Sapunuri cu uleiuri esentiale
De cand am descoperit uleiurile esentiale, viata mea a capatat o noua dimensiune. Am devenit la fel de fascinata de ele precum am fost de raw veganism, acum cinci ani, cand am inceput aceasta aventura.
Daca ar fi sa caut un verb care sa ma defineasca, cred ca acesta ar putea fi “a persevera”. Atunci cand imi place un lucru am tendinta sa il studiez si aprofundenz pana in panzele albe.
Privind in urma mi-am dat seama ca au existat trei evenimente care mi-au schimbat fundamental existenta. Acestea au fost: intalnirea cu practica spirituala, raw veganismul si uleiurile esentiale de la Young Living, (episod despre care am scris deja aici.) Fiecare dintre ele mi-au dat solutii, raspunsuri la intrebari si mi-au oferit noi perspective.
Atunci cand fac descoperiri, mici sau mari, simt nevoia sa le daruiesc si celorlalti, sperand ca asta o sa ii ajute. Cea mai mare satisfactie o am atunci cand reusesc.
De cand am inteles cat de profund actioneaza uleiurile esentiale asupra noastra, (cititi mai multe despre asta aici) am devenit mult mai atenta cu ceea ce pun pe piele si cu produsele folosite pentru curatenie. Am renuntat, rand pe rand, la produsele pline de chimicale din baia si bucataria noastra si acum caut solutii pentru a le inlocui cu variante cat mai naturale. Despre cosmetice am scris deja aici cateva lucruri.
De curand am inceput sa fac sapun. Desi imi doresc sa il realizez singura de la A la Z, deocamdata am realizat varianta mai simpla, cea in care folosim o baza de sapun melt & pour cumparata. Aceasta are in compozitie: ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de sofranel, glicerina vegetala, apa purificata, hidroxid de sodiu, sorbitol, sorbitan, proteine de ovăz.
Cum se realizeaza:
- taiem baza de sapun in cubulete mici
- punem bucatile rezultate sa se topeasca intr-un vas, in bain marie, la o temperatura de 50 grade celsius, amestecand continuu.
- adaugam un colorant natural. Exista coloranti minerali, dar eu am folosit pentru colorare pulberi de turmeric, spirulina, fructe de acai.
- la sfarsit adaugam un ulei esential, aproximativ 30 de picaturi. Adaptam in functie de marimea sapunului. Uleiurile de la Young living sunt foarte concentrate, putem sa folosim mai putin. Pana acum am folosit ulei esential de trandafir, lavanda, menta, geranium, brad, scortisoara, lamaie, portocala si bergamota.
- amestecam bine si turnam cat mai repede sapunul topit in forme.
- lasam 24 de ore la temperatura camerei.
- punem pentru 5 minute formele la congelator dupa care scoatem sapunul din ele.
Gasiti aici un video care explica tot procesul.
Acest sapunuri se fac extrem de usor si de rapid, iar diferentele fata de cele cumparate de-a gata sunt notabile.
Dupa spalarea cu ele, mainile nu se usuca, raman catifelate, iar mirosul este absolut divin. La noi in baie sunt etalate mereu cateva sapunuri, pe care le folosim in functie de nevoie. Cand dorim ceva dezinfectant il folosim pe cel din scortisoara, pentru par pe cel din menta, cand simtim nevoia de ceva proaspat il folosim pe cel din lamaie, iar pentru rasfat il avem pe cel din petale de trandafir. Cu aceasta ocazie facem si aromaterapie.
Daca doriti sa faceti sapunuri mai artistice, sau pentru cadouri, exista o varietate mare de matrite din silicon pentru ele.
Mai multe informatii despre uleiurile esentiale gasiti aici.
Pentru zile mai libere mi-am propus sa invat cum se face o baza de sapun acasa. Daca v-am trezit interesul, sau vreti sa mi-o luati inainte, gasiti toate indicaticatiile necesare aici .