Nuca de cocos
Palmierul de cocos poate ajunge pana la 30 m inaltime. Termenul „nuca de cocos” se refera la samanta palmierului de cocos. Palmierii de cocos se dezvolta foarte bine in mediul salin, ei crescand in apropierea marilor si oceanelor, dar se pot dezvolta si pe teren de tip argila. Le place mediul calduros (temperatura ideala fiind intre 22-32 grade C, inghetul le este fatal), cu mult soare, precipitatiile abundente si umiditatea ridicata (60-80%). Inca nu se stie exact originea palmierilor de cocos, dar se crede ca ei ar proveni din Filipine.
Nuca de cocos este un filtru naturala de apa, si ii ia 9 luni pentru a filtra fiecare litru de apa in scoarta. Apa din cocos este o bogata sursa de electroliti.
Apa din nuca de cocos tanara este aproape identica cu plasma din sangele uman. In al doilea razboi mondial din Pacific, intre anii 1941-1945, la soldatii raniti din ambele tabere li se administra apa din nuca de cocos ca si transfuzie, in locul plasmei. Plasma este in proportie de 55% in sangele uman, restul de 45% reprezinta hemoglobina – care este transformata de plante in sange (clorofila). Atunci cand consumam o bautura cu 55% apa de cocos si 45% suc din plante verzi (cum ar fi iarba de grau), practic ne facem o transfuzie sangvina.
Nucile de cocos sunt ideale pentru sanatate mai ales in perioada lor de crestere. Ele contin acizi grasi saturati, care au rol in refacerea tesuturilor, imbunatatirea sistemului nervos, maresc productia de lapte matern si refac fluidele sexuale masculine.
Uleiul si crema de cocos
Uleiul si crema de cocos au fost folosite atat ca aliment, cat si in scop medicinal de cand a luat nastere istoria. Crema de cocos este atat de delicioasa, incat marea incercare este sa te opresti din a o manca. Crema si uleiul de cocos contin lanturi medii de acizi grasi usor de metabolizat de corpul uman si sunt transformati in energie foarte rapid.
Beneficii
Produsele din nuca de cocos (nuci de cocos tinere, creme si uleiuri) au urmatoarele beneficii :
- imbunatatesc digestia si absorbtia de vitamine si aminoacizi
- sustin sistemul imunitar, avand efect antiviral, antifungic si antimicrobian
- reechilibrarea zaharului din sange, foarte utile in hipoglicemii
- imbunatatesc absorbtia ionilor de calciu si magneziu la nivelul rinichilor
- contin peste 90% grasime saturata naturala, cu rol in constructia celulara a corpului.
- contin antioxidanti
- ajuta corpul sa foloseasca acizii grasi esentiali omega-3 si omega-6 si alti acizi grasi si fosfolipide. Puteti combina uleiul de cocos cu superalimente care contin acizi grasi esentiali omega-3 ca semintele de canepa, pudra de fitoplancton marin, algele albastre verzi etc. Uleiul de cocos si acizii grasi omega-3 isi dubleaza eficienta, decat atunci cand sunt consumate individual.
- ajuta si sprijina functiile hormonale ale corpului
- sunt un precursor nutritional al hormonului anti-imbatranire, pregnenolon
- maresc viteza functiei tiroidiene, permitand corpului sa scape de toxinele acumulate. Nuca de cocos nu este depozitata in organism sub forma de grasimi, dimpotriva, ea ajuta la arderea grasimilor.
- ajuta in reechilibrarea nivelurilor de grasimi saturate ale pielii, tesuturilor subcutanate si ale membranelor celulare individuale
- imbunatatesc metabolismul si ajuta la pierdera greutatii corporale
- sprijina sistemul cardiovascular
Consumand nuci de cocos proaspete, cu continut de apa ridicat obtinem :
- o sursa excelenta de nutrititie pentru copii
- o buna hidratare
- un efect de racorire a corpului
- o protectie mai buna a pielii cand este aplicata pe tegumente
- prezenta sodiului si albuminei in apa de cocos, o face sa fie alimentul potrivit in cazuri de holera
- excelent efect tonic pentru toate varstele
- ajuta in calmarea infectiilor de tract urinar si a colicilor renale in caz de litiaza renala
- este folosit ca substitut de plasma sangvina, deoarece este steril, nu produce efect de incalzire, nu distruge hematiile si este tolerat de organism
Colesterol
Multe din informatiile din mass media despre grasimile saturate si colesterol sunt neclare. Grasimile saturate au fost tinta unei propagande ostile. Aceasta propaganda argumenteaza ca grasimile saturate provoaca o infundare a arterelor, cand de fapt, plaga arteriala este datorata consumarii grasimilor nesaturate rancede (uleiul de porumb ranced, si partial uleiul hidrogenat de soia) si a tuturor grasimilor provenite de la produsele animale.
