Budinca din iaurt de cocos si seminte de chia
Deoarece fac foarte multa miscare intr-o zi, mereu sunt in cautare de retete care sa imi aduca un aport satisfacator de proteine. Si pentru ca am tendinta sa apelez preponderent la fructe sau mancaruri dulci, acesta fiind gustul care ma atrage, ma simt foarte recunoscatoare atunci cand gasesc ceva care imi place dar nu intra in aceasta categorie.
Cunosc demult beneficiile si versatilitatea semintelor de chia, am creat cu ajutorul lor multe deserturi, sau icre raw vegane, dar iata ca ieri mi-a venit ideea unei alt gen de reteta.
Se cunoste deja cat de sanatoase sunt aceste seminte, asa ca am sa enumar doar in treacat cateva dintre efectele consumarii lor:
- ofera rapid senzatia de satietate si ajuta la slabit, dau energie organismului si intaresc sistemul imunitar, previn aparitia diabetului, ajuta digestia si previn aparitia bolilor gastrointestinale, afectiunile cardiovasculare, combat tulburarile de somn si stimuleaza relaxarea organismului, previn aparitia cancerului, au proprietati antiinflamatoare, imbunatesc functiile creierului, impiedica imbatranirea prematura, sporesc longevitatea, intaresc oasele, previn osteoporoza si multe altele. Se spune ca ele au:
- -de 5 ori mai mult calciu decât laptele
- -de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
- -de 3 ori mai mult fier decât spanacul
- -de 2 ori mai multe proteine decât orice alte seminţe sau nuci (sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali intr-o forma extrem de usor de digerat)
- -de 2 ori mai mult potasiu decât o banană
Ajungem acum la o alta mare pasiune de-a mea, iaurtul din nuca tanara de cocos. Si pentru ca nu am reusit inca sa ii scriu reteta, desi il consum aproape zilnic de mai bine de un an, am sa profit de aceasta ocazie.
Despre extraordinara nuca de cocos puteti sa cititi un extras din cartea lui David Wolfe - "Superalimentele", aici, iar despre beneficiile consumului de probiotice aici.
Ingrediente:
- cocos baby - 200 g
- apa de izvor - 200 ml
- probiotice - 1 capsula
- seminte de chia - 3 linguri
Instructiuni:
Pentru a vedea cum putem sa deschidem usor o nuca tanara de cocos va invit sa priviti acest video.
-Dupa ce deschidem nuca, turnam delicioasa apa de cocos intr-un vas si cu ajutorul unei linguri scoatem din ea pulpa. Noi uneori crapam in doua nuca de cocos si tot cu o lingura extragem pulpa de cocos.
-Punem in blender apa de cocos, sau apa de izvor, adaugam nuca de cocos taiata bucatele si le amestecam pana dobandesc consistenta unui iaurt.
-Punem apoi in vasul blenderului cotinutul unei capsule de probiotic, (eu folosesc Jarro-Daphilus+Fos), si mai amestecam putin.
-Lichidul il turnam intr-un borcan care se inchide ermetic, pe care il lasam 24 de ore la temperatura camerei.
-Iaurtul obtinut putem sa il pastram in frigider cateva zile.
-Pentru reteta noastra punem 3 linguri de seminte de chia in 400 g de iaurt de cocos.
-Amestecam din cand in cand, timp de 10 minute.
-Mai lasam apoi inca 10 minute. Semintele de chia isi maresc de 9 ori volumul, preluand gustul mediului in care sunt hidratate.
-Dupa 20 de minute avem o budinca hranitoare si delicioasa.
-Daca dorim sa fie un preparat dulce putem sa adaugam indulcitorul preferat.
Din nuca de cocos ,,normala” merge? Cele tinere nu se gasesc tot timpul . Probiotice sint aceleasi ca cele care se iau cu anti bio tice?
Nu iese la fel de bine ca din nuca tanara de cocos. Noi gasim in tot timpul anului.
Da, sunt aceleasi, insa ti le recomand pe cele de la Secom.
Unde gasesti nuca de cocos tanara ?
Pingback: Iaurt de Cocos Homemade - Kamaloveon