Tort cu crema de vanilie si capsuni
Desi nu prea combin fructe cu nuci si uleiuri, am zis ca pentru acest Potluck, ca sa ii rasfat pe participanti, am sa fac o exceptie. Stiu ca in aceasta privinta putin sunt atat de scrupulosi ca si mine si mi-am zis ca macar pentru aceste ocazii sa experimentez si eu cum este sa te joci cu arome, culori si gusturi exotice.
Acest tort a iesit un deliciu, lucru confirmat si toti cei care au apucat sa il guste. M-am grabit sa postez reteta pentru ca am primit prea multe cereri ca sa las sa mai astepte.
Ingrediente:
- Blat
- pulpa de nuca (rezultata de la lapte) - 500 g
- pulpa de migdale (rezultata de la lapte) - 300 g
- stafide aurii Jumbo - 300 g
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- portocale - 2 bucati
- ulei de palmier raw - 5 linguri
- Crema de vanilie
- faina de caju - 500 g
- vanilie - 2 pastai (partea interioara)
- nectar agave - 10 linguri
- lamaie - zeama de la 1 bucata
- ulei de cocos presat la rece - 7 linguri
- apa de izvor - cat este necesar
- Strat de capsuni
- Crema de capsuni
- capsuni - 400 g
- faina de caju - 300 g
- sirop de agave - 10 linguri
- ulei de cocos - 8 linguri
Instructiuni:
1. Blat. Se faramiteaza stafidele cu putina apa in robotul cu lama in S. Se adauga pulpa de nuca, pulpa de migdale, vanilia, uleiul de palmier si se amesteca impreuna pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam apa daca mai este nevoie.
Se aranjeaza compozitia intr-un cerc culinar si se lasa la congelator pana preparam urmatorul start.
2. Crema de vanilie. Se incalzeste uleiul de cocos la 40 de grade. Se amesteca toate ingredientele in robotul cu lama in S si se toarna compozitia peste blat. Dam la rece pentru 15 min.
3. Strat de capsuni. Taiem capsunii in felii subtiri si ii asezam peste tot stratul de vanilie.
4. Se amesteca totul in robotul cu lama in S si se adauga peste stratul de capsuni. Daca dorim o compozitie mai ferma adaugam mai mult caju si ulei de cocos. Eu am preferat o consistenta mai moale si mai aromata. Scos direct din frigider este tare si pufos. Dupa doua ore de stat in caldura a fost bun si cremos. Ambele variante sunt delicioase.
*Andrei Chirila, 10 aprilie 2012, 07:49
O minunatie de tort!!! Multumim! 🙂
*Delia,10 aprilie 2012, 11:35
O alta reteta speciala, ca toate retetele tale, de altfel! Arata minunat tortuletul, banuiesc ca gustul e si mai si…Urmeaza sa-l fac si eu cat de curand.
As avea o intrebare: am vazut ca in toate retetele tale mentionezi ca pui semintele/nucile etc. la inmuiat in apa de izvor. Ce fel de apa este? Multumesc
* Doina Oprea, 11 aprilie 2012, 00:30
Este apa luata dintr-o padure din zona Clujului.
Multumesc si eu, Delia.
*Anonim, 10 aprilie 2012, 12:46
ce diametru a avut tavita ta,ca pare ca ti’a iesit maricel,dupa cantitatile date in reteta! 🙂 foarte “pofticios” arata! 😡
*Doina Oprea, 11 aprilie 2012, 00:34
Cred ca 28 cm 🙂 Merci.
*maricica, 10 aprilie 2012, 14:00
Multumim de reteta d-na Doina,sunteti o dulce, deabia astept sa-l prepar si eu,mi-am pus in gand sa-l prepar acum de paste (sper sa-mi iasa)
*Doina Oprea11 aprilie 2012, 00:35
Cu drag, multumesc Maricica. Spor si pofta buna. Trebuie sa iasa.
*Anonim, 10 aprilie 2012, 16:23
Cum obtinem faina de caju ?Nu inmuiem cajul inainte ?Doar il dam la robot asa uscat ?
*Doina Oprea, 11 aprilie 2012, 00:37
Eu il macin, uscat, prin masina de macinat. Storcatorul meu de fructe cu ax melcat are si optiunea de macinare. http://www.quark.com.ro/Oscar-Vital-Max-900
*flowerbomb, 13 aprilie 2012, 14:22
Aveti o dictie superba,un accent deosebit,vocea dvs. emana eleganta:),delicatete!
Ar trebui sa va invite mai des la emisiuni(si nu o zic din complezenta),sunteti o prezenta placuta atat video cat si audio.:)
V-am remarcat stilul nobil chiar si din scrierile de pe blog,iar glasul si zambetul confirma indubitabil.
ps:ascult des teatru radiofonic si cochetez cu actoria ,asa ca observatiile mele sunt 100% reale…
Sarbatori luminate si Iluminate!
*Doina Oprea, 13 aprilie 2012, 15:51
Multumesc mult pentru acest feedback, Flowerbomb, inseamna mult pentru mine. Iti doresc si eu Sarbatori pline de fericire si Lumina!.
*Anonim, 13 aprilie 2012, 15:07
D-na Doina tortul a fost foarte bun, aromat, deliciosssssssss!:) Multumim pentru rasfat si felicitari pentru acest tort! Noi am fost pentru prima data la acest Potluck, dar mai dorim sa participam si cu alte ocazii,pana atunci noi experimentam in bucatria noastra tot felul de bunatati raw si sunt grozave!
Rodica, Augustin si micuta Olga va doreste o zi frumoasa!
*Doina Oprea, 13 aprilie 2012, 15:54
Multumesc mult, Rodica. Va doresc sarbatori minunate si experimente raw vegan cat mai reusite.
* Delicioasa22 aprilie 2012, 11:32
Foarte frumos arata tortul si ma incanta crema de capsuni. Abia astept sa il pregatesc pentru copii. O zi frumoasa!
*jad luxury handmade, 22 aprilie 2012, 20:15
Tortul arata “delicios”.
Crema de vanilie ma “supara” putin pentru ca are ingrediente cam…pretentioase.
* Doina Oprea, 23 octombrie 2012, 20:58
La prima vedere pare pretentioasa, am vazut altele mai sofisticate, dar efectul final merita toti “banii” :))
Ok, super reteta, super poza, dar de unde putem cumpara ingredientele -ulei de cocos, faina de caju, sirop/nectar de agave, pastai de vanilie…