Miscare in pas de raw
Am inceput din luna februarie un program de revenire in forma.
Dupa multi ani de practica yoga, perioada in care am avut o elasticitate de invidiat, putand sa fac “Podul” de sus, “Statul pe cap”, “Lotusul” si o multime de alte posturi complicate, kilogramele in plus acumulate intre timp si lipsa de miscare au schimbat dramatic lucrurile.
Daca nu m-as fi simtit atat de bine in pielea mea probabil ca as fi luat demult atitudine, uneori faptul ca esti multumit cu tine insuti si cei din jur te iubesc asa cum esti, poate reprezenta un prilej de delasare, dar asa… am asteptat sa aud susoteli pe la colturi, cum ca sunt raw si totusi “plinuta”, ca sa schimb ceva. Noblesse oblige….
Oricum, daca esti cu adevarat procupat de o viata sanatoasa, mai devreme sau mai tarziu ajungi sa actionezi si la capitolul Miscare, pentru ca a fi sanatos nu inseamna numai a manca corect.
Vreau sa va spun ca este o mare prejudecata ideea ca daca mananci raw vegan, chiar fiind 100%, slabesti. Daca mananci multe fructe (mai ales seara), nuci sau seminte, si nu exista un raport echilibrat intre caloriile ingerate si consumul lor prin miscare, este foarte probabil ca ai sa te ingrasi.
In concluzie: poti sa iti reglezi greutatea in functie de ce si cat mananci. Daca nu ar fi asa, cei prea slabi, care vor sa se implineasca, nu ar avea nici o sansa cu acest mod de viata, lucru care ar fi total injust avand in vedere ca raw veganismul este stilul de viata pentru care suntem cel mai bine “echipati”.
Exista o pilda cu Gandhi care imi place foarte mult si am sa o redau aici pentru ca ma regasesc perfect in ea:
“O mama care il cunoștea pe Gandhi si intelepciunea sa, dorea sa-si convinga copilul să nu mai manance zahar. Și a decis sa mearga cu el Gandhi pentru ca daca el îl va spune copilul va înțelege.
Si dupa o zi umblata, obține in sfarsit o audiere cu Gandhi.
-Spune-i copilului meu să nu mai mănânce zahăr, spuse mama.
-Nu pot acest lucru răspunde el.
Aceasta repeta:
-Spune-i copilului meu să nu mai manance zahăr !
-Uite ce. Vino la mine peste o lună si voi face acest lucru.
Mama accepta vazand ca altfel nu se poate si revine peste o lună.
-Spune-i copilului meu sa nu mai manance zahar !
Gandhi privi spre el si spuse domol:
-Fiule sa nu mai mananci zahar !
Mama ramane foarte surprinsa si il intreaba:
-De ce nu i-ai spus acest lucru de prima data?
-Pentru ca atunci mancam zahar.”
Abia acum pot sa spun ca miscarea este tot atat de importanta ca si hrana pe care o mancam si apa pe care o bem.
Am ajuns sa fac aerobic de 5 ori pe saptamana si sa merg pe jos intre 2 si 12 km pe zi.
Este incredibil cat de mult timp iti trebuie sa ajungi la o forma acceptabila, de la care sa iti faca placere sa te misti. Mi-au trebuit aproape 6 luni ca sa ajung sa savurez cu adevarat miscarea si inca sunt doar la inceputul drumului catre o functionare optima.
Am reusit sa slabesc cele 7 kg pe care le-am dorit, sa ma stabilizez la aceasta greutate si acum urmaresc ca fiecare parte din corp sa fie pusa eficient la treaba. Cum bine stim, in inteligenta si economia acestui minunat organism pe care il avem, ceea ce nu folosim se atrofiaza.
Este extrem de implinitor si merita ca fiecare sa faca miscare. Cu cat incepeti mai repede cu atat mai bine. Mi-ar fi placut sa iau aceasta decizie in urma cu 10 ani, cand am renuntat la Hatha Yoga (yoga posturala), pastrand din sistemul Yoga doar practicile meditative. Imi doresc ca in urmatoarele 6 luni sa ajung in forma care sa imi permita sa fac Asthanga Yoga si BodyART Dinamic (Deep WORK), tipuri de miscare care in acest moment ma atrag in mod deosebit, insa pentru asta este nevoie sa ma pregatesc adecvat. Ma simt minunat si de multe ori ca un nou nascut. Acest pas a repezentat piesa lipsa din puzzle-ul sanatatii mele perfecte.
Am sa scriu cateva lucruri despre strategia abordata pana acum, deoarece multe femei au probleme cu reglarea greutatii si ajung sa fie preocupate obsesiv de acest subiect fara ca sa reuseasca sa faca ceva notabil pentru asta.
In primul rand este nevoie de o motivatie puternica. Apoi de un program. Nimic durabil nu se poate obtine fara ritm si continuitate. Eu am mers pe varianta totul sau nimic si am pornit din mai multe directii, toate vizand aceiasi destinatie.
