plaja cu plaja si fiecare insula in parte, dar sunt cateva obiective in Croatia si Muntenegru care merita toata atentia.
Primul este Parcul Plitvice din Croatia, un ansamblu de 16 lacuri legate prin o multitudine de cascade, ce se intind pe o distata de 8 km. Toata zona cuprinde 300 km patrati de natura pura, munti impaduriti, pesteri si ape limpezi.
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu am ajuns la aceasta varsta fara sa fi vazut prea multe cascade. Acest parc mi-a umplut fiinta cu zeci de perdele scanteietoare de apa cristalina, care or sa reverbereze in amintirea mea inca mult timp de acum incolo .
Plitvice, pe drept cuvant, este un paradis al cascadelor. Este un parc amenajat cu mult gust si rafinament, pontoanele si podurile pe care pasesti se incadrazea perfect in cadrul natural ca de basm.
Cuvintele sunt sarace si nu pot descrie bogatia de emotie, incantare si traire pe care am avut-o in acest spatiu, parca rupt de lume. Adesea am fost dusa cu gandul la Rivendell, valceaua elfilor din “Stapanul Inelelor”. Puteti sa vedeti cateva poze aici.
In Croatia am mai vizitat orasul Split, oras care s-a construit treptat in jurul palatului lui Diocletian, un palat monumental, o adevarata cetate pe coasta dalmata. In interiorul zidurilor cetatii gasesti o lume multicolora, plina de viata, care se misca intr-un ambient cu multe stiluri arhitectonice, din diferite perioade istorice. Astfel, atmosfera antica romana se intrepatrunde cu cea bizantina si cea venetiana intr-un amestec fascinant. (Poze aici)
Partea de mare am savurat-o de pe Riviera Makarska (poze din Makarska aici) si in special in Brela, cu a ei celebra plaja Punta Rata. Un peisaj parca coborat din paradis, datorita pietrisului fin care o acopera, a apei turcoaz care o margineste intr-o parte si a plantatiilor de maslini si smochini din cealalta margine. Acesta este de asemenea si locul in care se afla unul dintre cele mai importante simboluri ale insulei, Piatra Brela. (Revista americana Forbes a numit Punta Rata plaja numarul 6 in lume si numarul 1 in Europa in 2003.) (Poze aici).
Orasul Zadar, fosta capitala a Dalmatiei, este un port important, celebru pentru partea sa veche, situata pe o peninsula care este accesibila prin intermediul unui pod pietonal, (toata zona veche este pietonala).
Principalele atractii din Zadar sunt: Orga Marii (un instrument muzical ce functioneaza pe ritmul valurilor) si Salutul Soarelui. Imaginea si sunetul sunt un punct de interes, si multi oameni pot fi vazuti adunati pe treptele din jurul “instrumentelor” in orice moment al zilei.
In inima orasului vechi se afla Forumul, reprezentat de ruinele romane ale fostei piete principale romane. In spatele Forumului este biserica Sf. Donat si Palatul Arhiepiscopal. (Poze aici)
Pe raul Cetina am facut primul nostru rafting, (mereu suntem deschisi sa indraznim si invatam lucruri noi) si ne-a placut atat de mult incat am pus bazele unui nou hobby. Si asa sa nascut ideia urmatoarei noastre iesiri.
Peste doua saptamani mergem in Muntenegru sa facem rafting pe raul Tara, “lacrima de turcoaz a Europei”, ce are culoarea ireală a turcoazului si e potabilă 100%. Daca Grand Canyon este cel mai mare canion din lume (449 km lungime, adancime maximă de 1800 m), Tara îl secondează cu 149 km lungime si adancime maxima de 1300 m. O zona pura, salbatica si coplesitor de frumoasa. (Poze aici)