Paine raw din hrisca, morcov si mirodenii
Cand vine vorba de mancare, sunt sigura ca fiecare dintre noi are un punct vulnerabil, un veritabil "Calcai a lui Ahile".
In cazul meu, ceea ce m-a preocupat si a reprezentat o adevarata provocare in timp, a fost paine integrala traditionala. Desi am reusit o vreme sa nu mananc paine deloc, fiind 100% raw vegana, de la prima exceptie facuta, vezi episodul Roma, am ramas cu ea intr-o anumita relatie de tentatie si cedare.
De cand mi-am schimbat insa stilul de viata, de aproximativ doi ani si jumatate, am experimentat multe retete, dorind ca sa gasesc un substitut satisfacator la painea coapta. Singura care a rezistat probei timpului, si pe care o mananc mereu cu placere, este aceasta paine (poti sa ii spui foarte bine si craker) din hrisca.
Dar, fiind patita, nu m-am grabit sa strig prea repede Evrika! ci am asteptat circumspecta cateva luni, ca sa ii dau timp sa ma convinga. Si a reusit! Am servit cu aceasta paine sute de oameni (in diverse ocazii, la Potluckuri sau la workshopuri) si cu bucurie pot sa spun ca a primit, in unanimitate, calificativul de "Foarte buna".
Care este secretul ei? Simplitatea. Are doar cateva ingrediente, la care se adauga mirodenii in functie de scopul urmarit: Ierburi de Provence, peperoncini, chimen, oregano, busuioc, cimbru etc. Atunci cand doresc sa nu coloreze prea tare gustul mancarii, o fac simpla, doar cu putina sare.
Dupa tot acest periplu si nenumarate tatonari in aceasta directie, am inteles care a fost lucrul ce m-a deranjat mereu la painea raw: senzatia de "greu" si satietatea pe care ti-o dau nucile si semintele din ea, situatie oarecum similara deserturilor raw care au blat. In aceasta reteta, folosind doar putine seminte de canepa si in si multa hrisca si morcov, rezulta o paine delicioasa ce merge minunat cu orice salata sau preparat raw care o necesita.
Ingrediente:
- hrisca - 1000 g
- morcov - 1000 g
- seminte de in - 6 linguri
- seminte de canepa - 6 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
- mirodenii - dupa gust
- apa de izvor - cat este necesar
Instructiuni:
Hrisca se hidrateaza 8 ore si semintele de in 30 de minute.
Se macina hrisca. Semintele de in se folosesc impreuna cu apa in care s-au hidratat, deoarece pentru legarea compozitiei avem nevoie de consistenta mucilaginoasa a lichidului rezultat. Dupa hidratatre putem sa le macinam si pe ele daca dorim.
Stoarcem morcovii intr-un storcator prin presare la rece. Folosim pulpa si sucul otinut.
Amestecam hrisca, morcovul ras, semintele de in, canepa, sarea si mirodeniile, adaugand treptat suc de morcov pana obtinem consistenta dorita.
Intindem aluatul pe tavitele deshidratorului (sau hartie cerata), in strat subtire, si apoi il taiem cu o forma.
Lasam la deshidratat 6-8 ore, dupa care desprindem painicile de pe tavi si le lasam direct pe etajul deshidratorului sa ca se usuce complet.
Daca e uscata bine se poate pastra si cateva luni, in pungi de hartie, la temperatura camerei.
Reteta asta se poate face si fara deshidrator? Cum? 🙂
Vara la soare si iarna pe calorifer. 🙂
Cam ce cantitate iese ? Cate tavi de deshidrator si ce model – rotund/dreptunghiular ?
Cam 8 tavi. Tavile sunt rotunde. Am Ezidri http://www.ezidri.ro/uscatorfd1000.php?p=1
Pingback: Raw Vegan Joy – Ce mai mananc eu…
SUPER! O sa incerc si eu sa fac. chiar vreau sa invat sa fac astfel de mancare…multumesc pentru blog!!! Il ador! 🙂
Multumesc mult, Adela. Have fun 😛
Buna Doina,
Nu e prea dulce painea de la morcov?