Uleiul de cocos nu contine colesterol, dar ajuta la reglarea nivelului de colesterol din organism. Proprietatile de normalizare a colesterolului din uleiul de cocos sunt un rezultat direct al abilitatii de stimulare a functiei tiroidiene. In prezenta unui hormon tiroidian adecvat, colesterolul este transformat prin proces enzimatic in steroizi anti-imbatranire: progesteron, DHEA si pregnenolon. Aceste substante ajuta impotriva bolilor de inima, senilitatii, obezitatii, cancerului si alte boli asociate cu imbatranirea si degenerarea.
Pregnenolonul este un factor important, care confera produselor din cocos calitatile in infrumusetare. Pregnenolonul imbunatateste circulatia la nivelul pielii, ajuta in face-lifturi, reducile cearcanele , tatarea herpesului, inlatura oboseala, imbunatateste memoria si protejeaza sistemul nervos.
Antioxidantii
Ca derivat din nuca de cocos, pregnenolonul este un antioxidant.
Cercetatorii au constatat ca uleiul de cocos dubleaza abilitatea de folosire a antioxidantilor, acizilor grasi omega-3. Din cauza aceasta se recomada combinarea uleiurior care contin acizi omega-3 (ulei din in, ulei din canepa, ulei din alge) impreuna cu uleiul de cocos.
Regleaza glicemia
Crema si uleiul din nuca de cocos regleaza glicemia, ne face sa ne simtim mai tonici si ne ajuta sa trecem mai bine peste stres.
Glanda tiroida si scaderea in greutate
Uleiurile nesaturate procesate termic (uleiul din porumb, uleiul din folarea soarelui, uleiul din canola, margarina de soia) suprima metabolismul, contribuind la hipotiroidism (si cresterea in greutate). Acest lucru se intampla, nu doar pentru ca uleiurile nesaturate procesate suprima raspunsul horomului tiroidian, dar suprima si transportul hormonului prin proteina transportoare de hormon. Consumand produse din cocos regulat, functia tiroidiana isi revine la normal si mareste activitatea metabolica, ducand la scadere in greutate.
Cei care sunt pe medicatie tiroidiana trebuie sa fie precauti si sa consulte un doctor holistic, inainte de a renunta la medicamentatie.
Ce sa cautam la produsele din nuca de cocos ?
- nuci de cocos salbatice disponibile in majoritatea pietelor si supermarketurilor. Selectati nucile de cocos maro, paroase care au cele 3 gauri fara urme de mucegai.
- nucile de cocos hibrid Thai – acestea sunt nucile taiate in forma conica de culoare verde, sau taiate, de culoare alba
- apa din nuca de cocos. Nu folositi recipiente din aluminiu pentru a pune apa de cocos, aluminiul este toxic si poate duce la boala Alzheimer
- uleiul de cocos : este de preferat sa puneti uleiul de cocos in pahar de chihlimbar. Evitati recipientele din plastic, plasticul se poate infiltra in ulei, datorita proprietatilor solvente ale uleiului.
- crema din nuca de cocos sau untul din nuca de cocos. Crema din nuca de cocos este foarte nutritiva si contine putine calorii
- pudra din nuca de cocos
- fulgi din nuca de cocos
Ca orice alt ulei, uleiul de cocos trebuie presat la rece si imbuteliat in recipiente inchise la culoare, deoarece este sensibil la razele solare. Uleiul de cocos este stabil si poate fi pastrat la temperatura camerei , in recipiente inchise si in lipsa oxigenului, el putand rezista pana la 2 ani (multi spun ca el poate rezsita chiar si 5 ani).
Poate fi pastrat si in frigider odata deschis, dar nu este recomandat pentru a garanta prospetimea.
Cum sa consumam produsele din nuca de cocos ?
La o nuca de cocos se poate bea apa din ea, cu ajutorul unui pai. Se face o gaura la una dintre cele 3 adancituri cu ajutorul unui cutit. Apoi se sparge nuca de cocos. Aici se pot folosi diverse metode, eu folosesc un ciocan. Se scoate pulpa alba cu ajutorul unei liguri…sau un cutit. Iar pulpa alba se poate consuma si impreuna cu apa din nuca de cocos, date la blender. Daca pulpa este mai tare ca si consistenta, va iesi un fel de budinca. Aceasta pulpa poate fi consumata si deshidratata impreuna cu condimente.
Crema de cocos este bogata in nutrienti.Adultii pot consuma 2-4 linguri de crema de cocos pe zi in diverse moduri : fie direct, fie in bauturile favorite sau impreuna cu alte superalimente, etc.
Uleiul de cocos poate fi consumat direct sau ca dresing pentru salate, in smoothieuri. Este recomadat 1-4 linguri pe zi.
Incercati sa consumati apa din nuca de cocos cu proteinele din superalimente ( spirulina, algele albastre-verzi, clorela, semintele de canepa etc.) pentru a va da necesarul de energie de care aveti nevoie pe durata unei zile. Consumul de apa de nuca de cocos poate diminua semnificativ consumul de apa, de accea nu este recomandat la persoanele cu hiperkaliemie (exces de potasiu), probleme renale, insuficienta adrenala acuta, pacientii cu hemoliza urmand sa faca transfuzii de sange.
Sursa :
Superfoods – David Wolfe