Gazpacho
De cateva zile imi zbarnaie un cuvant in ureche: "gazpacho". La inceput l-am considerat nastrusnic, apoi mi-a trezit curiozitatea, iar in final mi-a facut pofta. Pofta de a experimenta si apoi de a degusta.
Incep sa imi pun intrebari. Oare toate retetele raw vegan sunt atat de extraordinar de bune, gustoase, delicioase? Pana acum nimic nu m-a dezamagit, nimic nu a fost "asa si asa", totul a fost incredibil de bun. Cuvantul "incredibil" este cel mai potrivit. Si acest lucru il intelegi doar daca testezi.
Aceasta supa este ideala pentru a fi servita in zilele toride de vara.
Despre aceasta reteta am cautat si am gasit mai multe referinte:
"E un lucru stiut ca gazpacho e un fel de mancare spaniol. Cuvantul a evoluat din radacini arabice, iar, precum bine stim, Spania (mai bine zis, Andaluzia) a fost invadata de mauri in Evul Mediu. Ca un rezultat, gastronomia zonei a fost afectata intr-o proportie mare de retete si ingrediente din Orientul Mijlociu. Spre exemplu, bucataria italiana, desi a impartasit multe dintre aceleasi produse cu cea spaniola, a evoluat diferit.
Primele retete de gazpacho (supa-salata) dateaza din Evul Mediu, cu mult inainte ca rosiile sa fie cunoscute in Lumea Veche. Gazpacho e o supa de legume spaionla a carei caracteristica-cheie este ca se serveste rece-gheata. Principalele ingrediente sunt rosii, ardei grasi, ceapa, castraveti, ulei de masline si, de regula, firmituri de paine, dar exista, desigur, si variatii. E gatita de obicei intr-un vas de lut si adus la masa alaturi de crutoane de paine cu usturoi si mici castroane de legume crude."
Dupa ce am studiat mai multe variante am ales ingredientele si combinatia care mi-a placut cel mai mult. Reteta a iesit astfel:
Ingrediente:
- avocado - 1 bucata
- rosie - 5 bucati
- castravete cornison - 4 bucati
- usturoi - 3 catei
- ardei capia - 2 bucati
- apa de izvor - 300 ml
- sare de Himalaya - dupa gust
- peperoncini - dupa gust
- gheata pisata - 4 linguri
Instructiuni:
Rosiile se curata de pielita, castravetii se curata de coaja si se taie cubulete, usturoiul se piseaza, si ardeiul capia se taie marunt. Toate ingredientele se pun impreuna si se mixeaza cu robotul cu lama in S pana capata o consistenta cremoasa. Gheata pisata se pune in centrul farfuriei. La servire, se ia din continut de pe marginile laterale, fara a se agita.
* Nicole Nicole, 13 ianuarie 2012, 19:16
draga mea,te felicit pt decizia de a fii raw.catre asta ma indrept si eu si am inceput de putin timp,inainte am fost doar vegetariana.
acum ma pun sa prepar reteta ta.:)
bravo!
* Doina Oprea, 14 ianuarie 2012, 22:38
Multumesc, Nicole. Si eu am fost vegetariana multi ani.
* elena dumitrescu, 19 octombrie 2012, 22:28
Ehhhhhhhh Doina,normal are si apa….gaspacho e mai lichid.Uite aici alta idee de gaspacho……….de pepene rosu
http://youtu.be/T63JwU03DuE
Salutari!
Elena
* Doina Oprea, 19 octombrie 2012, 22:42
Retete si retete, tu trebuie sa stii mai bine ca doar traiesti prin zona…:) Dar are si reteta mea destula apa, mie mi-a placut mult. Pepenele rosu este foarte sensibil, in mod normal nu se amesteca cu nimic (la fel ca si cel galben). Sunt singurele fructe care nu se amesteca cu altceva. Valeriu Popa chiar a scris despre ei astfel :
“Pepenii galbeni (si chiar verzi) sunt foarte putrescibili. Nu exista nici o digestie stomacala, singura digestie este în intestine. Daca se consuma cu alte alimente, produc fermentatii.”
O seara minunata.