Este o paine perfecta din toate punctele de vedere. Am servit sute de oameni cu ea si toti au fost incantati.
In primul rand iti recomand sa urmezi reteta mea pas cu pas. Este rodul a multor experimente si doar pentru ea iti garantez sucesul 100%. Am folosit hrisca de culoarea maro-roscat. Neaparat trebuie hidratata 8-12 ore in prealabil. Iti doresc succes!
Am facut si eu painea cu morcov si a fost un dezastru 🙁 Am folosit hrisca galben- verzuie (care incolteste). Nu am inmuiat boabele ci le-am macinat si apoi le-am inmuiat in suc de morcov si apa cam jumate de ora. Am pus restul ingredientelor (sare cimbru verde, pulpa de morcov si seminte de in inmuiate) si a iesit ceva ffff plictisitor si neapetisant. Ai folosit cumva hrisca maronie? Nu stiu unde am gresit …. sunt convinsa ca painea ta e buna dc a avut asa mare success. Sigur mi-ar fi placut si mie … ce-mi recomanzi ca sa-mi iasa si mie la fel? Si eu simnt nevoia sa manac paine integrala si as vrea o variant raw totusi. Merci!
Am folosit hrisca maro roscat.
E important sa fie hidratata 8 ore inainte si apoi macinata.
Mai experimenteaza, trebuie sa iti iasa.
Desi cand nu macam crud, nu mancam paine, de cate ori incerc sa mananc raw intr-un procent mai mare, simt nevoia nebuna sa mananc paine si covrigi. Ca sa nu cedez am cautat pe net o reteta simpla de paine raw. Pe mine m-a convins inca de la incept si am zic ca trebuie sa o incerc. Asa ca ieri am facut si eu painea si a iesit intr-adevar excelenta. Pentru ca nu am avut seminte de canepa le-am inlocuit cu faina de migdale. Ca si mirodenii am pus sare, chilli si seminte de chimen. Gustul este incredibil si mirosul din deshidrator era aproape de cel de paine coapta. Asadar, va multumesc din suflet pentru aceasta reteta minunata!!
Cu mare drag, Madalina. Si eu sunt foarte incantata de aceasta reteta. Inca nu a fost depasita de nici o alta varianta.
Imi spuneti va rog cu ce ati macinat hrisca ? Robotul cu lama S e ok ? Ca varianta alternativa se poate folosi faina de hrisca ?
Eu o macin cu storcatorul de fructe prin presare la rece care are si optiunea de macinare.
Oscar Neo juicer DA-1000
http://www.eujuicers.ro/ro/catalog/storcatoare/uz-casnic/cu-un-singur-ax/oscar-neo-juicer-da-1000-cromat.
Initial am macinat in robot cu lama in S.
Eu iti recomand sa respecti reteta. E important sa hidratezi hrisca 8 ore inainte si apoi sa o macini.
Buna ziua!
As vrea sa va intreb, ce consistenta trebuie sa aiba aluatul final? Sa poti face din el o bila, de exemplu? Sau sa fie doar ca o pasta?…
Cand stiu cu apa, sau cu sucul de morcovi, cand sa ma opresc?
Multumesc!
Iulia
O pasta.
Pingback: 5 cereale fara gluten pe care trebuie sa le incluzi in dieta ta
Am retinut din alte surse ca hrisca de culoare maro roscat este fiarta si prajita si deci nu este cruda , asa cum este cea galben-verzuie, si care tinuta in apa pentru hidratare, incolteste , iar apa in care sta, se gelatinizeaza ca si in cazul inului. Sunt incepatoare in acest stil de alimentatie care mi-a adus deja stare de bine si sanatate, iar aceasta reteta de painici raw cred ca este f. buna. In plus, avantajul de a se putea pastra mult timp la temperatura camerei este minunat. Merita incercat.
Exista hrisca de mai multe culori: verde, maro, roscata. Proba prin care vezi daca este cruda este germinarea.
Am facut si eu in seara asta 5 tavi cu painicile astea. Am folosit hrisca verde, doar asta e cruda. Hrisca inchisa la culoare, maro, e coapta. Chiar am sunat la producator, pt ca nu mi se pare normal sa nu specifice pe ambalaj.