Unt raw din seminte sau nuci
Paramahamsa Yogananda a spus ca "Adevarul ultim este atat de simplu!", incat trecem de cele mai multe ori pe langa el fara sa il observam.
Daca ar fi sa aplic acest lucru in materie de preparate raw, pot spune ca mi-au trebuit aproape doi ani ca sa descopar aceasta reteta. Este atat de banala incat nu m-am gandit niciodata la ea. In ideea ca poate va numarati si voi printre aceia carora nu le-a picat fisa pana acum, am hotarat sa va "dezvalui" aceasta reteta. Alaturi de smantana de caju, branzeturile raw si laptele din seminte sau nuci, este o completare absolut necesara.
Cand am "inventat" aceasta reteta cred ca am aratat ca si la inceputurile mele raw: cu ochi mari, dantuind entuziasta pe loc si emanand satisfactie prin toti porii.
Ca si in multe alte cazuri, nevoia a fost aceia care a declansat resortul creativitatii. Inainte de calatoria la Praga am facut acei minunati crackers, despre care v-am vorbit de curand. Deoarece am fost prea generoasa cu condimentele si o parte din ei au iesit prea picanti, ca sa le mai potolesc din "foc", am facut acest unt raw.
Voila! Aceasta e reteta. Nici ca se putea mai simpla. Inca ma minunez cum de mi-a luat atata timp!
Ingrediente:
- apa de izvor - cat este necesar
- sare de Himalaya - dupa gust
- nuci, seminte - 300 g
Instructiuni:
Putem sa folosim nuci: nuca de caju, nuca, nuca de macadamia, nuca pecan, alune de padure, sau seminte: floarea soarelui, dovleac.
Hidratam nuca de caju timp de minim 2 ore, restul nucilor ori semintele timp de 8 ore. Apoi le spalam cu apa proaspata si le mixam cu ajutorul robotului cu lama in S, pana obtinem o crema omogena si densa de consistenta unui unt. Daca este nevoie adaugam apa. Saram dupa gust.
La prima varianta incercata am folosit nuca de caju. Excelent gust! Dupa untul de caju am facut si o varianta cu seminte de floarea soarelui, foarte buna si ea, iar pentru aceasta sedinta foto am facut unt din migdale decojite, la care am adaugat putina sare si 2 catei de usturoi pisati. Un deliciu!
Tartinand acesti crakers cu unt si lasandu-i 10 minute ca sa patrunda cu umezeala lui, am obtinut un rezultat matasos, foarte placut la consumat.
Arata excelent in imaginea de prezentare! Eu tot cumparam pate de naut dar nu e la fel de sanatos cum ar fi daca as face acasa, cu hidratare prealabila. Mi-am propus sa fac insa.. dupa hidratare de cele mai multe ori consum semintele asa, crude, simple, fara sa mai apuc sa le fac patee sau unt.
Cred ca e necesar sa pun mai multe la hidratat.. 🙂
Multumesc. Nautul trebuie fiert, nu se poate consuma germinat. Din cadrul leguminoaselor doar fasolea azuki, fasolea mung si lintea se pot consuma germinate.
Da, sunt foarte bune semintele si nucile hidratate, atat mancate simplu cat si in multe prepararate raw. Si eu am tot timpul la indemana cate ceva hidratat.
buna ziua…as dori sa stiu cum hidratam semintele,nucile?sunt la inceput cu gatitul raw vegan,multumesc
Se pun in apa de izvor pentru 8 ore, apoi se spala cu apa curata.