Tiramisu raw
Cand vine vorba despre sarbatori si mese festive, fiecare familie are obiceiurile ei, la noi a devenit aproape traditional ca sa pregatim in astfel de ocazii Tiramisu. Adrian este cel care se ocupa de acest rasfat si trebuie sa recunosc ca ii iese foarte bine.
In acest an, pentru ca intre timp am devenit raw vegani, a trebuit sa gasesc o varianta cat de cat echivalenta la acest deliciu. Rezultatul ne-a depasit toate asteptarile si totodata ne-a luat prin surprindere, nu ne-am imaginat ca o sa surclaseze toate bunatatile mancate pana acum.
Ingrediente:
- Strat de ciocolata
- faina de migdale - 1 1/2 cana
- faina din nuci de macadamia - 1/2 cana
- pastai vanilie - 1 bucata (partea interioara)
- cacao raw pudra - 5 linguri
- nectar de agave - 5 linguri
- ulei din nuca de cocos - 5 linguri
- sare de Himalaya - 1 vf de cutit
- apa de izvor - 1 1/2 cana
- Strat intermediar
- nuci pecan - 1 cana
- pastai vanilie - 1 bucata (partea interioara)
- sare de Himalaya - 1 varf de cutit
- rom Havana Club - 2 linguri
- Strat de vanilie
- faina de caju - 1 1/2 cana
- pastai vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- nectar de agave - 8 linguri
- lamaie - 1 lingurita
- lucuma pulbere - 2 linguri
- ulei din nuca de cocos - 5 linguri
- sare de Himalaya - 1 varf de cutit
- apa de izvor - 1 cana
Instructiuni:
1. Strat de ciocolata. Se hidrateaza nucile timp de 8 ore. Se spala bine. Se amesteca totul in robotul cu lama in S, pana la perfecta omogenizare. Se toarna aproximativ 1-2 cm intr-o cupa/bol si se da lasa la rece pana pregatim stratul intermediar.
2. Strat intermediar. Se pun ingredientele in robot si cu functia puls le mixam usor, avand grija ca nuca sa ramana bucatele mici si sa nu devina faina. Se adauga in start foarte subtire peste ciocolata din cupa.
3. Strat de vanilie. Se hidrateaza nuca de caju timp de 2-4 ore. Se amesteca totul in robotul cu lama in S pana la omogenizare. Se adauga aproximativ 1-2 cm peste stratul intermediar. Se da la rece cateva minute.
Se poate adauga un nou strat de ciocolata. Daca dorim mai putem adauga si alte straturi peste un alt strat intermediar.
In final presaram pudra de cacao cu ajutorul unei site fine.
* coco, 27 decembrie 2011, 09:23
minunat ! pot sa servesc putin ?
* Anonim, 27 decembrie 2011, 21:38
Doina, cu ce as putea sa inlocuiesc Rom Havana Club? Multumesc!
* Doina Oprea, 27 decembrie 2011, 23:41
Cu un rom de calitate sau, in cel mai rau caz, cu esenta de rom.
* Oana D, .29 decembrie 2011, 14:27
De aratat arata excelent, dar de unde iau nuci pecan si macadamia, sare de Himalaya si nectar de agave in Romania?! Si ce este ingredientul numit lucuma??
* Doina Oprea, 29 decembrie 2011, 15:11
Se gasesc la magazinele naturiste din Romania.
O sursa mai ieftina dar calitativa este http://www.driedfruits.ro/ . Se comanda on line.
Lucuma am luat-o de aici:
http://www.beorganic.ro/search.php?search_query=lucuma&x=0&y=0
Au preturile cele mai bune si o gama variata de superalimente.
Chiar daca, la prima vedere, pare pretentioasa aceasta prajitura, realmente isi merita pretul. Asta in cazul in care doresti sa mananci ceva deosebit intr-o zi de sarbatoare. Daca nu, exista o multitudine de retete foarte bune, pe multe bloguri si pagini de internet.
* Oana D, .31 decembrie 2011, 08:41
Multumesc mult pt linkurile magazinelor online, cu siguranta in oraselul unde locuiesc eu nu as gasi ingredientele prajiturii la cele 2 magazine naturiste care exista.
La multi ani pe 2012, Doina, si multe dorinte implinite!
* Doina Oprea, 6 ianuarie 2012, 11:12
Multumesc Oana, La multi ani! si tie si tot ce iti doresti sa devina realitate.
* mihaella, 16 ianuarie 2012, 09:02
super!mmm….chiar nu stiam ca se poate.
* Doina Oprea, 18 octombrie 2012, 17:25
Da, Mihaella, se poate si este the best of. Scuze ca iti rapund cu intarziere, abia acum am vazut comentariul tau. Intre timp am mai facut de cateva ori si am ramas la fel de incantati.
Ohhh, un desert de vis,am hotarit ca-l voi face de sarbatori..asta pentru mine :).. sunt foarte curioasa de gust desi sunt ferm convinsa ca este foarte bun , tiramisu era un desert favorit si inca este . .si inca ne luptam cu anumite dependente..te pup Doina si sigur dupa sarbatori a-ti voi scrie…
Ma bucur ca vrei sa il incerci. Noi, care inainte am fost mari fani Tiramisu, am gasit aceasta varianta raw vegana chiar mai buna decat orice Tiramisu mancat vreodata. Astept impresii.
planuiesc sa fac tiramisu dupa aceasta reteta. as avea 4 intrebari:
1. pt fainurile de migdale, macadamia, caju trebuie sa hidratam si apoi deshidratam nucile respective?
2. daca asez compozitiile in forma de tort cu inel detasabil e ok sau se va imprastia cand desfac inelul?
3. nu am lucuma si nici nu stiu ce gust are. dc nu o folosesc, pierd mult din savoarea prajiturii? se poate inlocui cu alt ingredient?
4. dc folosesc miere in loc de sirop de agave, stric gustul?
multumesc
Hidratezi toate nucile. Doar nucile pecan le si deshidratezi.
Compozitia este fluida, iti recomand sa o pui in cupe.
Lucuma da un gust aparte acestei prajituri, dar poti sa o faci si fara.
Poti sa folosesti miere de salcam.
Cu drag, Alina.
Multumesc pentru lamuriri! Pana la urma am cumparat lucuma, am folosit miere poliflora, carob in loc de cacao. Asa de bun a iesit acest tiramisu!!!! Bun bun bun! A fost apreciat si de sot, care stie cum e cu alimentatia raw, dar si de rudele care au o alimentatie conventionala. E un desert foarte gustos si satios si cu siguranta voi repeta reteta aceasta cand voi dori sa prepar ceva rafinat! Combinatia carob, migdale si macadamia seamana la gust cu cafeaua, iar crema cu caju e fina si aromata de parca ar fi mascarpone. Ma bucur ca va place tiramisu, ca ati inventat aceasta reteta si ca ati publicat-o pe blog!
Si eu ma bucur ca ai facut-o. Sa incerci odata si reteta respectata 100%, o sa iti placa la nebunie. La noi este pe locul 1 in topul preferintelor.
Pingback: Top 10 site-uri vegane | Ultrafood Blog