Budinca energizanta, hranitoare si numai buna pentru slabit
A venit toamna, cu totii ne-am adunat pe la casele noastre, iar eu am decis ca a sosit momentul sa redactez retetete restante, care ma asteapta cuminti prin sertarele memoriei.
De multe ori v-am spus ca in ultimii ani alimentatia mea a devenit foarte simpla, retetele pe care le fac nu sunt deloc sofisticate, sunt foarte bine gandite in functie de nevoile pe care le am, iar factorul sanatate este pe primul loc. Pentru inspiratia celor care au depasit faza in care mancarea trebuie sa imite cat mai bine gusturile din bucataria traditionala, ma gandesc sa incep sa va prezint si astfel de retete usoare, mult mai aproape de starea naturala a alimentelor.
Chiar daca aportul de glucide mi-l iau in principal din fructe, sucuri sau smoothie-uri din fructe si legume, uneori pregatesc si budinci cu superalimente, de genul acesteia despre care vreau sa va vorbesc astazi.
Acaesta budinca este extrem de hranitoare, buna pentru aceia care fac efort fizic si au nevoie de un aport crescut de proteine, iar superalimentele folosite la prepararea ei sunt adevarate regine in bucataria raw vegana, si, in mod paradoxal, desi sunt foarte nutritive, ne ajuta sa slabim.
Dupa cum bine stiti, pe langa multitudinea de proprietati pe care le au, semintele de chia sunt recomandate in dietele de slabit datorita aportului caloric aproape nul si al continutului bogat de nutrienti care au rolul de a instala rapid senzatia de satietate si de a alunga foamea. Ele au un continutului crescut de proteine, crescand nivelul de energie al organismului iar proteinele alaturi de acizi grasi Omega 3, fibre si alte tipuri de substante nutritive intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor.
Multa vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesanatos din cauza nivelului mare de grasimi. Abia recent s-a demonstrat contrariul. Grasimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, prin prezenta acidului lauric, pe care il mai gasim doar in laptele de mamă. Este cel care face laptele de mama atat de bine digerabil, protejand organismul de infectii si sprijinind sistemul imunitar. Este eficace si persoanelor cu hipotiroidie in stimularea metabolismul si pierderea kilogramelor acumulate in plus.
Goji berries au un continutul crescut de antioxidanti, vitamina A, complexul de vitamina B, sunt o sursa bogata de fibre (3 grame la o porţie de 28 grame de fruct - doza recomandata pentru o zi), care ajuta in procesele de detoxifiere si nu au decât 100 de calorii pentru o portie, ceea ce le transforma in aliati pretiosi ai curelor de slăbire.
Beneficiile curmalelor sunt nenumarate iar cele uscate furnizeaza 124kcal/50 g. Zic eu ca asta este neglijabil, cu atat mai mult cu cat aceasta reteta este pentru 4 persoane.
Ingrediente:
- lapte din nuca de cocos - 1000 l
- goji berries - 3 linguri
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- curmale - 50 g
- seminte de chia - 80 g
Instructiuni:
Daca sunteti incepatori, pentru realizarea laptelui de cocos va puteti inspira din aceasta reteta. Ca un rezumat, dupa ce spargem nuca de cocos, scoatem continutul din coaja tare si curatim apoi coaja fina maro. In final, intr-un blender cu putina apa, maruntim fin miezul alb pana devine cremos. Adaugam restul de apa pana la 1000 ml si amestecam. Strecuram laptele obtinut printr-un saculet special sau printr-un tifon.
Intr-o cantitate mica de lapte punem goji berries si maruntim bine fructele cu ajutorul blenderului.
Adaugam vanilia, curmalele si inca o mica cantitate de lapte si amestecam din nou.
In final adaugam restul cantitatii de lapte, amestecam bine, turnam totul intr-un borcan inalt si adaugam semintele de chia. Amestecam continutul borcanului cu ajutorul unei linguri de lemn, din cand in cand, timp de 15 minute. Sa nu uitam ca semintele de chia, prin hidratare, isi maresc volumul cam de 9-10 ori.