La capitolul dieta am inceput cu un regim raw, detoxifiant, iar din luna martie am facut o cura de 21 de zile cu sucuri din fructe si legume impreuna cu o cura de polen crud. Jurnalul a ceea ce am mancat si mananc in continuare il gasiti aici.
Merg o data pe saptamana la un masaj general, cu accent pus pe drenaj limfatic.
Am inceput sa fac aerobic, selectand clasele care m-au atras cel mai mult. La inceput am ales clase usoare, dar dinamice. Este important sa facem cu placere ceea ce facem. Eu niciodata nu am functionat optim cu lucrurile care “trebuiesc” facute. Am fost inspirata sa incep cu Fitball Dance, care desi este usor de realizat are o actiune foarte complexa asupra corpului. A ramas preferatul meu, chiar daca acum merg la mai multe tipuri de aerobic: Tae Bo, Steel Tonic, Steep& Tone, Rebound Cardio, Pilates, Body Art si fac exercitii de tonifiere a diverselor parti ale corpului.
Am marit numarul de kilometri parcursi zilnic. Pe langa plimbarile cainilor in natura sau drumetiile de weekend, cand am timp merg pe jos si prin oras, nu ma mai urc rapid in masina pentru asta.
Despre bautul apei am mai scris aici, vreau doar sa mai spun ca urmaresc sa beau macar 2 litri pe zi indiferent de ceea ce mananc sau beau pe parcursul unei zile.
Faptul ca am mers pe mai multe piste m-a sustinut mult si a dat o anumita stare de “seriozitate” la ceea ce fac. Astfel tentatiile nu au mai avut nici un succes si am reusit sa nu fac rabat in nici o directie. Partea buna este ca ajungi in scurt timp sa iti schimbi obiceiurile si totul devine foarte placut. Trebuie doar sa perseverezi si sa iti dai timp sa te adaptezi.
Efectele pozitive ale exercitiilor fizice asupra organismului
“- Tonus ridicat, relaxare si fericire. Activitatea fizica regulata poate fi cheia spre fericire. Miscarea stimuleaza eliberarea de substante chimice cerebrale, in special endorfine, care induc starea de relaxare si fericire. Expertii sustin ca aceleasi substante chimice pot sa previna aparitia depresiei si anxietatii.
– Energie. Exercitiile fizice utilizeaza energia organismului, dar creeaza, de asemenea, mai multa energie prin majorarea fluxului de oxigen catre tesuturile organismului. Activitatea fizica va poate ajuta sa efectuati mai usor activitatile de zi cu zi.
– Forta si rezistenta. Nu exista modalitate mai buna de a creste rezistenta si forta fizica. Cu ajutorul exercitiilor fizice, va puteti consolida musculatura si sistemul osos, iar acest lucru imbunatateste forta si rezistenta organismului. Faceti miscare in mod regulat si veti putea observa ca activitatile zilnice nu vor fi la fel de obositoare.
– Mai putine boli. Miscarea regulata imbunatateste functia sistemului imunitar si poate ameliora anumite conditii medicale. Exercitiile fizice regulate diminueaza riscurile aparitiei de boli de inima, osteoporoza, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si alte boli cronice. In plus, activitatea fizica tine sub control nivelul total de colesterol.
– Imbunatatirea aspectului. Nu sunteti multumit de felul in care aratati? Exercitiile fizice va pot imbunatati aspectul. De exemplu, daca faceti sport in mod constant, veti avea un corp suplu si tonifiat.
– Cresterea longevitatii. S-a dovedit stiintific ca exercitiile fizice cresc durata medie de viata. Potrivit unui studiu recent, oamenii care au facut sistematic miscare, au prezentat un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli cu potential letal. In plus, conform statisticilor, chiar si persoanele in varsta, care au decedat de cauze naturale, au trait in medie cu 5-7 ani mai mult datorita faptului ca au avut un stil de viata sanatos, care a inclus si exercitii fizice.
– Pierderea kilogramelor nedorite. Nu conteaza ce tip de activitate fizica alegeti sa faceti, veti arde calorii si va veti imbunatati sansele de a pierde in greutate si de a va mentine greutatea corporala dorita. Potrivit expertilor, chiar si o ora de mers pe jos, in ritm alert, va poate ajuta sa ardeti aproximativ 300 de calorii.
– Reducerea stresului. Calmati-va cu ajutorul exercitiilor fizice. Substantele chimice emise de creier in timpul activitatii fizice va ajuta sa va relaxati si sa va eliberati de tensiunea acumulata in decursul zilei.
– Imbunatatirea calitatii somnului. Oamenii care se lupta cu insomniile pot fi prea obositi sa faca exercitii fizice in timpul zilei. Cu toate acestea, persoanele in cauza ar trebui sa faca un efort, deoarece s-a dovedit stiintific ca activitatea fizica ii poate ajuta sa se relaxeze si sa doarma mult mai bine in timpul noptii. Puteti face alergari usoare, plimbari sau orice alt tip de exercitii fizice care va fac placere, seara, inainte de a lua cina, pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.” Sursa aici.