Paine de hrisca si migdale
Am descoperit sipetul cu painea (raw) perfecta. Nu era ferecat si se afla la vedere, dar uneori treci pe langa adevar fara sa il observi.
Simt aceiasi relaxare ca si dupa revelatia "lactatelor"raw. Prevad ca de acum incolo totul o sa decurga intr-un deplin firesc si nimic nu o sa mi se mai para dificil in acest domeniu.
Ingrediente:
- hrisca - 500 g
- migdale - 1 cana
- seminte de in - 1 cana
- tarate de psyllium - 1/2 cana
- sare de Himalaya - dupa gust
Instructiuni:
Hrisca si migdalele se hidrateaza 8 ore si apoi se fac pasta cu ajutorul robotului cu lama in S, dupa care se aduga restul ingredientelor si se amesteca pana la omogenizare. Intindem compozitia ca pe o foaie, cu grosimea de 1 cm, dupa care se decupeaza painicile cu ajutorul unui pahar. Se usuca in deshidrator pe tavita plata pret de 24 de ore. Este prima paine raw, din cele testate, care nu are iz amarui.
*Cristina Parus, 24 mai 2011, 15:10
Suna foarte bine si arata si mai bine!
Am o intrebare: semintele de hrisca, dupa ce sunt tinute la inmuiat, devin mai moi si se pot procesa cu robotul? Eu le-am facut faina si apoi le-am hidratat putin in apa.
*Doina Oprea, 25 mai 2011, 09:41
Hrisca devine foarte moale dupa hidratare si de face pasta foarte usor.
*CorinaBacalu, 25 mai 2011, 20:41
Doina, cate painici ti-au iesit din ingredientele de mai sus? Eu trebuie sa fac pentru 35 de persoane, si minim cate 2 de fiecare.
Eu am tot facut painici din hrisca cu nuci braziliene dar am inceput sa ma satur de ele si sa nu mai imi placa ca la inceput. Cred ca migdalele dau un alt gust. Sunt tare curioasa sa le incerc in weekend.
*Doina Oprea, 25 mai 2011, 09:41
Le-am numarat pentru tine. Sunt aproximativ 80 de bucati. Diametrul paharului folosit a fost 6 cm si painica rezultata are diametrul de 5 cm.
*CorinaBacalu, 26 mai 2011, 02:29
Awwww… ce draguta esti! Iti multumesc tare mult pentru raspuns.
Te pup!
*Ligia Pop, 25 mai 2011, 22:53
Draga mea Doina,
Ce fel de hrisca ai folosit? Din aceea maro inchis sau din aceea alba, verzuie?
Merci!
*Doina Oprea, 25 mai 2011, 23:30
Draga Ligia, stiu ca poveste cu hrisca e mai complicata.
Am auzit de hrisca prajita si de cea natur. Am tot cautat sa ma dumiresc, dincolo de culoarea despre care se tot vorbeste, care e una si care e alta. Nu am avut timp sa testez cu incoltirea, desi acela ar fi fost experimentul perfect.
Am intrebat niste cultivatori de hrisca despre diferente si mi-au spus ca hrisca prajita este aceia care nu se face moale si nu creste in volum la hidratare. Si apropos de asta, mama mea a facut si ea celebrele sarmale cu hrisca si a nimerit genul de hrisca care a ramas tare si nu si-a marit volumul.
Hrisca folosita de mine era maro roscat si-a marit volumul foarte mult, a devenit moale (dar totusi bobul a ramas ferm) si semana la gust cu ce-a gatita.
Recunosc ca inca imi mai pun intrebari daca am folosit ce trebuie sau nu, dupa cate discutii am citit pe net pe marginea acestui subiect, dar, oricum, am niste pungi cu hrisca pe a caror eticheta scrie ca are putere mare de germinare si o sa repet figura cu ea ca sa am si un termen de comparatie.
Cu drag.
*vincent, 7 iunie 2011, 21:41
Salut,
Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef
Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef
*Anonim, 14 septembrie 2011, 10:25
Daca ai spus ca e cea mai buna, am hotarat sa o incerc si eu(nici mie nu imi place gustul amar) desi nu am avut hrisca si am folosit fulgi de hrisca…foarte bune, multumesc…
*Doina Oprea, 14 septembrie 2011, 21:21
Cu drag.
*Anonim, 12 decembrie 2011, 13:32
As dori sa fac si eu painitele pentru ca arata grozav, dar o problema ar fi lipsa deshidratorului. Se pot face si altfel? Mersi mult.
*Doina Oprea, 12 decembrie 2011, 15:56
In aceasta perioada se pot usca pe calorifer. Exista persoane care spun ca se pot usca si in cuptor, la temperatura mica, avand usa intredeschisa, dar eu nu as face asa. E dificil de stabilit temperatura in conditiile astea. Exista la noi un deshidrator destul de bun si nu foarte scump de la firma ezidri:
http://www.ezidri.ro/uscatorfd500.php?p=1
costa aproximativ 400 lei.
Cu drag.
*Anonim, 4 ianuarie 2012, 17:25
Eu am reusit sa incoltesc hrisca- cea verzuie la culoare. Am sa incerc reteta cu hrisca incoltita. 🙂 Mii de multumiri pentru retetele delicioase!
*Doina Oprea. 6 ianuarie 2012, 11:11
Cu drag.
*Anonim, 9 ianuarie 2012, 15:19
A iesit grozava cu hrisca incoltita!!! Si in cateva am pus si busuioc (uscat – de… daca m-a apucat veganismul pe timp de iarna si nu ma mai pot dezlipi- ce sa-i fac????)- un deliciu!!!
Viata sanatoasa tuturor!!! 🙂
*Doina Oprea, 10 ianuarie 2012, 11:13
Ma bucur ca iti place. Si eu am fost extrem de incantata cand am realizat painea asta. Inca este printre primele locuri in topul
*Claudia, 5 iulie 2012, 15:28
Buna ziua,
In lipsa de deshidrator, se poate coace si la cuptor la foc mic?
Multumesc!
Claudia
*Doina Oprea, 20 iulie 2012, 03:03
Da, cu conditia sa ai contol asupra temperaturii din cuptor. Se recomanda coacerea la foc foarte mic, lasand usa intredeschisa la cuptor. Dar este doar o solutie de moment. 🙂
*Anonim, 12 august 2012, 21:13
Buna seara ! Se poate inlocui inul cu altceva ?Nu il pot consuma .Si cand te gandesti ca mai in toate painicile raw e prezent …
* Doina Oprea, 12 august 2012, 22:47
Psyllium. Daca nu suporti nici psyllium cred ca merge cu seminte de chia hidratate, nu am incercat dar intuitia imi spune ca e ok.